Νικόλαος Κουφοτόλης: “Η έξυπνη πόλη σε… pause”

182
- Διαφήμιση -

Νικόλαος Κουφοτόλης: “Η έξυπνη πόλη σε… pause”
Τι είναι έξυπνη πόλη; Ορίζεται ο τόπος όπου τα «παραδοσιακά» δίκτυα και οι υπηρεσίες γίνονται πιο αποτελεσματικά με τη χρήση ψηφιακών λύσεων προς όφελος των κατοίκων και των επιχειρήσεων. Μια «smart city» θα πρέπει να λειτουργεί με «εξυπνάδα» στην οικονομία, την μετακίνηση, το περιβάλλον, την διαβίωση και… έξυπνους ανθρώπους.

Άρθρο του Νίκου Κουφοτόλη
Όλα αυτά θα πρέπει να συνδυάζονται μεταξύ τους, να αλληλοεπιδρούν με την πόλη και να επηρεάζουν θετικά τη διαβίωση των πολιτών.

- Διαφήμιση -

Επικοινωνία και αλληλοεπίδραση, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του διαδικτύου
Η ‘’έξυπνη πόλη’’ δεν κατοικείται αποκλειστικά από… ιδιοφυίες αλλά από ανθρώπους που εκπαιδεύονται και που του δίνεται η δυνατότητα να «λειτουργούν» σε μια κοινωνία που προωθεί την ευρηματικότητα. Αν τύχει δε και βρεθούν να υπηρετούν την πόλη άνθρωποι ικανοί, είναι ευτύχημα για όλους.

Η «έξυπνη πόλη» των Σερρών
Η «έξυπνη πόλη», πρωτοπαρουσιάστηκε προεκλογικά ως σημείο αναφοράς και στόχευση από την Συμμαχία Σερραίων με τη φιλοξενία του Δημάρχου Τρικκαίων και σημερινού Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου.

Η πόλη των Τρικάλων θεωρείται η πρώτη ψηφιακή πόλη της Ελλάδος, και για την ιστορία από το 2004 (προ Δ.Παπαστεργίου) και η τότε Δημοτική Αρχή δημιούργησαν το γραφείο e-trikala, που εξελίχθηκε το 2008 σε e-trikala Α.Ε παρέχοντας με τη βοήθεια της τεχνολογίας καινοτόμες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.

Άξιο αναφοράς, ότι κανείς τους δεν αρκέστηκε, ούτε επικαλέστηκε «ισχυρούς συμμάχους». Βασίστηκαν στο στελεχιακό τους δυναμικό, αξιοποίησαν κάθε δυνατή ευκαιρία, οδηγώντας τα γεγονότα και τις εξελίξεις. Κι όταν θα έχει περάσει στην επόμενη φάση, άλλοι όπως και εμείς θα τους ανακαλύπτουμε και θα προσπαθούμε να τους αντιγράψουμε, με καθυστέρηση δεκαετιών.

Και έξυπνος και… καπάτσος
Στο πρόσφατο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκης, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ ενός προγράμματος ύψους 320 εκατ. Ευρώ για τους «έξυπνους δήμους».

Η πρώτη φάση, όπως εξαγγέλθηκε με ένα κονδύλιο της τάξεως των 90 εκατ. Ευρώ, θα χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων.

Πόσοι είναι οι δήμοι στη χώρα πάνω από 100.000 κατοίκους; Μόλις δεκαέξι!. Έχοντας ως μοναδικό κριτήριο τον πληθυσμό από την Α’ φάση, αποκλείονται Δήμοι όπως του Δήμου Π.Μελά με 99.245 κατοίκους και φυσικά οι Δήμοι Τρικκαίων (πληθυσμός 81.355) και Σερρών (πληθυσμός 76.817).

Το αυστηρά πληθυσμιακό κριτήριο γεννά αδικίες. Θα ήταν πιο ορθολογικό να είχε επιλεγεί ότι οι 30 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας ή το 10% των Δήμων της Επικράτειας, θα συμμετάσχουν στην πρώτη φάση του προγράμματος και να αυξηθεί το σχετικό κονδύλι. Και τότε θα συμπεριλαμβάνονταν και ο Δήμος Σερρών. Αλλά αυτό είναι θέμα άλλης συζήτησης. Η κοινή λογική λέει, εφόσον και ο Δήμαρχος Σερρών συμμετέχει στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και είναι μέλος της πλειοψηφούσας παράταξης, σίγουρα θα είχε εσωτερική πληροφόρηση για τους σχεδιασμούς του Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Εδώ λοιπόν θα περίμενε κανείς τα αυξημένα αντανακλαστικά του Δημάρχου Σερρών και την κινητοποίηση των «ισχυρών συμμάχων» του, θεσμικά και αιτιολογημένα, να επιλέξουν το προαναφερθέν κριτήριο επιλογής, ώστε να μπορούσε να υπάρξει μια άλλη, θετική προς εμάς προσέγγιση.

Η Εξυπνούπολη και .. «χαλαρά, η ζωή είναι ωραία»
Για να έχεις όμως μια ‘’έξυπνη πόλη‘’, πρώτα πρέπει να έχεις έξυπνο δήμαρχο! Παρά λοιπόν τις αρχικές ανακοινώσεις του ΥΨΗΠΤΕ ο Δήμαρχος Τρικκαίων, του οποίου ο Δήμος έχει πληθυσμό 81.355 κατοίκους, υπερπήδησε οκτώ συναδέλφους του δημάρχους σε δήμους με μεγαλύτερο πληθυσμό, και κατάφερε να ενταχθεί στην πρώτη κατανομή, που απαιτούσε πληθυσμό άνω των 100.000!!!

Βέβαια για το θέμα αυτό, σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, υπήρξαν αντιδράσεις και ασκήθηκε κριτική από μέλη της παράταξης του κ. Παπαστεργίου, Προέδρου της ΚΕΔΕ.

Ο π. βουλευτής της ΝΔ και Δήμαρχος κ. Κουκοδήμος, του οποίου ο δήμος (Κατερίνης) είναι ένας από τους οκτώ που υπερπήδησε ο Δήμος Τρικκαίων, παρότι έχει μικρότερο πληθυσμό ήταν καυστικός, ζητώντας εξηγήσεις.

«Μας εκθέτεις, εάν θεωρείς ότι ο δήμος σας ως ‘Έξυπνη Πόλη’ πρέπει να γίνει εξυπνότερη, αφήνοντας άλλους δήμους, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, εκτός».

Αγνοείται αν υπήρξε παρέμβαση του μέλους της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Σερρών κ. Α. Χρυσάφη.

Σε μια χώρα που οι «εξυπνούληδες» επικρατούν, τελικά οι απέναντι τους θα είναι συνήθως μόνιμα παραπονούμενοι, αναζητώντας το χαμένο δίκιο τους.

Για τους υπόλοιπους 315 δήμους της χώρας, ζητήθηκε από τους Δημάρχους αυτών, να αρχίσουν να ωριμάζουν από τώρα έργα, μιας και το πρόγραμμα θα αφορά όλους τους τομείς της πολιτικής.

Υποστελέχωση του Τμήματος Προγραμματισμού
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Σερρών, παραμένει ΥΠΟστελεχωμένο, και ως αρμοδιότητα έχει ανατεθεί ως μια από τις πολλές του, σε Αντιδήμαρχο.

Έως τώρα φαίνεται ότι δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητες της σημερινής «έξυπνης» δημοτικής αρχής. Παρόλα αυτά θέλουμε να πιστεύουμε ότι με την έναρξη του Β’ φάσης του προγράμματος για τους «έξυπνους δήμους», που αναμένεται στις αρχές του έτους, ο Δήμος Σερρών, θα είναι από τους πρώτους που θα καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Αν και η έως τώρα πρακτικές που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή, των λόγων δηλαδή, γιατί από πράξεις βλέπε παραδείγματα, την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού ή ακόμη και κάτι απλό όπως η διοργάνωση της «πολιτείας των Ευχών» ή έναρξη δημοτικής καμπάνιας για την απογραφή, ακυρωμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε.

Με την προσδοκία να διαψευστούμε.
Τουλάχιστον η «έξυπνη πόλη» ως αφήγημα προεκλογικά, η σημερινή Δημοτική Αρχή το είχε πρωτοπαρουσιάσει και το εκμεταλλευτεί ανάλογα. Ενδεχόμενη έγκαιρη αξιοποίηση του όλου εγχειρήματος, θα αποδείξει έμπρακτα ότι πράττουν με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας.

«Δεν υπάρχει πραγματικός έπαινος, χωρίς έλεγχο»
Μια δημοτική αρχή που πορεύεται πολιτικά με «λεφτά (ας είναι και δανεικά) υπάρχουν», με ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης, με την τύχη να έχει μια φιλική κυβέρνηση προς την ίδια, με ισχυρούς κυβερνητικούς συμμάχους, συντεταγμένη δημοτική πλειοψηφία (από μειοψηφία στα… χαρτιά) και πολλοί θα μπορούσαν να κάνουν λόγο και για βρισκόμενη σε ύπνωση αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι ευνοϊκές συγκυρίες δεν συμβαίνουν «κάθε μέρα» και επιβάλλουν εγρήγορση και αποτελεσματικότητα. Όλοι θα κριθούν όχι μόνο για τα πεπραγμένα, αλλά και για όλα εκείνα, που δόθηκαν οι δυνατότητες να γίνουν και δεν αξιοποιήθηκαν.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.