Νίκος Κουφοτόλης: “Αν δεν είναι ψέμα, τότε γιατί έχει κοντά ποδάρια;”

107
Νίκος Κουφοτόλης:
- Διαφήμιση -

Νίκος Κουφοτόλης: "Αν δεν είναι ψέμα, τότε serrespostΝίκος Κουφοτόλης: “Αν δεν είναι ψέμα, τότε γιατί έχει κοντά ποδάρια;”

Άρθρο του Νίκου Κουφοτόλη

- Διαφήμιση -

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναθεώρησε τα ανώτατα συνιστώμενα ρύπων του αέρα και με νέες οδηγίες του συστήνει να τεθούν αυστηρότερα όρια για τα μικροσωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου. Αυτές οι συστάσεις έγιναν αντικείμενο έρευνας του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας (ISGlobal) της Βαρκελώνης, η οποία καταδεικνύει ότι αν αυτές υιοθετούνταν, η Ευρώπη θα μπορούσε να αποφύγει 114.000 πρόωρους θανάτου και προτείνει η Ε.Ε. να υιοθετήσει τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού.

Από τις 1.000 ευρωπαϊκές πόλεις που μελετήθηκαν, η επιστημονική μελέτη περιλαμβάνει και εκτιμήσεις για το όφελος που θα είχαν αυτές, αν εφάρμοζαν τα νέα αυστηρότερα όρια για τη ρύπανση του αέρα. Η πόλη των Σερρών καταλαμβάνει σύμφωνα με αυτή την 30η θέση διεθνώς και είναι η ελληνική πόλη με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση της θνησιμότητας από μικροσωματίδια. (Αν ίσχυαν τα νέα όρια του ΠΟΥ, θα μπορούσαν να αποφευχθούν 512 ετήσιοι θάνατοι, στην πόλη μας).

Αυτό το δημοσίευμα αναπαράχθηκε, και προφανώς έφερε μια ταραχή και αναστάτωση στην τοπική μας κοινωνία.

Έχουμε μια μελέτη στην οποία η πόλη μας, χωρίς βαριά βιομηχανία και η οποία δεν παρουσιάζει κυκλοφοριακό πρόβλημα και η οδική ρύπανση είναι περιορισμένη είναι σε δυσχερέστερη θέση από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Εκτός κι αν η ατμοσφαιρική ρύπανση επιβαρύνθηκε επειδή αυξήθηκε η χρήση καυσόξυλων, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ή την ποιότητα της καύσιμης ύλης.

Η κοινή λογική λέει ότι αυτό δεν ευσταθεί.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Τμήμα Ποιότητας Ατμόσφαιρας) έχει εγκαταστήσει από το 2001 το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) , οι σταθμοί του οποίου μετρούν τους ρύπους σε συνεχή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Κάθε χρόνο δημοσιεύει την ετήσια έκθεση ποιότητας της ατμόσφαιρας (η τελευταία δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2020 και αφορά το 2020). Τα στοιχεία των μετρήσεων από όλους τους σταθμούς του ΕΔΠΑΡ που διαθέτουν τηλεμετάδοση είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Το δίκτυο αυτό, δεν έχει σημείο αναφοράς την πόλη των Σερρών.
Με την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης με το Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α) και της ΚΥΑ ΗΠ 14122/549/Ε.103/2011 (ΦΕΚ 488/Β) οι αρμοδιότητες που αφορούν στην εγκατάσταση και τη λειτουργία σταθμών παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας μεταβιβάστηκαν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Περιφέρειες της χώρας. Ενώ σε άλλες Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις λειτουργούν σταθμοί υπό την ευθύνη τους σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας της, στην Κεντρική Μακεδονία λειτουργούν 7 σταθμοί μόνο στη Θεσσαλονίκη.

Και εδώ, δεν υπάρχει σημείο αναφοράς για την ατμοσφαιρική ρύπανση στις Σέρρες.
Βάσει αυτού τα μοναδικά στοιχεία που μας αφορούν και είναι διαθέσιμα είναι από τους σταθμούς μέτρησης που έχει εγκαταστήσει προγενέστερα ο Δήμος Σερρών. Και οι οποίοι δεν έχουν δεν έχουν δώσει κανένα σήμα επικινδυνότητας για μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα μας από τη λειτουργία τους. Κάποιος κάθεται στη σκιά σήμερα, γιατί κάποιος άλλος φύτεψε ένα δέντρο πριν από χρόνια.

Θα είχε ενδιαφέρον να υπάρξουν ερωτήματα προς το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας (ISGlobal) της Βαρκελώνης, πως προέκυψε στο συμπέρασμα και από που ανακάλυψε τα πρωτογενή στοιχεία που βασίστηκε η μελέτη του.

Και επειδή για το θέμα ως έχοντας υποχρέωση και καθήκον, τοποθετήθηκε δημόσια ο Δήμαρχος Σερρών κ. Α. Χρυσάφης, που κάνει λόγο για αναλήθειες, επιβάλλεται ορθά όπως δήλωσε να κινηθεί νομικά προκειμένου να αποδειχθεί το αυτονόητο.

Αν ρίξει ένας τρελός κάτι σε ένα πηγάδι, χρειάζονται εκατό γνωστικοί για να το βγάλουν.

Ως γνωστικοί λοιπόν, ας μπούμε στον κόπο να αναζητήσουμε την αλήθεια. Αξιολογούμε ειδήσεις και επαναπροσδιορίζουμε την στάση μας, απέναντι τους.

Και να συμφωνήσουμε στο κοινό αποδεκτό, ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν την πλέον αρμόδια διοικητική βαθμίδα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.

Όλα στο φως …
Αξίζει να αναφερθεί το ευρωπαϊκό έργο AIRTHINGS του προγράμματος BalkanMed 2014-2020 που αξιοποιεί τις αναδυόμενες τεχνολογίες μέσω έξυπνων αισθητήρων μέτρησης της ποιότητας του αέρα, προσφέροντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Η διαφορά είναι ότι οι πολίτες αυτού του δικτύου συνδεδεμένων πόλεων που έχουν δημιουργηθεί έχουν την δυνατότητα συνδεδεμένοι οι ίδιοι με την πλατφόρμα του έργου, να παρακολουθούν μια σειρά παραμέτρων, αιωρούμενα σωματίδια, το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του θείου, τη θερμοκρασία του αέρα, τη σχετική υγρασία και την ατμοσφαιρική πίεση.

Άλλοι παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι έξυπνες ηγεσίες τους έδρασαν έγκαιρα, και προφανώς δεν χρειάζονται, μιας και δεν είναι δουλειά του αυτή, τον κάθε Δήμαρχο, να πληροφορηθούν όσα τους αφορούν και έχουν να κάνουν με την ποιότητα της ζωής τους.

Σε όλες τις σύγχρονες πόλεις τα περιβαλλοντικά θέματα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, με τους δήμους να αγωνίζονται να βελτιώσουν τις συνθήκες της αστικής διαβίωσης.

Αλήθεια, με βάση τα πολεοδομικά στάνταρ η πόλη μας πόσα τετραγωνικά μέτρα πρασίνου θα έπρεπε να έχει ανά κάτοικο και πόσο απέχει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αν θα έπρεπε να επιλεγεί το να αυξηθούν οι δενδροστοιχίες, γιατί ένα δέντρο από μόνο του, εκτός από τα ουσιαστικά του πλεονεκτήματα, δίνει μια άλλη αίσθηση. Γλυκαίνει την ατμόσφαιρα.

Εμείς ξεκινήσαμε με το να καλλωπίσουμε την πόλη φυτεύοντας λουλούδια. Είμαι βέβαιος ότι προηγήθηκαν μελέτες, έλαβαν υπόψη τους το μικροκλίμα της περιοχής μας κ.α. Πάντως φυτά που συγκρατούν τους ρύπους, υπάρχουν και αυτά, όχι δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη.

Τα στοιχεία της ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΗΣ έρευνας μπορείτε να τα δείτε εδώ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.