Τα έξι ταμεία που χρηματοδοτούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Διαφήμιση -

Ρευστότητα, ύψους 1,5 δις. Ευρώ, είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μέσω πέντε (5) χρηματοδοτικών εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) και των εμπορικών και συνεταιριστικών τραπεζών και ενός δανειοδοτικού επενδυτικού προγράμματος δανειοδότησης που διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF).

Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή, είναι ενεργά πέντε χρηματοδοτικά εργαλεία προϋπολογισμού 1,43 δισ. ευρώ, ενώ έως το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου, αναμένεται να ενεργοποιηθεί από την ΕΑΤ και τις εγχώριες τράπεζες ένα ειδικό νέο εγγυοδοτικό ταμείο συνολικού προϋπολογισμού 62,5 εκατ. ευρώ, που θα χορηγεί δάνεια κεφαλαίου κίνησης ή και επενδυτικού σκοπού με εγγύηση στο 80% για τις επιχειρήσεις παραγωγής οπτικοακουστικών μέσων.

- Διαφήμιση -

Τα δύο εκ των πέντε χρηματοδοτικών εργαλείων χορηγούν δάνεια επενδυτικού σκοπού και τα άλλα τέσσερα (συμπεριλαμβάνεται και το υπό σύσταση ταμείο για τις επιχειρήσεις οπτικοακουστικών έργων) δάνεια κεφαλαίου κίνησης για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι οι ευνοϊκοί όροι δανειοδότησης, καθώς για τα τέσσερα παρέχεται εγγύηση στο 80% των δανείων, ενώ τα άλλα δύο είναι χωρίς επιτόκιο για τα δύο πρώτα χρόνια.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι τα εξής:

1. Επιχειρηματική Χρηματοδότηση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ με δάνεια επενδυτικού σκοπού ύψους από 25 χιλ. έως 1,5 εκατ. ευρώ, χωρίς επιτόκιο για τα δύο πρώτα χρόνια. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 380 εκατ. ευρώ.

2. Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19, το οποίο παρέχει δάνεια κεφαλαίου κίνησης ύψους έως 250.000 με εγγύηση της ΕΑΤ στο 80% σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως ένα (1) εκατ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.