Γαλάζιες σημαίες: πού πάμε για το πρώτο μπάνιο;

Γαλάζιες σημαίες
- Διαφήμιση -

Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν επικίνδυνα, το καλοκαίρι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και είναι μια καλή στιγμή να ξεκινήσουν τα μπάνια, όσοι ακόμη δεν έχουν βουτήξει για φέτος.
Πού, θα πάμε, λοιπόν, για το πρώτο μπάνιο με βάση τις Γαλάζιες Σημαίες του 2022;

Η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού κάθε χρόνο δεν είναι την 1η του Ιουνίου, αλλά όταν ανακοινώνονται οι Γαλάζιες Σημαίες από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας. Οι περίφημες Γαλάζιες Σημαίες, λοιπόν, που αποτελούν το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο για τις ακτές, ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες, ακριβώς την κατάλληλη στιγμή που οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου και η ώρα για μπάνιο έχει πλέον φτάσει.

- Διαφήμιση -

Για την ιστορία να πούμε ότι οι Γαλάζιες Σημαίες απονέμονται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης και απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη Γαλάζια Σημαία, είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα, ενώ η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Φέτος, η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη 2η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 53 χώρες, με 581 βραβευμένες ακτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά οι βραβεύσεις ξεπερνούν τις 600, και ότι στο σύνολο των 53 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατέχει το 14% των βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα σε αριθμό συνολικών βραβεύσεων αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 96 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.194 ακτές, 732 μαρίνες και 116 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο. Φέτος, μάλιστα, η «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 35 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι 15 ακτές βραβευμένες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2021 κι έχασαν τη βράβευσή τους, επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις. Στις εν λόγω ακτές η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει εξαιρετική. Οι αξιολογητές όμως της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου.

Δείτε όλες τις βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία παραλίες εδώ και οργανώστε το πρώτο σας μπάνιο αυτό το Σαββατοκύριακο.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.