Λ.Αβραμάκης: «Αυξάνονται ραγδαία τα χρέη προς την εφορία – Σε οικονομική ασφυξία νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

Λ.Αβραμάκης: «Αυξάνονται ραγδαία serrespost
- Διαφήμιση -

Λ.Αβραμάκης: «Αυξάνονται ραγδαία τα χρέη προς την εφορία – Σε οικονομική ασφυξία νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

Δήλωση του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρη Αβραμάκη, αναφορικά με τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς την εφορία.

- Διαφήμιση -

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΑΑΔΕ σύμφωνα με τα οποία τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς το δημόσιο αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 750 εκατ €, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:
«Όσο και αν η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η οικονομία πάει καλά, παραβλέποντας την υπάρχουσα οικονομική κρίση και τον πληθωρισμό, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι τα προβλήματα είναι πολλά. Η προσθήκη συνολικά 750 εκατ € νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία τον Νοέμβριο, αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η αύξηση αυτή δεν έρχεται από «στρατηγικούς κακοπληρωτές» αλλά από νοικοκυριά και επαγγελματίες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω της ύφεσης και του πολλαπλασιασμού των υποχρεώσεών τους.

Ηδη, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, 1,3 εκατ βρίσκονται υπό το βάρος μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και εκτιμάται ότι αντίστοιχα μέτρα μπορούν να επιβληθούν σε 1,9 εκατ φορολογούμενους επιπλέον. Οι πολίτες αυτοί στους οποίους επιβάλλονται τα αναγκαστικά μέτρα δεν είναι πλούσιοι ούτε αρνούνται να πληρώσουν τους φόρους τους. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία αδυνατούν να ανταποκριθούν στη συσσώρευση υποχρεώσεων προς δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τις βασικές τους ανάγκες ή τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν πλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με το νέο πτωχευτικό κώδικα σε ισχύ, δεν προκαλεί πλέον καμία εντύπωση ότι πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι καταγγελίες δανειακών συμβάσεων από τράπεζες προς φυσικά και νομικά πρόσωπα και η δρομολόγηση διαδικασιών κατάσχεσης περιουσιών.
Από την αρχή της πανδημίας και των μέτρων που εφαρμόστηκαν είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η απλή μετάθεση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στο μέλλον θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Έχουμε προτείνει κατ΄ επανάληψη δημόσια να υπάρξει πρόνοια και διαγραφή μέρους έστω των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας τουλάχιστον προς το δημόσιο. Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να υιοθετήσει αυτή την πρόταση και πλέον με την έκρηξη του πληθωρισμού, το κύμα ανατιμήσεων και της ακρίβειας το πρόβλημα έχει πολλαπλασιαστεί.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις συσσωρεύουν και πάλι χρέη τόσο προς το δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες και τους ιδιώτες. Δημιουργείται και πάλι ένας φαύλος κύκλος στην ελληνική οικονομία. Όσο περισσότερο η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα τόσο οι συνέπειες θα μεγεθύνονται».

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.