Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας – Τετάρτη 12 Ιανουαρίου

- Διαφήμιση -

Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας – Τετάρτη 12 Ιανουαρίου και ώρα 7μ.μ. στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
19η Διδακτική περίοδος 2021-2022
Μάθημα 12ο (μόνο διαδικτυακά)

ΘΕΜΑ: «Η άνοδος και η πτώση της Κλασσικής Ελλάδας.»
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ζήσης Μητλιάγκας, Φιλόλογος.

- Διαφήμιση -

Στα πέντε μέχρι τώρα μαθήματα για την Κλασσική Ελλάδα ο εισηγητής κ. Ζήσης Μητλιάγκας ανάπτυξε το υπόβαθρο (γεωπολιτικό, θεσμικό λειτουργικό οικονομικό, κα) πάνω στο οποίο στηρίχθηκε το λεγόμενο Ελληνικό Θαύμα που διήρκησε περίπου μια χιλιετία, όσο καμία άλλη στην ιστορία της ανθρωπότητάς, Θαύμα αξεπέραστης σπουδαιότητας στα δημιουργήματα του οποίου, μεταγενέστερα στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε ο πολιτισμός της ανθρωπότητας. Ο λόρδος Βύρωνας, μέγας φιλέλληνας και ποιητής σπουδαίος γραφεί για την Ελλάδα «Όμορφη Ελλάδα! Λείψανο θλιβερό παλιάς μεγαλοσύνης Νεκρή, κι όμως αθάνατη! πεσμένη, ακόμα δίνεις.»

Στο προηγούμενο μάθημα είδαμε τις δομές και τις λειτουργίες της Σπάρτης που την έκαναν για δυο αιώνες περίπου να είναι η πιο ισχυρή δύναμη της Ελλάδος. Στο μάθημα της Τετάρτης (12 Ιανουαρίου), στην τελευταία ενότητας αυτής της ιστορίας θα δούμε τους θεσμούς και της υποδομές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας που δημιουργήσαν το υπέδαφος (οικονομικό, πολιτικό , πολιτιστικό) πάνω στο οποίο στηρίχθηκε το μοναδικό για την ανθρωπότητα οικοδόμημα πολιτισμού και δημιουργίας. Συνοπτικά αναφέραμε ότι αυτό το μοναδικό αποκεντρωτικό σύστημα ενός λαού, στηριζόμενο μόνο στον πολίτη και ούτε στον μονάρχη, ούτε σε κάθε υπερφυσικές θεϊκές δυνάμεις που ο μονάρχης ταυτίζει με τον εαυτό του και έχει τον πολίτη ως ποίμνιο και όχι ως αυτοτελή και ανεξάρτητη προσωπικότητα. Δημιούργησε το δημοκρατικό πολίτευμα που απελευθέρωσε, ενεργοποίησε και αξιοποίησε το ανθρώπινο δυναμικό των κοινωνιών ώστε να υπάρξει τεράστια πρόοδος και στις συνθήκες ζωής στην κοινωνική πολιτική λειτουργία και στα κορυφαία επιτεύγματα σε όλους στους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας όπως θα δούμε στα επόμενα μαθήματα.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στοYouTube ΕΔΩ οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.