Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας – Τετάρτη 25 Μαΐου – ώρα 19:00
19η Διδακτική περίοδος 2021-2022, Μάθημα 29ο, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Μόνο τηλεοπτικά και διαδικτυακά
ΘΕΜΑ: «Η άνοδος και η πτώση της Κλασσικής Ελλάδας.»
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ζήσης Μητλιάγκας, Φιλόλογος.
Κρίνουμε ωφέλιμο να επαναλάβουμε το μάθημα για την ακμή και παρακμή της Κλασσικής Ελλάδος, επειδή η κοινωνική και πολιτική οργάνωση μιας κοινωνίας είναι το σπουδαιότερο θεμέλιο για την ανάπτυξη και δημιουργικότητα αυτής της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Και επειδή η ανάπτυξη και η δημιουργικότητα της Κλασσικής Ελλάδος, με τα προϊόντα που παρήγαγε, θεωρείται το θεμέλιο του παγκόσμιου πολιτισμού, είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή την οργάνωση και λειτουργία της Κλασσικής Ελλάδος.
Στα επόμενα μαθήματα μέχρι το νέο έτος ο φιλόλογος Ζήσης Μητλιάγκας θα αναπτύξει το εξαιρετικής σπουδαιότητας και ενδιαφέροντος θέμα: «Η άνοδος και η πτώση της Κλασσικής Ελλάδας».
Μια ματιά που θα σταθεί πρώτα στο γεωπολιτικό θέμα, την οικονομική ανάπτυξη, την πολιτική λειτουργία που δημιουργήσαν τις συνθήκες αυτές με τις οποίες η ακμάζουσα Κλασσική Ελλάδα, διήρκησε περίπου μια χιλιετία, όσο καμία άλλη στην ιστορία της ανθρωπότητας και έτσι έγινε «Το Ελληνικό θαύμα» αξεπέραστης σπουδαιότητας, στα δημιουργήματα του οποίου, μεταγενέστερα στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε ο πολιτισμός της ανθρωπότητας.
Ο λόρδος Βύρωνας, μέγας φιλέλληνας και ποιητής σπουδαίος γραφεί για την Ελλάδα
«Όμορφη Ελλάδα! Λείψανο θλιβερό
παλιάς μεγαλοσύνης
Νεκρή, κι όμως αθάνατη!
πεσμένη, ακόμα δίνεις.»
Θα δούμε λοιπόν τις συνθήκες, τις λειτουργίες και το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον μέσα στο οποίο υπήρξε αυτό το Ελληνικό θαύμα.
Πιο συγκεκριμένα: Η Κλασσική Ελλάδα ήταν εθνική οντότητα με κοινά χαρακτηρίστηκα (γλώσσα, Θρησκείες, ήθη, έθιμα κα) που όμως δεν υπήρξε ποτέ ενιαία κρατική οντότητα εξουσίας, όπως τα θεοκρατικά μοναρχικά έθνη Κράτη και οι μετέπειτα αυτοκρατορίες (Ρωμαϊκή κα)
Υπήρξε μια αποκεντρωμένη πολιτική οργάνωση σε ένα οικοσύστημα πόλεων κρατών, αυτόνομων, αυτοδιοικούμενων, με κυρίαρχο το ρόλο του Πολίτη (πολιτοκρατία).
Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου η Κλασσική Ελλάδα αποτελούνταν από 1100 περίπου πόλεις κράτη διασπαρμένα και αυτολειτουργουντα από τον Εύξεινο Πόντο, τη Δυτική Ασία, τα παράλια του Αιγαίου και του Ιονίου στην Βόρεια Αφρική μέχρι τον Ατλαντικό.
Αυτό το μοναδικό αποκεντρωτικό σύστημα ενός λαού, στηριζόμενο μόνο στον πολίτη και ούτε στον μονάρχη, ούτε σε κάθε υπερφυσικές θεϊκές δυνάμεις που ο μονάρχης ταυτίζει με τον εαυτό του και έχει τον πολίτη ως ποίμνιο και όχι ως αυτοτελή και ανεξάρτητη προσωπικότητα. Δημιούργησε το δημοκρατικό πολίτευμα που απελευθέρωσε, ενεργοποίησε και αξιοποίησε το ανθρωπινοδυναμικο των κοινωνιών ώστε να υπάρξει τεράστια πρόοδος και στις συνθήκες ζωής στην κοινωνική πολιτική λειτουργία και στα κορυφαία επιτεύγματα σε όλους στους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας όπως θα δούμε στα επόμενα μαθήματα.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το κανάλι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών https://www.youtube.com/channel/UCjAbXaHpdKcdvW0LCMCA2-g