Επιδότηση καυσίμων: Οδηγός για να ξέρετε πόσα θα λάβετε και πότε

90
Επιδότηση καυσίμων: Οδηγός για να ξέρετε serrespost
- Διαφήμιση -

Επιδότηση καυσίμων: Οδηγός για να ξέρετε πόσα θα λάβετε και πότε

Τον Απρίλιο θα ξεκινήσει η επιδότηση στα καύσιμα και θα διαρκέσει έως και τον Ιούνιο. Παράλληλα όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης σχεδιάζουν να σαρώσουν την αγορά με εντατικούς ελέγχους και επιβολή προστίμων σε όσους διαπιστώνεται ότι αισχροκερδούν, εκμεταλλευόμενοι την ενεργειακή κρίση.

- Διαφήμιση -

«Στέλνω το μήνυμα στους πολίτες ότι ποτέ αυτή η κυβέρνηση, και εγώ προσωπικά, δεν θα σας αφήσουμε μόνους στο κύμα της ακρίβειας. Ναι, θα έχουμε αυξήσεις τιμών γιατί δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Με τις σημερινές όμως ανακοινώσεις, αποδεικνύουμε έμπρακτά ότι εκεί όπου θα χρειάζεται θα παρεμβαίνει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του εγχώριου πληθωρισμού», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις, ειδικά για την επιδότηση στα καύσιμα, αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης, όπως άλλωστε επεσήμανε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το σύνολο του αυξημένου κόστους της καθημερινότητας των πολιτών. «Βάζουμε ένα «φρένο» στις αυξήσεις, αλλά δεν τις καλύπτουμε πλήρως. Συγκλίνουμε με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά δεν αποκλίνουμε από τις αντοχές της οικονομίας. Και αυτό γιατί οι διαθέσιμοι πόροι που έχουμε, είναι συγκεκριμένοι»

Τι προβλέπεται όμως για την επιδότηση στα καύσιμα, ποιοι τελικά τη δικαιούνται, πώς μπορούν να λάβουν την επιδότηση, πότε ξεκινά και για πόσο χρονικό διάστημα;

Ύψος επιδότησης
Η επιδότηση αφορά το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου και καταβάλλεται σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα ανέρχεται έως 30.000 ευρώ. Στην ηπειρωτική Ελλάδα για ένα αυτοκίνητο αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ. Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο). Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι δικαιούχοι της επιδότησης μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν ακόμα και σε ένα γέμισμα. Να πληρώσουν δηλαδή ένα γέμισμα αν προκύπτει με την επιδότηση από το ψηφιακό τους πορτοφόλι.

Πετρέλαιο ντίζελ
Παράλληλα, από τον κρατικό προϋπολογισμό επιδοτείται η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής, ειδικά του πετρελαίου κίνησης, κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Όπως ανακοινώθηκε στην αντλία θα υπάρξει μείωση της τιμής κατά 15 λεπτά το λίτρο (με τον ΦΠΑ), καθώς το ποσό αυτό θα το πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός, ενώ εφόσον πληρούν το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος των 30.000 ευρώ, θα μπορούν να κάνουν χρήση και της ψηφιακής επιταγής των 30-50 ευρώ, ανάλογα με το εάν είναι κάτοχοι μοτοσικλέτας ή αυτοκινήτου και εάν ζουν στην ηπειρωτική Ελλάδα ή τη νησιωτική.

Κάρτα καυσίμων
Η επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) ξεκινά τον Απρίλιο για τα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Η χορήγηση της θα πραγματοποιηθεί μέσω της έκδοσης ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass), η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό που θα επιλέξουν οι ίδιοι. Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει, σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr, το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο. Για π.χ. αν μία οικογένεια έχει δύο οχήματα μπορεί να λάβει επιδότηση και για τα δύο εφόσον όμως είναι σε διαφορετικό όνομα. Κι εδώ όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιδότηση δίνεται μόνο σε όσους είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και το οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 30.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την κάρτα των 30-50 ευρώ για την επιδότηση αγοράς βενζίνης, οι δικαιούχοι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν ακόμα και σε ένα γέμισμα. Να πληρώσουν δηλαδή ένα «φουλάρισμα» -αν βγαίνει- με την επιδότηση από την ηλεκτρονική κάρτα.

Παραδείγματα:
Με 2,20 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,98 ευρώ.

Mε 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,73 ευρώ.

Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, με την επιδότηση καλύπτεται περίπου το 86% των ιδιοκτητών οχημάτων, δηλαδή περίπου 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες εφόσον το οικογενειακό εισόδημα που δηλώνεται δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ. Επίσης, η μέση κατανάλωση, πανελλαδικά, ανά φορολογούμενο (που διαθέτει ένα αυτοκίνητο) υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα το μήνα.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.