Η ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και τα μηνύματα – Πήρε υποσχέσεις για συνέχιση εμπάργκο σε F-16 και F-35 στην Άγκυρα

Το σκηνικό που στήθηκε στην έδρα του Κογκρέσου στον λόφο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον για την υποδοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
- Διαφήμιση -

Η ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και τα μηνύματα – Πήρε υποσχέσεις για συνέχιση εμπάργκο σε F-16 και F-35 στην Άγκυρα

Εντυπωσιακή η διακομματική υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού – Γερουσιαστές και βουλευτές ζητούσαν… αυτόγραφo στο κείμενο της ομιλίας του -«Είμαστε μαζί σας», του είπε η Πελόζι όταν της έδειξε χάρτες με τις προκλητικές τουρκικές διεκδικήσεις

- Διαφήμιση -

Το σκηνικό που στήθηκε στην έδρα του Κογκρέσου στον λόφο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον για την υποδοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έγινε ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που απηύθυνε ομιλία στα δύο νομοθετικά σώματα των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν εντυπωσιακό τόσο μπροστά τις κάμερες, που μετέφεραν την εικόνα με τους όρθιους βουλευτές και Γερουσιαστές από τα δύο κόμματα να χειροκροτούν ζωηρά τον ομιλητή, όσο και πίσω από αυτές.

Με το τέλος της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, άλλωστε, δεν ήταν λίγοι οι Αμερικανικοί πολιτικοί οι οποίοι -μετά την «αποθεωτική» υποδοχή που του έκαναν- τον συνέχαιραν για όσα είχε πει νωρίτερα και κρατώντας στα χέρια τους αντίγραφο της ομιλίας του, το οποίο τους είχε διανεμηθεί, ζητούσαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό να τα υπογράψει, εν είδει… αυτογράφου. Στο ίδιο πνεύμα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε «υπέροχη και μοναδικής έμπνευσης» την ομιλία του πρωθυπουργού.

Η έμπειρη Αμερικανίδα πολιτικός συνέκρινε τον λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη με αντίστοιχη ομιλία με θέμα τη δημοκρατία που είχε εκφωνήσει πριν από 30 χρόνια ο Τσέχος Πρόεδρος και διάσημος συγγραφέας Βάτσλαβ Χάβελ. «Η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού είναι αυτής της κατηγορίας», επεσήμανε η κ. Πελόζι. Ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που την χαρακτήριζαν «ιστορική», όχι μόνον γιατί δεν είναι συνηθισμένο να μιλάει ένας ξένος ηγέτης σε κοινή συνεδρίαση των κοινών Σωμάτων, όσο, περισσότερο για τα μηνύματα που εξέπεμψε αναφορικά με τη Δημοκρατία και τη σημασία που έχει λειτουργία των θεσμών της για την κοινωνική συνοχή.

Οι χάρτες, τα εξοπλιστικά και το εμπάργκο
Κατά την παρουσία του στο Καπιτώλιο και στη διάρκεια των πυκνών επαφών που είχε με πολιτικούς άνδρες και γυναίκες τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα των τουρκικών προκλήσεων που δημιουργεί κλίμα αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μεταφέρουν συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός, σε συνέχεια της σαφήνειας με την οποία καταδίκασε από το βήμα του Κογκρέσου τις αναθεωρητικές πολιτικές και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με τις υπερπτήσεις αεροπλάνων πάνω από τα ελληνικά νησιά, έδειξε σε πολλούς συνομιλητές τουρκικούς χάρτες με τα σύνορα της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» προκειμένου να δείξει τις απειλητικές διαθέσεις της γείτονος μας.

Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να πείσει τους συνομιλητές του ώστε να μην άρει το Κογκρέσο το εμπάργκο που έχει θέσει στην αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 που διαθέτει η Άγκυρα, καθώς και στην παραγγελία νέων, όπως και στη συμμετοχή της στην κατασκευή και προμήθεια αεροσκαφών 5ης γενιάς, τύπου F-35.

«Είμαστε μαζί σας», ήταν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η αντίδραση της κ. Πελόζι όταν ο κ. Μητσοτάκης της έδειξε τους τουρκικούς χάρτες, κάτι που είχε κάνει την προηγούμενη ημέρα και στο τετ α τετ του Λευκού Οίκου με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι διαβεβαιώσεις – υποσχέσεις που έλαβε ο κ. Μητσοτάκης ήταν, σύμφωνα με συνεργάτες του, ότι το Κογκρέσο δεν πρόκειται να μεταβάλει τη στάση του που καθορίστηκε από την επιλογή της Τουρκίας να προμηθευτεί τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα S-400, κόντρα στη βούληση των Αμερικανών συμμάχων της.

Αντιθέτως, το κλίμα και στο Κογκρέσο, λένε οι ίδιες πηγές ήταν θετικό τόσο υπέρ της προμήθειας αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα όσο και από την ανάδειξη της σε ενεργειακό κόμβο που θα διασυνδέει την Αφρική και την Ασία με την Ευρώπη, έτσι ώστε η τελευταία να απεξαρτηθεί από την ανάγκη για ρωσική ενέργεια.

Τι λένε στην κυβέρνηση για το ταξίδι
Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της διήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα, κυβερνητικές πηγές την χαρακτήριζαν «απόλυτα επιτυχημένη», καθώς, όπως σημείωναν «η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Είναι, συμπλήρωναν, «πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης».

Πρόσθεταν ότι η χώρα μας «κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ «η κληρονομιά της, σε αξίες και αρχές, αναγνωρίζεται ως η πηγή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού» και «ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Για τις σχέσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ επεσήμαναν ότι, πέρα από ιστορική φιλία, σήμερα έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές». Πρόσθεταν ότι «η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιο της κυβέρνησης».

Και καταλήγοντας σημείωναν ότι «ο λαός είδε τα αποτελέσματα των μεγάλων πολιτικών μας επιλογών και της εργώδους προσπάθειάς μας. Είμαστε πια στο επίπεδο που μας αξίζει και αυτό είναι αφετηρία για να πάμε ακόμα καλύτερα».

https://twitter.com/RepAlGreen/status/1526719004630556672?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1526719004630556672%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fpolitics%2Farticle%2F1244511%2Fmitsotakis-edeixe-kai-sto-kogreso-hartes-tis-galazias-patridas%2F

Παράσημα σε ομογενείς, με παρόντα τον Μενέντες
Ο πρωθυπουργός έγινε επίσης δεκτός με ενθουσιασμό στον τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στις ΗΠΑ από εκατοντάδες παράγοντας της ελληνικής Ομογένειας που συμμετείχαν σε δεξίωση που παρέθεσαν οργανώσεις της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Στην εκδήλωση στην οποία έδωσε το παρόν για μερικά λεπτά και η πρόεδρος της Βουλής κ. Πελόζι, αλλά παρέστησαν άλλοι παράγοντες της πολιτικής τάξης των ΗΠΑ, όπως ο γνωστός φιλέλληνας Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ που προεδρεύει στην πανίσχυρη Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, παρασημοφορήθηκαν από τον πρωθυπουργό σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της Ομογένειας.

Οι 12 που έλαβαν παράσημα είναι οι εξής:
*Demetrios Kokotas, για λογαριασμό της AHEPA: Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, ύπατος Πρόεδρος της οργάνωσης AHEPA, στην επέτειο των 100 χρόνων του οργανισμού.
*Γεώργιος Μπεχράκης – George Behrakis: Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος.
*Gus Billirakis: Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ από το 2007.
*Katherine Elizabeth Fleming: Ταξιάρχης του Τάγματος της Ευποιίας, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
*Marina Hatsopoulos: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευποιίας, πρόεδρος Δικτύου Ελληνικής Καινοτομίας.
*Alexandros Karloutsos: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος στον ιερωμένο που διατέλεσε επί 30 και πλέον χρόνια Γενικός Διευθυντής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
*Constantine Manos: Αργυρός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος, φωτογράφος.
*George Marcus: Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, πρόεδρος της εταιρείας Marcus & Millichap.
*George Pavlakis: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος, διευθυντής Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, Τομέας Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ.
*Olympia Snowe: Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Ευποιίας, πρώην Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών.
*Angelo Tsakopoulos: Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, πρόεδρος της εταιρείας AKT Investments.
*Endy Zemenides: Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, εκτελεστικός διευθυντής στο Hellenic American Leadership Council (HALC).
Αμέσως μετά την τελετή της απονομής των παρασήμων, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του πήγαν το αεροπλάνο της επιστροφής για την Αθήνα.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.