Ερώτηση Αβραμάκη – Γιαννούλη στη Βουλή για τις ενισχύσεις του 2019

Ερώτηση Αβραμάκη – Γιαννούλη στη Βουλή για τις ενισχύσεις του 2019 serrespost
- Διαφήμιση -

Ερώτηση Αβραμάκη – Γιαννούλη στη Βουλή: «Ακόμα να καταβληθούν από το επιτελικό κράτος σε πολλούς δικαιούχους αγρότες οι ενισχύσεις του 2019»

Η Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Λευτέρη Αβραμάκη και Χρήστου Γιαννούλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το ζήτημα των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή των ενισχύσεων 2019 σε πολλούς δικαιούχους αγρότες.

- Διαφήμιση -

Αναλυτικά η ερώτηση:

Σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή της ενίσχυσης για το έτος 2019 παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις αγροτών στο Νομό Σερρών, για τους οποίους προέκυψαν σφάλματα κατά τις αρχικές τους δηλώσεις ΟΣΔΕ, που διορθώθηκαν, όμως, στη συνέχεια κατά τη διαδικασία των ενστάσεων κι έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία της εκκαθάρισης του καταβλητέου ποσού. Εκκρεμεί για την καταβολή των ποσών η ολοκλήρωση της διαδικασίας των διασταυρωτικών ελέγχων των δηλώσεων, που αποτελεί το τελικό στάδιο επεξεργασίας και κρίσης τους. Η διαδικασία αυτή, όμως, φαίνεται να μην έχει προχωρήσει εδώ και ένα χρόνο, γεγονός που όπως φαίνεται αποτελεί και την κύρια αιτία της μη καταβολής των ενισχύσεων.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως τα ποσά των ενισχύσεων που εκκρεμούν προς καταβολή υπερβαίνουν ακόμη και τις 20.000 € και σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία θα δώσουν κυριολεκτικά σανίδα σωτηρίας στους αγρότες, που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της ατομικής τους πτώχευσης.

Επειδή σε μερίδα αγροτών που βρέθηκαν σφάλματα στις αρχικές τους δηλώσεις ΟΣΔΕ για το έτος 2019 δεν έχει καταβληθεί ακόμη μέχρι σήμερα το ποσό της ενίσχυσης.

Επειδή τα σφάλματα που εντοπίστηκαν διορθώθηκαν στη συνέχεια στο στάδιο των ενστάσεων.

Επειδή έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των καταβλητέων ποσών για τους αγρότες αυτούς κι εκκρεμεί μόνο η διαδικασία των διασταυρωτικών ελέγχων για την τελική καταβολή.

Επειδή η διαδικασία των διασταυρωτικών ελέγχων έχει καθυστερήσει σχεδόν ένα χρόνο και για το λόγο αυτό δεν έχουν καταβληθεί ακόμη τα ποσά στους δικαιούχους.

Επειδή τα ποσά των ενισχύσεων αυτών σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνούν και τις 20.000 €.

Επειδή μπορούν σε αυτή τη οικονομική συγκυρία της γενικότερης εκτίναξης του κόστους παραγωγής αλλά και του κόστους ζωής να αποτελέσουν την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση των αγροτών αυτών, παρέχοντας τους επιπλέον τη δυνατότητα να ξανακαλλιεργήσουν τα αγροτεμάχιά τους.

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

1. Τί προτίθεται να κάνει ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία για την τελική καταβολή των εκκρεμών για το 2019 ενισχύσεων στους αγρότες των Σερρών που δεν τις έχουν λάβει μέχρι σήμερα;

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.