Αβραμάκης στη Βουλή για τη λειτουργία λατομείου στο Λαϊλιά

116
Για ακόμη μια χρονιά, οι παραγωγοί ενεργειακών φυτών αλλά και οι βιομηχανίες των βιοκαυσίμων, παραμένουν «όμηροι» των προκλητικών καθυστερήσ
- Διαφήμιση -

Ερώτηση και ΑΚΕ Λευτέρη Αβραμάκη στη Βουλή : «Αναρμόδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη λειτουργία λατομείου στο Λαϊλιά σε προστατευόμενη περιοχή NATURA ;»
Επανέρχονται στο ζήτημα της αδειοδότησης λατομείου γρανίτη στο Λαϊλιά εντός προστατευόμενης περιοχής NATURA, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης και 10 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που συνυπογράφουν.

Όπως τονίζουν οι Βουλευτές το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντώντας στην προηγούμενη ερώτησή τους στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 8752/06.09.2021), δηλώνει αναρμόδιο για την αδειοδότηση της συγκεκριμένης οικονομικής δραστηριότητας καθώς λόγω της έκτασής του, δεν απαιτείται έγκριση του ΥΠΕΝ και αρμόδια είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Σε άλλο μάλιστα σημείο της απάντησης, τονίζεται ότι αποτελεί δικαίωμα – υποχρέωση του αρμόδιου κάθε φορά φορέα, να αναλαμβάνει και την ευθύνη για τις αποφάσεις που παίρνει, σε μια προσπάθεια προφανώς να μην αναληφθεί από την κυβέρνηση η πολιτική ευθύνη τυχόν αδειοδότησης και λειτουργίας λατομείου στην προστατευόμενη περιοχή του Λαϊλιά.

- Διαφήμιση -

Οι Βουλευτές καταγγέλλουν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ότι ενδιαφέρεται για τη διασπορά της ευθύνης μιας τέτοιας απόφασης και όχι για την ουσία, την προστασία δηλαδή των περιοχών NATURA από δραστηριότητες που μπορούν να τις βλάψουν ανεπανόρθωτα. Ταυτόχρονα, τονίζουν ότι ο αρμόδιος Φορέας Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής έχει ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά επί του έργου. Τέλος, καλούν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να αντιληφθεί ότι το ενδεχόμενο λειτουργείας λατομείου σε μια «περιορισμένη γεωγραφικά περιοχή» 100 περίπου στρεμμάτων όπως τη χαρακτηρίζει το ΥΠΕΝ στην απάντησή του, συνεπάγεται αλλοίωση συνολικά του οικοσυστήματος, αλλά και αναγκαστική αποψίλωση μιας μεγάλης δασικής έκτασης που έχει ανάγκη τόσο ο Νομός Σερρών όσο και η χώρα.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζητούν από το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του, να διασφαλίστει ότι δεν θα τίθενται σε κίνδυνο οι περιοχές NATURA της χώρας, να απαντήσει για τη διαδικασία παρεμβάσεων στην περίπτωση που αρμόδιος φορέας εγκρίνει δραστηριότητες εντός περιοχών NATURA που τις θέτουν σε κίνδυνο, να σεβαστεί την καθολική άρνηση της τοπικής κοινωνίας στο ενδεχόμενο λειτουργίας λατομείου στη συγκεκριμένη περιοχή στο Λαϊλιά Σερρών αποτρέποντας το ενδεχόμενο αδειοδότησης και να καταθέσει στη Βουλή όλες τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων φορέων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ως άνω έργου που έχουν υποβληθεί στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας -Θράκης και αν έχει εκδοθεί την απόφαση της Διεύθυνσης επί της ΜΠΕ.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.