Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 – Χρονική προτεραιότητα και διευρυμένα κίνητρα για τους δικαιούχους

184
Κινούμαι Ηλεκτρικά 2
- Διαφήμιση -

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η δεύτερη φάση της επιδότησης αγοράς και ενοικίασης ηλεκτρικών οχημάτων για ιδιώτες και επιχειρήσεις καθώς ανοίγει την Πέμπτη, 28 Ιουλίου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η β’ φάση ενσωματώνει την εμπειρία του Κινούμαι Ηλεκτρικά 1 και παρέχει διευρυμένα κίνητρα για αγορά και ενοικίαση οχημάτων, δικύκλων αλλά και επιπλέον επιδότηση για εγκατάσταση έξυπνου φορτιστή και απόσυρση του παλαιού οχήματος.

- Διαφήμιση -

Το πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 προβλέπει επιδότηση για ποσό έως και 9.500 ευρώ, δεν προβλέπονται κριτήρια παρά μόνο τηρείται η χρονική προτεραιότητα και ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 50 εκατ. ευρώ τα οποία θα καλυφθούν με πόρους των αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων. Μέσω της επιδότησης θα καλύπτονται και οι δαπάνες που έγιναν για αγορά ηλεκτρικού οχήματος από 1/12/2021 προκειμένου να καλυφθεί το κενό ανάμεσα στις δύο φάσεις.

Οι προϋποθέσεις και τα ποσά των επιδοτήσεων

Μέσω του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 επιδοτείται η αγορά και ενοικίαση αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, η εγκατάσταση έξυπνου φορτιστή και η προαιρετική απόσυρση του παλαιού οχήματος. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και διαθέτουν ΑΦΜ καθώς και επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα με έδρα ή υποκατάστημα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, για τους ιδιώτες, επιδοτείται κατά 30% η αγορά ή μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος προ φόρων για ποσό έως 8.000 ευρώ (πρόκειται για ποσό αυξημένο σε σχέση με τις 6.000 που ίσχυε στην προηγούμενη φάση). Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ εάν ο ιδιώτης επιλέξει να κάνει απόσυρση και κατά επιπλέον 500 ευρώ εάν εγκαταστήσει έξυπνο φορτιστή, φθάνοντας έτσι στα 9.500 ευρώ.

Για αγορά ηλεκτρικών δικύκλων επιδοτείται το 30% έως το ποσόν των 1.300 ευρώ ενώ η αγορά μικροαυτοκίνητο η επιδότηση φθάνει στο 40% για ποσό έως 3.000 ευρώ. Για ηλεκτρικό ποδήλατο η επιδότηση φθάνει στο 40% για ποσόν έως 800 ευρώ και σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στην περίπτωση των ποδηλάτων, πρόκειται για την υψηλότερη επιδότηση στην Ευρώπη.

Τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις

Η επιδότηση για τις επιχειρήσεις φθάνει το 30% όταν αυτή αφορά από 1 έως 20 αυτοκίνητα για ποσόν έως 8.000 ευρώ. και κατόπιν γίνεται 20% από το 21ο αυτοκίνητο και πάνω με μέγιστο ποσόν τις 6.000 ευρώ. Όπως διευκρινίστηκε, οι αιτήσεις των επιχειρήσεων μπορούν να περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες χωρίς περιορισμό (μέχρι να συμπληρωθεί το προβλεπόμενο όριο που προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία) ενώ μπορεί να γίνει και δεύτερη αίτηση εφόσον καταβληθεί το τίμημα από την πρώτη.

Για επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε νησί προβλέπεται επιπλέον επιδότηση 4.000 ευρώ.

Τι ισχύει για νέους, άτομα με αναπηρία και πολύτεκνους

Οι νέοι έως 29 ετών δικαιούνται επιπλέον επιδότηση 1000 ευρώ ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για άτομα με αναπηρία και πολύτεκνους. Για γονείς με τουλάχιστον τρία τέκνα προβλέπεται επιπλέον επιδότηση 1000 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και 500 ευρώ για αγορά φορτιστή (με την επιπλέον επιδότηση αν υπολογίζεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο από το τρίτο και πάνω). Επιπλέον 1000 ευρώ για αγορά οχήματος και 500 ευρώ για αγορά φορτιστή προβλέπεται και για άτομα με αναπηρία.

Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ιστοσελίδα του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέρχονται μέσω taxisnet, να συμπληρώνουν τα στοιχεία τους, να επισυνάπτουν την προσφορά και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν κατόπιν μήνυμα για την πορεία της αίτησής τους ενώ, κατά την πρακτική που εφαρμόστηκε και στο προηγούμενο πρόγραμμα, θα λειτουργεί help desk όπου οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται για να υποβάλλουν ερωτήσεις (τηλεφωνικά ή μέσω e-mail).

Όπως διευκρινίστηκε, οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να υποβάλουν αίτημα μόνο για εγκατάσταση φορτιστή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το πρόγραμμα αποβλέπει στην ανανέωση του στόλου ιδιωτικών και επαγγελματικών οχημάτων, στην αναβάθμιση των υποδομών φόρτισης, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην εξοικονόμηση κόστους για τους πολίτες.

Κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας του Κινούμαι Ηλεκτρικά, η γγ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε ότι κατά τον πρώτο κύκλο έγιναν 18.905 αιτήσεις μέσα σε 16 μήνες, γεγονός που αποδεικνύει το βαθμό στον οποίο οι Έλληνες αποδέχθηκαν το πρόγραμμα. Η ηλεκτροκίνηση κερδίζει έδαφος και ενδεικτικό είναι ότι το 2022 οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων ήταν αυξημένες κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (μόνο το α’ εξάμηνο του 2022 έφθασαν τις 8.000) και είναι σημαντικά βελτιωμένες σε σχέση με το 2019 όπου οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων ετησίως δεν ξεπερνούσαν τις 500.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.