Ε9: Τι προβλέπεται για κληρονομιές, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές ακινήτων

151
Ε9 κληρονομιές μεταβιβάσεις γονικές παροχές ακινήτων -serrespost
- Διαφήμιση -

Ε9: Τι προβλέπεται για κληρονομιές, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές ακινήτων

Περιθώριο έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους για να το δηλώσουν στο έντυπο Ε9 έχουν όσοι αγοράζουν, πωλούν, μεταβιβάζουν με γονική παροχή ή δωρεά, ή κληρονομούν ακίνητα. Μάλιστα σε περίπτωση κληρονομιάς, το καθεστώς διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της διαδοχής ή την αποποίηση.

- Διαφήμιση -

Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ παρέχει διευκρινίσεις αναφορικά με την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) από κληρονόμους αλλά και από ιδιοκτήτες ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για όσα ακίνητα μπήκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Με βάση την εγκύκλιο, ο φορολογούμενος που έχει μεταβολή στην ακίνητη του περιουσία και επηρεάζει τον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να υποβάλλει το Ε9 έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους αντί τις 31 Μαίου που ίσχυε έως σήμερα.

Για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχή η οποία εντάσσεται για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων, ο φορολογούμενος θα πρέπει να ελέγξει στη δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. αν εκκαθαρίστηκε σαν να είναι εκτός αντικειμενικών, ενώ θα έπρεπε να έχει εκκαθαριστεί σαν να ήταν εντός αντικειμενικών αξιών. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει λάθος, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) χωρίς πρόστιμο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου του οικείου έτους. Ο φόρος, σε αυτή την περίπτωση, καταβάλλεται χωρίς τόκο σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.