Τάσος Χατζηβασιλείου στα “ΝΕΑ”: Ένα γενναίο βήμα για τους Μουσουλμάνους συμπολίτες μας στη Θράκη

https://www.youtube.com/watch?v=6Rp0CGOWNow Επανεκλογή Τάσου Χατζηβασιλείου Xατζηβασιλείου στη Βουλή serrespost
- Διαφήμιση -

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναβάθμιση των Μουφτειών έρχεται να ρυθμίσει με τρόπο οριστικό μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας εδώ και δεκαετίες. Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που αναμένεται να ψηφιστεί μεθαύριο, δημιουργείται ένας σύγχρονος θεσμός Μουφτείας, με βάση το πνεύμα του Συντάγματος, την απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας της Λωζάνης και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Παράλληλα, η νέα νομοθετική ρύθμιση λαμβάνει υπόψη το κομβικό πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης.

Η έμφαση θα δίνεται πλέον στο θεσμό της Μουφτείας και όχι απλώς στο πρόσωπο του Μουφτή. Αυτή η καινοτομία, σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας, καθιστά τη Μουφτεία ισχυρό δημόσιο θεσμό. Έτσι, οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους Μουσουλμάνους πολίτες δεν θα καταγράφονται ως παρακολούθημα ενός προσώπου αλλά ως υπηρεσίες προερχόμενες από έναν έγκυρο θεσμό. Κι αυτή ακριβώς η αναβάθμιση της Μουφτείας καθιστά τελικά τον ίδιο το Μουφτή σε φορέα αναβαθμισμένων αρμοδιοτήτων. Στην πράξη, ο Μουφτής θα έχει αναγνωρισμένη την τριπλή αποστολή του: θρησκευτικός λειτουργός, επικεφαλής δημόσιας υπηρεσίας και αξιωματούχος με δικαιοδοτικές αρμοδιότητες.

- Διαφήμιση -

Εδώ και χρόνια γίνονται συζητήσεις για την ανάγκη εκσυγχρονισμού της διαδικασίας ανάδειξης των μουφτήδων. Σήμερα, η κυβέρνηση υλοποιεί αυτή την ανάγκη προς όφελος των Μουσουλμάνων συμπολιτών μας στη Θράκη. Πρώτα και κυρία, θεσπίζεται ένα πλαίσιο ολοκληρωμένης προστασίας του κύρους του μουφτή, καθώς προβλέπεται ρητά κάθε αποχή του από κομματικά δρώμενα. Άλλωστε το πολιτικό Ισλάμ, δηλαδή η ταύτιση θρησκευτικών και πολιτικών αρμοδιοτήτων στο ίδιο πρόσωπο, ουδέποτε βρήκε ανταπόκριση στους Έλληνες Μουσουλμάνους, πολίτες με ιδιαίτερη ευαισθησία και ωριμότητα.

Ακριβώς για να ενισχυθεί ο θεσμός, το νέο σύστημα προβλέπει ότι στην ανάδειξη Μουφτή κεντρικό ρόλο θα διαδραματίζει ο τοποτηρητής και ένα συμβουλευτικό σώμα από 33 επιφανείς εκπροσώπους της μειονότητας, που θα διορίζονται με δημόσια κλήρωση μεταξύ όλων των ιεροδιδασκάλων και ιμάμηδων της περιοχής. Το σώμα θα ελέγχει τα προσόντα και την επάρκεια των υποψηφίων και θα καταρτίζει χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση τον τελικό κατάλογο των επικρατέστερων. Το Υπουργείο Παιδείας δεν θα συμμετέχει σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας. Στο τέλος, ο εκάστοτε Υπουργός θα επιλέγει τον μουφτή, από τη λίστα των εγκεκριμένων υποψηφίων του ανεξάρτητου συμβουλευτικού σώματος.

Πρόκειται για ένα βήμα γενναίο και πρωτοποριακό που έχει ανάγκη τόσο η μειονότητα όσο και η ελληνική Πολιτεία. Το κράτος εμπιστεύεται τους μουσουλμάνους πολίτες του και τους δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουν εκείνοι τα πρόσωπα που έχουν τα εχέγγυα να διεκδικήσουν το αξίωμα του Μουφτή. Στέλνουμε μήνυμα σεβασμού σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο. Και ταυτόχρονα στεκόμαστε απέναντι σε εκείνους που μέσω των ψευδομουφτήδων στη Θράκη φαντασιώνονται την ανάδειξη «εθνοθρησκευτικών ταγών», ελεγχόμενων από τρίτες χώρες. Άλλωστε, οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας δεν επιθυμούν την εξάρτηση από διάφορα παράκεντρα. Και όσοι στοχεύουν στο αντίθετο, υποτιμούν την ίδια τη μειονότητα και παραβλέπουν την υποδειγματική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη μας.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.