Γονείς: Πώς να λέτε «όχι» από νωρίς στο παιδί

107
Γονείς
- Διαφήμιση -

Δεν δείχνετε την αγάπη σας με το να κάνετε όλα τα χατίρια του παιδιού. Το μόνο που δείχνετε είναι αδυναμία και ανευθυνότητα. Οι υπεύθυνοι γονείς βάζουν όρια. Τα «όχι» είναι απαραίτητα, θέτουν όρια και φραγμούς, προφυλάσσουν, διδάσκουν.

Αν το παιδί συνηθίσει να παίρνει ό,τι ζητά με τη δικαιολογία ότι είναι ακόμη μικρό, θα δυσκολευτείτε πολύ στο μέλλον να αλλάξετε τη συμπεριφορά του.

- Διαφήμιση -

Επιπλέον θα του δώσετε την εντύπωση ότι μπορεί να ικανοποιεί τους πάντοτε όλες τις επιθυμίες του. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν μπορεί και κανείς δεν μπορεί να το κάνει για αυτόν. Μην παραπληροφορείτε λοιπόν το παιδί. Βάλτε κανόνες και σεβαστείτε τους. Οι σταθεροί οικογενειακοί κανόνες διευκολύνουν όλα τα μέλη.

Αποφασίστε κάθε πότε θα ικανοποιείτε κάποιο αίτημα του παιδιού: Όταν για παράδειγμα, βγαίνετε μαζί για ψώνια και ζητά να αγοράσει κάτι για τον εαυτό του, μπορεί να συμφωνήσετε μαζί του πως θα αγοράζετε ένα πράγμα τη φορά (να ξέρει ότι θα τηρήσετε τη συμφωνία αλλά δεν θα αγοράσετε ποτέ δύο). Αν το αίτημα προς ικανοποίηση αφορά το καθημερινό διαιτολόγιο π.χ. μία τυρόπιτα, μία πίτσα, μπορείτε να τα αγοράζετε σε κάθε έξοδο αλλά πάντα με φειδώ. Αν πρόκειται για κάποιο παιχνίδι, αποφασίστε αν θα θέλετε να το δεχτείτε ή ξεκαθαρίστε ότι δεν αγοράζετε παιχνίδια στο σούπερ μάρκετ. Μπορείτε να του πείτε ότι «εδώ ερχόμαστε για τρόφιμα και είδη του σπιτιού» ή «δεν ήρθαμε για παιχνίδια σήμερα». Σε ό,τι αποφασίσετε , δείξτε συνέπεια και μην υποχωρείτε για να γλυτώσετε τη γκρίνια του.

Τα ίδια όρια μπορείτε να βάλετε και μη υλικές απαιτήσεις. Αν το πιτσιρίκι σας, 20 μηνών ζητά «αγκαλίτσα» την ώρα που εσείς μεταφέρετε τα ψώνια από το αυτοκίνητο και τα τακτοποιείτε στο ψυγείο, μπορείτε να πείτε «Σε λίγο, αγάπη μου. Περίμενε να βάλω πρώτα τα πράγματα στη θέση τους». Το να αρνηθείτε να ανταποκριθείτε αμέσως σε αυτό που ζητά δεν σημαίνει σκληρότητα ούτε παραμέληση. Σημαίνει απλά ότι θα διδαχθεί να περιμένει. Σπουδαία κατάκτηση!

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.