Γ. Καββαθάς: Ισότιμη κατανομή σε όλες τις επιχειρήσεις των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

185
Ταμείου Ανάκαμψης
- Διαφήμιση -

Γ. Καββαθάς: Ισότιμη κατανομή σε όλες τις επιχειρήσεις των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της χώρας εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, της έλλειψης ρευστότητας και της συσσώρευσης χρέους, λόγω της πανδημίας, τονίζοντας την ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων στήριξης του επιχειρείν προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία και να υλοποιηθεί η στροφή προς μία νέα αναπτυξιακή πορεία, αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική» ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς.

- Διαφήμιση -

Ορισμένα από τα θέματα που έθιξε ο κ. Καββαθάς ήταν η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα ως μέτρο προστασίας απέναντι στο νέο κύμα ακρίβειας, η ευκολότερη πρόσβαση των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό και η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρήσεων. Ο κ. Καββαθάς εξέφρασε φόβους ότι τα κεφάλαια του Ταμείου θα χρησιμοποιηθούν για γιγάντωση των μεγάλων επιχειρήσεων και ζητά να τεθεί ποσόστωση ώστε τα κεφάλαια του Ταμείου να κατανεμηθούν ισότιμα σε όλη την κλίμακα των επιχειρήσεων. Αναλυτικότερα στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ν» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, αναφέρει:

Ενίσχυσαν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα των lockdowns; Εισακούστηκαν οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για μέτρα στήριξης και όχι «ανακούφισης»;
«Η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε έναν πλούτο διαφορετικών μέτρων για να ανακουφίσει και να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της κρίσης πανδημίας: μείωση ενοικίου, στήριξη ανέργων, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων, χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής, κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια, αναστολή οφειλών σε τράπεζες, παράταση στην αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και πολλά άλλα. Αποτέλεσμα αυτών των γενναίων οικονομικών μέτρων ήταν η εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2020 στα 16,13 δισ. ευρώ ή 9,73% του ΑΕΠ.

Παρ’ όλα αυτά, τα ποσά που δόθηκαν θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει σε λογαριασμούς επαγγελματιών με μεγαλύτερη ανάγκη αν χρησιμοποιούνταν τα δεδομένα της ΑΑΔΕ για να εντοπιστούν εκείνοι οι κλάδοι ή οι επαγγελματίες που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη. Η έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων στους τομείς που εθίγησαν περισσότερο έφερε στην επιφάνεια κλάδους που δεν υπήχθησαν μεν στο αναγκαστικό κλείσιμο (π.χ. διαχείριση ακίνητης περιουσίας), αλλά υπέστησαν μεγάλη πτώση τζίρου. Γιατί δεν εντοπίστηκαν τέτοιες περιπτώσεις έγκαιρα ώστε να υποστηριχθούν δεόντως οι κλάδοι που…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.