Θεράπων Φάκας: Οι επιλογές μας είναι αυτές που μας καθορίζουν

227
Θεράπων Φάκας serrespost
- Διαφήμιση -

Την σημασία της προσωπικής μας ανάπτυξης και τον τρόπο που μπορούμε να ακούσουμε την δική μας εσωτερική φωνή, ανέπτυξε σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του στη Valuenews.gr και την Γεωργία Ζιαγάκη, ο Πρεσβευτής θετικής σκέψης και ενέργειας Θεράπων Φάκας.

Όραμα του είναι να βοηθήσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί να βρουν τη δύναμη να ακολουθήσουν και αυτοί με τη σειρά τους την εσωτερική τους φωνή.

- Διαφήμιση -

Σύμφωνα με τον κ.Φάκα σημασία δεν έχει το τι θα σου συμβεί, αλλά το πως θα αντιδράσεις με αυτό.

Ειδικότερα:

Σκοπός είναι να κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε

“Πραγματικά πιστεύω ότι ο καθένας από εμάς έχει μια εσωτερική φωνή, ένα κάλεσμα.

Το δικό μου είναι να παρακινώ τους γύρω μου και να τους βοηθάω να αλλάξουνε προς το θετικότερο την διάθεση τους. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αυτό μου άρεσε να κάνω, να ξεσηκώνω τους ανθρώπους, να τους κάνω να περνάνε καλά, να είμαι αυτό που λέμε η ψυχή της παρέας. Μπορεί να το είχα συνειδητοποιήσει μέσα μου, όμως δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να το πραγματοποιήσω κιόλας σαν τρόπο ζωής.
Η εσωτερική μας φωνή είναι ο λόγος που έχουμε έρθει στην ζωή. Σκοπός είναι να κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε, ξεχνώντας την κούραση, το που βρισκόμαστε και χάνοντας την αίσθηση του χρόνου. Αυτό είναι η εκπλήρωση της εσωτερικής μας φωνής.

Η εσωτερική φωνή υπάρχει σε όλους μας. Όπως έλεγε και ο Στηβ Τζομπς είναι ότι αφήνουμε τον θόρυβο της γνώμης των άλλων ανθρώπων, να πνίξουν την δικιά μας εσωτερική φωνή. Όσο πιο πολύ ήμαστε στο παρόν και ακούμε τον εαυτό μας, αυτός θα μας δείξει τον δρόμο, διότι στην ουσία η εσωτερική μας φωνή είναι εκείνη που μας ξέρει καλύτερα από όλους.

Υπάρχει ευτυχισμένος άνθρωπος ή είναι αυτό που λέμε στιγμές ευτυχίας;

“Οι στιγμές ευτυχίας είναι εκείνες που συνδυάζονται και μας δίνουν μια ευτυχισμένη ζωή.

Κανείς δεν μπορεί να είναι συνέχεια ευτυχισμένος. Αυτό που μπορεί να κάνει κανείς είναι να έχει ένα μέσο όρο μεγαλύτερο προς το θετικό. Ότι υπάρχει γύρω μας, η ζωή μας, ο πλανήτης, οι σχέσεις μας, έρχονται όλα σε ζεύγη: με το καλό και το κακό, το φως και το σκοτάδι. Ακριβώς έτσι είναι και η ευτυχία, χωρίς τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, δεν θα είχε νόημα. Οι μεμονωμένες στιγμές ευτυχίας που αναζητούμε, ακολουθώντας την εσωτερική μας φωνή, είναι αυτά που μας οδηγούνε σε μια συνολική ευτυχία”.

Ο ρόλος της θετικής ενέργειας στον τρόπο διαχειρίσεις των προβλημάτων μας
“Η θετική ενέργεια και η θετική σκέψη δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και πως όλα είναι τέλεια. Είναι πως βλέπω τα πράγματα όπως είναι, γιατί έχουμε την τάση να τα υπερμεγενθύνουμε και αντί να βρούμε την λύση, δημιουργούμε σενάρια, χωρίς να μας προσφέρει κάτι αυτό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλα μέσα στην ζωή είναι και τα εμπόδια είναι εκεί για τα ξεπερνάμε και να μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε μέσα από αυτά. Στην ουσία όλα ξεκινούν όταν δεν αποδεχόμαστε το πρόβλημα. Σημασία δεν έχει το τι θα σου συμβεί, αλλά το πως θα αντιδράσεις με αυτό. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα τριγύρω μας που μας αποδεικνύουν πως αν ο άνθρωπος το θέλει, μπορεί.

Όσο πιο πολύ δουλεύουμε με τον εαυτό μας, τόσο πιο πολύ αναπτύσσουμε την νοοτροπία πως ότι κι αν χρειαστεί, είτε το έχω είτε όχι, μπορώ να το αναπτύξω, αυξάνοντας τις όποιες πιθανότητες.

Δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη να αναπτύξουμε την θετική ενέργεια μέσα μας. Αυτό που πρέπει να κάνει κανείς για αρχή είναι να καταλάβει ότι έτσι κι αλλιώς αυτή τη στιγμή δυσκολευόμαστε, οπότε το να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάνουμε δεν θα βοηθήσει κάπως. Όπως δεν φτάσαμε στο σημείο που ήμαστε τώρα από την μια στιγμή στην άλλη, να ήμαστε δηλαδή “γεμάτοι” από αναβλητικότητα και στρες.

Όπως λοιπόν χτίσαμε όλες τις παραπάνω συνήθειες, έτσι μπορούμε σίγα σιγά να χτίσουμε και τη συνήθεια να αλλάζουμε την νοοτροπία μας. Το πιο μεγάλο ταξίδι ξεκινάει με ένα απλό βήμα. Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι “τι κάναμε σήμερα για να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στον ιδανικό μας στόχο;”. Μετά από αυτό έρχεται στο στάδιο της αυτοαναγνώρισης.

Δηλαδή όταν καταφέρουμε κάτι που θέλουμε, μόνοι μας να πούμε ένα “μπράβο” στον εαυτό μας, διότι έχουμε την τάση να περιμένουμε από τους άλλους να μας ενθαρρύνουν και να μας εμψυχώσουν, ενώ στην πραγματικότητα όλα ξεκινούν από εμάς. Είμαστε πάντα έτοιμοι να επισημάνουμε το παραμικρό αρνητικό που θα κάνουμε, όταν όμως κάνουμε κάτι θετικό, δεν το αναγνωρίζουμε στους εαυτούς μας. Δεν είναι θέμα χαρακτήρα, είναι θέμα επιλογής”.

Επαγγελματική επιτυχία και προσωπική ανάπτυξη

“Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο αυτή την στιγμή από το να νιώθουμε ασφαλείς. Συνηθίζουμε να καταφέρνουμε κάτι που θέλουμε, όπως αυτό είναι να βρούμε μια δουλειά, και στη συνέχεια σταθμεύουμε εκεί. Δεν υπάρχει χειρότερο και μεγαλύτερο ρίσκο από αυτό. Η πανδημία που έχει έρθει τα τελευταία χρόνια, είναι η καλύτερη απόδειξη πως ακόμα κι αν η επιχείρηση σου είναι κάτι σίγουρο και πάει καλά, δεν μπορεί κανείς να σου εγγυηθεί ότι θα παραμείνει έτσι.
Επομένως η επαγγελματική ανάπτυξη είναι ότι δεν σταματάμε ποτέ να βελτιώνουμε, να αναπτύσσουμε τον εαυτό μας, να επενδύουμε κυρίως στο άτομο μας και στις δεξιότητες μας, γιατί είναι η καλύτερη επένδυση. Όσο λειτουργεί το μυαλό, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.

Το ότι έχουμε υιοθετήσει μια θετική σκέψη και γενικότερα την προσωπική μας ανάπτυξη, δεν σημαίνει ότι έχουμε λύσει όλα μας το προβλήματα. Σημαίνει ότι επειδή έχουμε αυτή την νοοτροπία οτιδήποτε έρχεται να μας προκαλέσει θα βρούμε αργά ή γρήγορα, εύκολα ή δύσκολα έναν τρόπο να το ξεπεράσουμε. Φυσικά και υπάρχουν μέρες που δεν μπορούμε να σηκωθούμε αλλά πάντα αξίζει να προσπαθήσουμε”.

Αυτοί που πετυχαίνουν είναι εκείνοι που έχουν την δύναμη να συνεχίσουν
“Μια συμβουλή που θα έδινα σε έναν νέο επιχειρηματία είναι πως ζούμε στην καλύτερή εποχή, όσον αφορά την επαγγελματική μας ανάπτυξη, είτε αυτό είναι να είσαι υπάλληλος κάπου είτε να έχεις κάτι δικό σου. Με την βοήθεια της τεχνολογίας και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούμε στην αρχή να ξεκινήσουμε από υπηρεσίες που μας προσφέρονται δωρεάν. Η δική μου η συμβουλή είναι να εκμεταλλευτούμε ο καθένας τα εργαλεία που υπάρχουν εκεί έξω. Το ελληνικό κράτος σε καμία περίπτωση δεν είναι αργό στην επιχειρηματικότητα, ίσα ίσα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην σημερινή πραγματικότητα. Σε σχέση με άλλες εποχές έχουμε την απίστευτη ευλογία να έχουμε την ικανότητα να συνδεθούμε με ανθρώπους έξω από τον κύκλος μας να επικοινωνήσουμε και να συνδεθούμε.

Αυτοί που πετυχαίνουν είναι εκείνοι που έχουν την δύναμη να συνεχίσουν κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και τις αναποδιές που έρχονται, να παλεύουνε. Οπότε να εξοπλιστούν με πολύ αντοχή και με πολλά κότσια, να κυνηγήσουν κάτι το οποίο θέλουνε και όχι κάτι το οποίο έχει οικονομική αποκατάσταση. Αν κυνηγάς τα χρήματα, στην δεύτερη δυσκολία θα τα έχεις παρατήσει.

Θεματικά εργαστήρια με θέμα την προσωπική μας ανάπτυξη
Με την καινούργια σεζόν ετοιμάζουμε διάφορα εργαστήρια. Στόχος μου είναι να μπορέσουμε να τα πραγματοποιήσουμε από κοντά, διότι μου αρέσει να ανταλλάζω ενέργεια, αλλά βέβαια θα γίνουν και κάποια διαδικτυακά, με θέμα την προσωπική μας ανάπτυξη, την επικοινωνία, την ηγεσία κλπ.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξή:

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.