Άρθρο του Λευτερή Αβραμάκη στην Αυγή: “Το αποτύπωμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Σερρών”

Άρθρο του Λευτερή Αβραμάκη στην Αυγή serrespost
- Διαφήμιση -

Άρθρο του Βουλευτή Σερρών – ΣΥΡΙΖΑ, Λευτερή Αβραμάκη στην Αυγή: “Το αποτύπωμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Σερρών”

Ο νομός Σερρών δεν εξαιρέθηκε από την εθνική προσπάθεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης.

- Διαφήμιση -

Πολύ συχνά ανοίγει στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα των έργων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό μας, συνήθως με τρόπο που αποκρύπτει και διαστρεβλώνει την αλήθεια. Αν και η περίοδος τώρα, εν μέσω σφοδρής πανδημίας, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και περί τους 100 νεκρούς καθημερινά σίγουρα δεν είναι η καλύτερη περίοδος για να γίνονται τέτοιες συζητήσεις, αφού αποκλειστική στόχευση της κυβέρνησης και των κομματικών μηχανισμών της ΝΔ πρέπει να είναι αποκλειστικά η αντιμετώπιση της πανδημίας. Όμως επειδή το αφήγημα, που υποστηρίζει ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αδίκησε το Νομό Σερρών, δεν μπορεί να συνεχίζει να παραπλανά τους πολίτες θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια, τα πιο κρίσιμα που παρείχε η περίοδος αυτή στο Νομό.
Ξεκινώντας, λοιπόν, από τον τομέα της Υγείας που είναι κομβικής σημασίας αυτές τις μέρες, το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών είχε κατά τον Ιούλιο του 2019 και σε περίοδο που δεν υπήρχε πανδημία, 165 Ιατρούς – ειδικούς, ειδικευόμενους κι επικουρικούς – (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Σερρών) όταν το 2015 στο Νοσοκομείο υπήρχαν 155 Ιατροί, ενώ τον Ιανουάριο του 2017 ήρθε για πρώτη φορά Ογκολόγος. Επιπλέον προσελήφθησαν 55 άτομα λοιπό προσωπικό και τον Μάιο του 2019 η Διοίκηση του Νοσοκομείου δημοσίευσε προκήρυξη για την πρόσληψη 9 ακόμη ιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες. Όσον αφορά στις εγκεκριμένες πιστώσεις του Υπουργείου για το Νοσοκομείο υπήρξε σημαντική αύξηση προοδευτικά. Το 2016 το Υπουργείο διέθεσε για το Νοσοκομείο 11.037.000€ ενώ το 2019 το ποσό έφτανε πλέον τα 14.667.000€ με αποτέλεσμα περισσότερο και καλύτερο υγειονομικό εξοπλισμό και φάρμακα. Επιπλέον έγινε εφικτή η ταχύτερη εξόφληση των προμηθευτών, ώστε να μη σωρεύονται χρέη στο Νοσοκομείο, που επισείουν δικαστικούς αγώνες και τοκοφορία.

Εν συνεχεία εξασφαλίστηκαν μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 κονδύλια ύψους 445.500€ και μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2018 κονδύλια ύψους 245.000€ με τα οποία, ολοκληρώθηκε η προμήθεια πέντε (5) μηχανήματων αιμοκάθαρσης, ενός οφθαλμολογικού μικροσκόπιου, ενός μηχανήματος φακοθρηψίας, δύο (2) αναισθησιολογικών μηχανήματων, τεσσάρων (4) καπνογράφων και τριών (3) αναπνευστήρων, κ.α.. Ακολούθως, για το 2020 προγραμματίστηκε η ολοκλήρωση της προμήθειας σετ λαπαροσκοπικών επεμβάσεων τελευταίας, τρισδιάστατης τεχνολογίας για τα Χειρουργεία (το προηγούμενο χρονολογείται από το 1993) και ενός μηχανήματος Οπτικής Τομογραφίας Συνοχής (ΟCT) για την Οφθαλμολογική κλινική. Τέλος, μέσω του συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου με την Siemens χρηματοδοτήθηκε η προμήθεια Ψηφιακού Μαστογράφου αξίας 290.000€, ο οποίος θα εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο, αφού ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία. Στον τομέα αυτό τέλος δεν πρέπει να ξεχάσουμε τη λειτουργία της 1ης Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) και τη λειτουργία της Μονάδας ΟΚΑΝΑ.
Σε επίπεδο υποδομών τώρα, μια σειρά σημαντικών έργων ολοκληρώθηκαν και άλλα δρομολογήθηκαν με την ένταξή τους στο ΠΔΕ ή στο ΕΣΠΑ ή με την έναρξη διαγωνιστικών διαδικασίων. Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Κάθετου Άξονα Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας και υλοποιήθηκε η δεύτερη φάση κατασκευής της Γέφυρας Στρυμωνικού ενώ εξασφαλίστηκε η πίστωση στην Εγνατία Οδό ποσού 4 εκ. με αποτέλεσμα την ολοκλήρωση του τμήματος Προβατάς – Χριστός του άξονα 60. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην έγκριση της πίστωσης 14 εκ. € για την κατασκευή της περιβόητης γέφυρας της Μαυροθάλασσας, έργο που ήταν διαρκής απαίτηση των τοπικών κοινωνιών τις τελευταίες δεκαετίες.
Αξίζει να σταθούμε εν συνεχεία στη χρηματοδότηση μια σειράς αθλητικών έργων με ιδιαίτερη σημασία για τον τόπο μας, που ενίσχυσαν σημαντικά τις αθλητικές υποδομές των Σερρών, όπως ήταν η εγκατάσταση πυροπροστασίας στο κολυμβητήριο του Δήμου Σερρών (64.140 €), καθώς και στο κλειστό γυμναστήριο και στο εθνικό στάδιο του Δήμου Σερρών (70.000 €), η κατασκευή γηπέδου αντισφαίρισης του Δήμου Σερρών (73.000 €), η επισκευή των αποδυτηρίων των γηπέδων του Δήμου Εμμ. Παππά (25.000 €), η αποκατάσταση του υγρού στίβου του Κωπηλατοδρομίου του Πεθελινού (150.000 €), η αποκατάσταση του συνθετικού τάπητα του στίβου του Δημοτικού Σταδίου (507.780 €). Ακόμη εντάχθηκε στο ΠΔΕ του 2019 η κατασκευή του κλειστού κολυμβητηρίου του Αθλητικού Πάρκου Ομόνοιας με δαπάνη ύψους 5.580.000 €, ενώ εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού κολυμβητηρίου Σερρών (1.979.515 €) και του κλειστού γυμναστηρίου του δήμου Εμμ. Παππά (464.446 €).

Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίστηκαν επίσης τα κονδύλια ύψους 1.740.000 € για την επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Νέου Σουλίου, έργο πνοής για την περιοχή, που συνεχίζει μέχρι σήμερα ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά.
Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στη χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων, μιας κατηγορίας υποδομών με ιδιαίτερη σημασία για τον Νομό, λόγω της διέλευσης του ποταμού Στρυμόνα και της ύπαρξης πολλών χειμάρρων. Το 2015 και μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Μαρτίου, που απέδειξαν την παντελή απουσία αποτελεσματικών αντιπλημμυρικών υποδομών, άμεσα το Υπουργείο Εσωτερικών εξασφάλισε από το ΠΔΕ για την Αντιπεριφέρεια Σερρών το ποσό του 1,4 € ευρώ για το έργο «Ετήσια Συντήρηση άνω και κάτω ρου Στρυμόνα» με αντικείμενο τον καθαρισμό της κοίτης του Στρυμόνα. Έργο που ενώ αρχικά ξεκίνησε με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 9 μηνών τελικά διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια, ώστε να μένει ενεργή όλο αυτό το διάστημα η κυριότερη πηγή πλημμυρικών φαινομένων στο Νομό.

Το 2017 στη συνέχεια εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 τέσσερα εμβληματικά για το Νομό έργα ύψους 6,4 εκ. ευρώ, όπως ήταν η διευθέτηση του χειμάρρου του Καστρόλακκα, η διευθέτηση και ο καθαρισμός της Τάφρου της Σησαμιάς, του χειμάρρου της Ευκαρπίας και του χειμάρρου του Δυτικού Γαζώρου. Από αυτά δυστυχώς υλοποιήθηκαν μόνο το πρώτο και το τελευταίο, καθώς τα άλλα δύο απεντάχθηκαν το 2020 λόγω μη ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων διαδικασιών. Αποτέλεσμα ήταν η μη υλοποίηση του χειμάρρου της Ευκαρπίας να αποτελέσει πέρυσι τον Ιανουάριο κύρια αιτία για την κάλυψη του οικισμού από τόνους λάσπης κατά τη διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων.
Υπήρξαν ασφαλώς και μικρότερες χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση αναχωμάτων σε διάφορα σημεία της ροής του Στρυμόνα τα οποία έφτασαν καθόλο το διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τις 500 χιλ. ευρώ. ενώ παραλληλα υλοποιήθηκαν αντιπλημμυρικά κι αρδευτικα έργα μέσω κεφαλαίων ΕΣΠΑ αλλά κι εθνικών πόρων ύψους 3,6 εκ. ευρώ.
Από την σκιαγράφηση του αποτυπώματος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή δεν μπορεί ασφαλώς να λείψει η καταλυτική συμβολή των χρηματοδοτικών εργαλείων Φιλόδημος Ι & ΙΙ που απέδωσαν συνολικά στον τόπο μας κοντά στα 30 εκ. € μέσα από εντάξεις έργων που υλοποίησαν οι Δήμοι του Νομού Σερρών κι έχουν να κάνουν με έργα αγροτικής οδοποιΐας, βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αποχέτευσης, ύδρευσης κ.α.. Στους Δήμους μας κατευθύνθηκε επιπλέον από το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ (Αυτοδιοίκηση Κοινωνική Συνοχή – Ισόρροπη Ανάπτυξη) ποσό 2.132.000 € για την ενίσχυσή τους στην κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Είναι, όπως φαίνεται, αδύνατο να χωρέσουν όσα έγιναν για το Νομό Σερρών κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ένα άρθρο. Αφήνω έξω πολλά. Νομίζω, όμως, ότι με αυτά που έχω ήδη αναφέρει είναι αδιαμφισβήτητο πως ο Νομός μας δεν έμεινε έξω από την εθνική προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των πληγών που άφησαν στη χώρα και στον τόπο μας τα δύο πρώτα μνημόνια. Είναι δε αναγκαίο να αναφερθεί πως όλα τα ανωτέρω έργα και όσα άλλα δεν αναφέρονται έγιναν μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής δημοσιονομικής πίεσης την οποία επέβαλλαν οι θεσμοί επιτήρησης. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, 100 και πλέον εκατ. ευρώ για έργα και υποδομές – μόνο για το Νομό Σερρών – δεν μπορεί κανείς να πει πως σηματοδοτούν μια φτωχή περίοδο για το Νομό μας, αλλά τηρουμένων των αναλογιών μια περίοδο που διαπνέεται από αξιοπρέπεια.
Ας ελπίσουμε, λοιπόν, η παρούσα κυβέρνηση με δύο αρχικά και πλέον έναν Υπουργό από τις Σέρρες, χωρίς την πίεση των δανειστών, σε καθεστώς δημοσιονομικής χαλάρωσης και σε αναμονή των πακέτων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και άλλων, να εξασφαλίσει και να εκταμιεύσει πραγματικά ίδιου και μεγαλύτερου ύψους πιστώσεις καθώς και να ολοκληρώσει έργα που η ίδια ξεκίνησε, γιατί μέχρι στιγμής πολλά από αυτά που υλοποιούνται ή που έχουν ολοκληρωθεί φέρουν τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νομός μας, ένας από τους φτωχότερους Νομούς πανελλαδικά από το 2011, έχει ανάγκη από έργα υποδομής κι επενδύσεις. Έχει ανάγκη από ανάπτυξη. Σε αυτή την προσπάθεια απεγκλωβισμού του Νομού μας από το έλος της ύφεσης δεν χωράνε αντιπολιτευτικά παιχνίδια. Χρειάζονται αλήθειες και μια στρατηγική που στόχο θα έχει τη δίκαιη ανάπτυξη για όλους.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.