Ποιες ηλεκτρονικές απoδείξεις αγορών θα «μετρούν» διπλά

173
ηλεκτρονικές απoδείξεις αγορών
- Διαφήμιση -

Επιπλέον κίνητρα για την περίοδο 2022-2025

Νέα ισχυρά κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με στόχο αφενός τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της διακίνησης «μαύρου» χρήματος και αφετέρου την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων και τη στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού, θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών.

- Διαφήμιση -

Ειδικότερα, με διάταξη που περιέχεται σε πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, από το 2022 έως και το 2025 οι ιατρικές δαπάνες θα μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος των φορολογουμένων, ενώ δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα εκπίπτουν κατά 30% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων.

Έκπτωση από το εισόδημα
Ταυτόχρονα, για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, θα αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών για ορισμένες δαπάνες όπως: στέγαση, παροχή υπηρεσιών, μεταφορές, αναψυχή – πολιτιστικές δραστηριότητες, εκπαίδευση κ.ά.

Επισημαίνεται ότι το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία. Έτσι, για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος συγκεντρώσει ηλεκτρονικές αποδείξεις ύψους 4.000 ευρώ θα τύχει έκπτωσης από το φορολογητέο του εισόδημα ποσoύ ύψους 1.200 ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών για τις οποίες ισχύει το εν λόγω μπόνους, εφόσον πραγματοποιηθούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, περιλαμβάνονται στις ακόλουθες ομάδες του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν:

 • Ομάδα 1 (Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά).
 • Ομάδα 2 (Αλκοολούχα ποτά και καπνός).
 • Ομάδα 3 (Ένδυση και υπόδηση).
 • Ομάδα 4 (Στέγαση), εξαιρουμένων των ενοικίων.
 • Ομάδα 5 (Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες).
 • Ομάδα 6 (Υγεία).
 • Ομάδα 7 (Μεταφορές), εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων.
 • Ομάδα 8 (Επικοινωνίες).
 • Ομάδα 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
 • Ομάδα 10 (Εκπαίδευση).
 • Ομάδα 11 (Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια).
 • Ομάδα 12 (Άλλα αγαθά και υπηρεσίες).

Για να μπορέσει, λοιπόν, ένας φορολογούμενος να εξασφαλίσει την εν λόγω έκπτωση για προϊόντα ή υπηρεσίες που λαμβάνει, θα πρέπει υποχρεωτικά σε κάθε περίπτωση να πληρώνει με κάρτα ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Η φορολοταρία
Στο «κυνήγι» της φοροδιαφυγής, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ριζικό «λίφτινγκ» και στο θεσμικό πλαίσιο για το πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων (φορολοταρία) προκειμένου να καταστεί πιο ελκυστικό, ενισχύοντας περαιτέρω και τη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος. Επισημαίνεται ότι με το ισχύον καθεστώς σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, με κόστος 12 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι αλλαγές, ωστόσο, που επεξεργάζονται τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για να γίνει περισσότερο «δελεαστικό» το «παιχνίδι» συλλογής αποδείξεων είναι:

 • Να δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται.
 • Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα να έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.
 • Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα να κλιμακώνονται και να φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ.
 • Τα Χριστούγεννα να υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.
  Επίσης εξετάζεται να γίνονται πιο συχνές κληρώσεις αλλά και τρόποι για την καλύτερη προβολή προς το κοινό.

Ειδική εφαρμογή για smartphones
Η ΑΑΔΕ έχει ως στόχο να σφίξει τον κλοιό σε όσους ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή μέσω της ηλεκτρονικής οδού και της αύξησης των συναλλαγών με κάρτες. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, σχεδιάζεται επίσης να αξιοποιηθεί και μια νέα ειδική εφαρμογή για smart κινητά τηλέφωνα που θα ελέγχει την εγκυρότητα κάθε χάρτινης απόδειξης που εκδίδεται με κωδικό QR, προκειμένου στην καφετέρια, στο μπαρ ή σε όποια άλλη εμπορική συναλλαγή κάθε φορολογούμενος να μπορεί να σκανάρει τη χάρτινη απόδειξη που εκδόθηκε.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.