Μεταβιβάσεις ακινήτων: 4 τρόποι να γλιτώσουν όσοι προλάβουν φόρους και χρεώσεις

76
Μεταβιβάσεις ακινήτων
- Διαφήμιση -

Εγκύκλιος ΑΑΔΕ: ανακαλέστε τις δηλώσεις μεταβίβασης για να τις υποβάλετε ηλεκτρονικά – «Αίτηση επίσπευσης» για να μην χάσουν τις διορίες και όσοι πήραν την παράταση.

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για να μη χάσουν τις διορίες για φθηνά συμβόλαια ακόμα και όσοι υπέβαλαν ήδη δήλωση φόρου γονικών παροχών ή δωρεών, θέτει σε εφαρμογή η ΑΑΔΕ.

- Διαφήμιση -

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για αφορολόγητες γονικές παροχές, μαζί με την αλλαγή των αντικειμενικών από 1.1.2022 ξεσήκωσε τα νοικοκυριά -και ιδίως την μεσαία τάξη- να μεταβιβάσουν εν ζωή τις περιουσίες τους στα παιδιά τους. Η μαζική κινητοποίηση όμως «φράκαρε» δήμους, εφορίες, ΕΦΚΑ, μηχανικούς και συμβολαιογραφεία. Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να δώσει παράταση 1 μήνα μόνον για όσους έσπευσαν μαζικά στα συμβολαιογραφεία, αποκλείει αυτομάτως όσους δεν είχαν έτοιμα όλα τα χαρτιά για να κάνουν δήλωση στην εφορία μέσα στο 2021. Αλλά και όσοι τα είχαν, χάνουν την διορία για φθηνές μεταβιβάσεις εάν δεν τελειώσει η διαδικασία στις λιγότερες από 30 εργάσιμες μέρες που έχουν απομείνει έως 31.1.2022.

Στο σημείο αυτό σπεύδει να σώσει την κατάσταση ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. Ελλείψει παρατάσεων ικανών να επιλύσουν το πρόβλημα και επειδή το ηλεκτρονικό σύστημα MyProperty που επιταχύνει τα συμβόλαια άνοιξε μόλις την Δευτέρα και καλύπτει μόνο την «μισή» Ελλάδα (δηλ. εντός αντικειμενικού συστήματος περιοχές ή “εντός ΑΠΑΑ”), για να περιοριστεί η αβεβαιότητα στα συμβόλαια που έχουν ήδη ξεκινήσει η ΑΑΔΕ δίνει «τετραπλή» λύση.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.