Η έννοια της αποτελεσματικής ηγεσίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την έννοια της επιτυχίας

Η ηγεσία ξεδιπλώνει την ατζέντα της επίτευξης των στόχων παρέχοντας σταθερή κατεύθυνση και διακριτικότητα για την επίτευξη του επιθυμητού.
- Διαφήμιση -

Η έννοια της αποτελεσματικής ηγεσίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την έννοια της επιτυχίας, είτε πρόκειται για την επιτυχία ενός ατόμου, μιας ομάδας ή ενός οργανισμού.

Η ηγεσία ξεδιπλώνει την ατζέντα της επίτευξης των στόχων παρέχοντας σταθερή κατεύθυνση και διακριτικότητα για την επίτευξη του επιθυμητού. Έχει να κάνει με το να πεις σε έναν απλό άνθρωπο να επιτύχει το μεγαλείο και να ενταχθεί στην ομάδα εκείνων που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικοί. Ένας σπουδαίος ηγέτης πραγματοποιεί τη συζήτηση με την ομάδα του και διευρύνει τους ορίζοντες αφού έχει κατακτήσει τον κάθε στόχο.

- Διαφήμιση -

Η ηγεσία περιστρέφεται, επίσης, γύρω από την παροχή ανθρώπινης συνεργασίας για την επίτευξη κοινών στόχων, ενώ παράλληλα ωφελεί τον κάθε συνεργάτη ξεχωριστά μέσα από την διαδικασία.

Μιλώντας για τα κοινά στοιχεία της ηγεσίας, παρατηρούμε μερικά βασικά χαρακτηριστικά που έχει ένας μεγάλος ηγέτης.

Εύκολη επικοινωνία
Η αποτελεσματική ηγεσία ξεκινά με το να κάνει τις επικοινωνίες συχνές, ομαλές και εύκολες. Η επικοινωνία οικοδομεί εμπιστοσύνη, προσφέρει καθοδήγηση και από μόνο του αυτό είναι ένα πολύ βασικό εργαλείο για τη διατήρηση της διαφάνειας.

Καθιέρωση κοινών σημείων
Είτε πρόκειται για πολιτικούς ηγέτες είτε για εταιρικούς ηγέτες, η δημοκρατία είναι κάτι που εκτιμάται πάντα στην ηγεσία. Ναι, οι περιπτώσεις μπορεί να είναι διαφορετικές αναλόγως των αναγκών, ωστόσο, το να αφήνετε τα μέλη της ομάδας να συμμετέχουν, όχι μόνο δημιουργεί σχέσεις, αλλά και φέρνει στην επιφάνεια την διαφορετικότητα και την παραγωγή καινούργιου υλικού (ιδέες). Αυτή η ένταξη και η ισότητα προάγουν τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και μια αυξανόμενη εργασιακή κουλτούρα όπου όλοι νιώθουν ότι εκτιμώνται. Βασικό!

​Coaching και Mentoring
Η αναδυόμενη έννοια της ηγεσίας αφορά περισσότερο την καθοδήγηση παρά την υπαγόρευση. Αντί να κατευθύνουν με τις εντολές τους, οι εταιρικοί ηγέτες είναι καλύτερα να αφήνουν τους υπαλλήλους τους να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να εξερευνήσουν τις διαφορετικές διαστάσεις των χαρακτηριστικών που πρέπει να εφαρμοστούν σε διαφορετικό σύνολο περιστάσεων. Μπερδεμένο; Απλά χρειάζονται μερικά δευτερόλεπτα σκέψης και ανάλυσης.

Συμπερασματικά, η ηγεσία μπορεί να συνοψιστεί με αυτό το περιεκτικό απόσπασμα από τον John C. Maxwell,

«Ηγέτης είναι αυτός που γνωρίζει το δρόμο, ακολουθεί το δρόμο και δείχνει το δρόμο». Εγώ θα συμπλήρωνα: ταυτόχρονα αναπτύσσοντας τους ανθρώπους γύρω του, σε εταιρικό ή προσωπικό περιβάλλον. Επιστροφή στα βασικά λοιπόν, για να μην χανόμαστε με όσα διαβάζουμε. Καλή σας συνέχεια!

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.