Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας – Τετάρτη 19 Ιανουαρίου

- Διαφήμιση -

Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας – Τετάρτη 19 Ιανουαρίου και ώρα 7μ.μ. στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
19η Διδακτική περίοδος 2021-2022, Μάθημα 13ο
Μόνο τηλεοπτικά και διαδικτυακά

ΘΕΜΑ: «Σύντομο ταξίδι στον κόσμο της Όπερας»
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Θωμάς Νότας, Φιλόλογος.

- Διαφήμιση -

Η Όπερα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία μετεξέλιξη του αρχαίου ελληνικού θεάτρου. Είναι μια μορφή μουσικού θεάτρου που δημιουργείται περίπου στα τέλη του 16ου αιώνα από Φλωρεντίνους λόγιους σε μια προσπάθειά τους να κατανοήσουν και να ζωντανέψουν ξανά στη σκηνή την αρχαία ελληνική προσωδία, δηλαδή το ρυθμό με τον οποίο εκφερόταν ο λόγος στην θεατρική σκηνή, στα πλαίσια μίας ευρύτερης προσπάθειας αναβίωσης της αρχαιότητας.

Η παρουσίαση αποτελεί ένα σύντομο ταξίδι μέσα στο χρόνο από τις απαρχές της Όπερας μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα με αναφορά σε εμβληματικά οπερατικά έργα και άριες, τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και τον ελλαδικό χώρο.

Εισηγητής είναι ο Θωμάς Νότας, φιλόλογος, απόφοιτος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Στον ελεύθερο χρόνο του δύο είναι οι αγαπημένες του ενασχολήσεις: το θέατρο και η λογοτεχνία. Η αγάπη του για το θέατρο τον ώθησε στο να δώσει κατατακτήριες εξετάσεις και να ολοκληρώνει την φοίτησή του στο τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εξάλλου κατά τη διάρκεια της φοίτησής του ήρθε σε επαφή και με τον μαγικό κόσμο της Όπερας. Η αγάπη του για την λογοτεχνία τον ώθησε να δημιουργήσει την Λέσχη Ανάγνωσης Σελιδοδείκτες, και να παρουσιάσει εθελοντικά επί μια πενταετία στην ΕΡΑ Σερρών την βιβλιοφιλική εκπομπή Η άλλη όψη του βιβλίου.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στοYouTube

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.