Σέρρες: Η απογραφή και η αποχή φέρνουν τα κροκοδείλια δάκρυα…

242
απογραφή Άρθρο του Νίκου Κουφοτόλη serrespost
- Διαφήμιση -

Σέρρες: Η απογραφή και η αποχή φέρνουν τα κροκοδείλια δάκρυα…

Άρθρο του Νίκου Κουφοτόλη
Καλώς εχόντων των πραγμάτων την ερχόμενη εβδομάδα, η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα παρουσιάσει τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής (που πραγματοποιείται κάθε 10 χρόνια) αναφορικά με τον μόνιμο πληθυσμό στο σύνολο της χώρας και επιμέρους των Περιφερειακών ενοτήτων που περιλαμβάνεται και η Π.Ε. Σερρών.

- Διαφήμιση -

Πρέπει να επισημάνουμε ότι ως «μόνιμος πληθυσμός» ορίζεται ο συνολικός πληθυσμός που δήλωσε ως μόνιμη κατοικία του, κατά την απογραφή, την ΠΕ Σερρών, ανεξάρτητα από το που βρέθηκε και απογράφηκε.


Σε πρώτη φάση λοιπόν θα πληροφορηθούμε πόσοι τελικά μένουμε – ζούμε εδώ.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση στην Π.Ε. Σερρών θα ξεπεράσει το 10% σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή.

Πάνω σε αυτό, αναμένονται «ποτάμια τα κροκοδείλια τα δάκρυα» που θα ακολουθήσουν τις ανακοινώσεις από τους έχοντες την γενικότερη πολιτική ευθύνη. Θα πλημμυρίσει ο τόπος υποκρισία υπεύθυνων και ανεύθυνων. Οι νεότεροι λογικά θα αναζητήσουν και θα καταλογίσουν ευθύνες, αν και δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να τις αναλάβει.

Σε πρώτη φάση είναι βέβαιο ότι το εξιλαστήριο θύμα θα είναι η ΕΛΣΤΑΤ, ως ο αδύναμος κρίκος της υπόθεσης, αφού δεν κατάφερε να ολοκληρώσει ομαλά και χωρίς προβλήματα την απογραφή. Οι κατηγορίες που θα της προσάψουν έχουν την βάση τους στα «φάουλ» που έγιναν εκ μέρους της:

Παράταση στην παράταση, αμφίβολης επιστημονικότητας οδηγίες, αποδεδειγμένη υποκαταγραφή του πληθυσμού, τέλος ακόμη και τα πρώτα προσωρινά στοιχεία του μόνιμου πληθυσμού, θα έπρεπε να είχαν δημοσιευθεί από τον περασμένο Απρίλιο.

Να επισημανθεί πως η χρηματοδότηση έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σε πλήρη συνάρτηση με τον μόνιμο πληθυσμό, με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους εμάς. Μικρότερος πληθυσμός σημαίνει μικρότερη χρηματοδότηση.

Αν και έχει μικρή, πλέον, σημασία το υποθετικό ερώτημα: «αν θα μπορούσε να ήταν πιο ενεργή η συμμετοχή των δήμων ώστε να βοηθήσουν να γίνει πιο πλήρη η απογραφή».

Οι περισσότεροι Δήμαρχοι αρκέστηκαν σε ενημερωτικές καμπάνιες για να απογραφούν οι πολίτες στον τόπο τους και η εμπλοκή τους τελείωσε εκεί. Είναι και το παράδοξο στο Δήμο Σερρών που η ενημερωτική καμπάνια ξεκίνησε όταν είχε “λήξει η κανονική περίοδος της απογραφής για τον πληθυσμό!”

Βουλευτικές έδρες…
Αν δε επαληθευτούν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι το 2023 θα είναι το έτος εκλογών, τότε προκύπτει το ζήτημα ότι αυτές κανονικά θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής και την νέα κατανομή των εδρών στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Εκτός αν οι τακτικοί υπολογισμοί ως προς την κατανομή των εδρών… καθυστερήσουν την δημοσίευση των στοιχείων!!!

Στην πρόχειρη αυτή παρέμβαση, το συμπέρασμα είναι ότι μας έχει συμβεί πάντα γίνεται για κάποιο λόγο.

Πληθυσμιακή συρρίκνωση
Και προφανώς σήμερα εδώ που βρισκόμαστε πληθυσμιακά, είναι εξαιτίας των αποφάσεων και των ενεργειών που διαπράχθηκαν στο παρελθόν. Στο ερώτημα «αν γνώριζαν, όσοι δεν ήξεραν», η απάντηση είναι: «θα έπρεπε να γνωρίζουν».

Για να ανατραπεί η κατάσταση, σε ότι έχει να κάνει μόνο με τα πρόσωπα, θα πρέπει αυτοί που κατείχαν αξιώματα ή διαδραμάτισαν συγκεκριμένους ρόλους να ακούσουμε τις δικές τους εξηγήσεις. Τι έφταιξε;

Να αναλάβουν την προσωπική ευθύνη αν πιστεύουν ότι τους αναλογεί και να ακολουθήσουν σε αυτό το διάλογο οι επόμενοι για την πορεία του τόπου και της πατρίδας μας.

Επιβάλλεται να το πράξουν, ως παρακαταθήκη στους επόμενους που θα τους αντικαταστήσουν.

Η επιταχυνόμενη δημογραφική κατάρρευση του ελληνικού πληθυσμού, η αθρόα είσοδος μεταναστών και προσφύγων, η αντικατάσταση του πληθυσμού με απρόβλεπτες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες θα δημιουργήσει στο μέσο του τρέχοντος αιώνα μια άλλη χώρα.

Και όπως γράφτηκε. Μια χώρα μπορεί να ζήσει και ως φτωχή. Δεν μπορεί όμως να υπάρξει χωρίς πληθυσμό ή με μια κοινωνία κατακερματισμένη, αποτελούμενη από «ξένα» ή και αντιτιθέμενα μεταξύ τους υποσύνολα… τα οποία θα πρέπει είτε να τα αφομοιώσει είτε να μάθει να συνυπάρχει μαζί τους, εντάσσοντάς τους στο κοινωνικό σύνολο.

Υ.Γ. Για όσους δεν το γνωρίζουν να υπενθυμίσουμε ότι με τα κροκοδείλια δάκρυα, αναφερόμαστε στα ψεύτικα κλάματα, μιας εικονικής και όχι πραγματική συγκίνησης
Υ.Γ. Θα ακολουθήσει με τη δημοσιοποίηση των προσωρινών αποτελεσμάτων της απογραφής του 2021, νέα παρέμβαση «Εις τον τύπον των ήλων».

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.