Με πρώτη δήλωση ΟΣΔΕ από το 2019 και μετά οι δικαιούχοι του στρεμματικού πριμ νεοεισερχόμενων

Με πρώτη δήλωση ΟΣΔΕ από το 2019 και serrespost.gr Σχέδια Βελτίωσης κατώτατη έκταση de minimis λαϊκών Νέων Αγροτών
- Διαφήμιση -

Με πρώτη δήλωση ΟΣΔΕ από το 2019 και μετά οι δικαιούχοι του στρεμματικού πριμ νεοεισερχόμενων

Αλλαγές σε επίπεδο δικαιούχων αλλά και στον τρόπο υπολογισµού της πληρωµής θα επέλθουν στο καθεστώς «Συµπληρωµατική Εισοδηµατική Ενίσχυση των Νέων Γεωργών» παρακλάδι των άµεσων επιδοτήσεων το 2023.

- Διαφήμιση -

Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισµού της πληρωµής αφορά όσους έκαναν για πρώτη φορά δήλωση ΟΣ∆Ε το 2019 και µετά (κατά το πρώτο ΟΣ∆Ε πρέπει να είναι κάτω των 40 ετών), οι οποίοι σήµερα συµµετέχουν στο αντίστοιχο καθεστώς της τρέχουσας περιόδου «Ενίσχυση για Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας» (καµία σχέση µε το Μέτρο 6.1 Νέοι Αγρότες του ΠΑΑ).

Μέχρι και το 2022 οι δικαιούχοι αυτοί θα πληρώνονται για το καθεστώς γεωργών νεαρής ηλικίας µε βάση την αξία των δικαιωµάτων τους και τον αριθµό τους (µέχρι 25 δικαιώµατα). Από το 2023 και έως ότου τελειώσει η πενταετία από την πρώτη τους εγκατάσταση θα πληρώνονται µε βάση την επιλέξιµη γη ανεξαρτήτως από τον αριθµό δικαιωµάτων τους. Αυτό, φυσικά θα ισχύσει και για τους νέους δικαιούχους που θα προκύψουν και θα εγκατασταθούν στη γεωργία από την ερχόµενη προγραµµατική περίοδο. Σηµειώνεται εδώ πως η πληρωµή θα αφορά έναν συγκεκριµένο αριθµό στρεµµάτων ανά νεαρό αγρότη.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά το είδος των δικαιούχων. Η νέα ΚΑΠ αναφέρει ότι για πρώτη φορά τα κράτη-µέλη είναι υποχρεωµένα να θέτουν ως όρο, οι δικαιούχοι να διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα ή/και δεξιότητες για να είναι δικαιούχοι αυτής της συµπληρωµατικής ενίσχυσης. Με βάση τα σηµερινά δεδοµένα τα παραπάνω σηµαίνουν πως ο δικαιούχος είτε θα πρέπει να:

α. Κατέχει τίτλο σπουδών / πτυχίο γεωτεχνικής κατεύθυνσης, τουλάχιστον επιπέδου 3 του εθνικού πλαισίου προσόντων σε συνάφεια µε τον προσανατολισµό της γεωργικής εκµετάλλευσης. Το επίπεδο 3 για παράδειγµα αφορά πτυχίο επαγγελµατικής…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.