Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας – Τετάρτη 20 Οκτωβρίου

88
Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας - Τετάρτη 22 serrespost.gr Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας - Τετάρτη 17 serrespost.gr Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας - Τετάρτη 10 serrespost.gr Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας - Τετάρτη 3 Νοεμβρίου serrespost.gr Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας - Τετάρτη 20 serrespost.gr Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας - Τετάρτη 13 serrespost.gr Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας - Τετάρτη 6 serrespost.gr Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας Τετάρτη 24 Μαρτίου μαθήματα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας κλασσικής παιδείας
- Διαφήμιση -

Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας – Τετάρτη 20 Οκτωβρίου
19η Διδακτική περίοδος 2021-2022
Μάθημα 3ο , Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 7μ.μ. στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Μόνο τηλεοπτικά και διαδικτυακά

ΘΕΜΑ: «Φιλελληνισμός και Φιλέλληνες
Μία παλιά ιστορία που … «γράφει ιστορία» ως τις μέρες μας».
(2η Ενότητα)

- Διαφήμιση -

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Απόστολος Μπάτης, Φιλόλογος.
Με αφορμή και την εισήγηση της προηγούμενης Τετάρτης και σε συνέχεια αυτής της θεματικής που συμπίπτει με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, καθοριστικό ορόσημο για την ύπαρξη και συνέχιση αυτού που αναφέρουμε ως «ελληνικό θαύμα», υπάρχει αδήριτη ανάγκη, πιστεύω, να δούμε πως αυτό δημιουργήθηκε στη διαδρομή του χρόνου, πως προσλήφθηκε από τους όμορους λαούς και πολιτισμούς και στη συνέχεια, την παγκόσμια κοινότητα, ώστε σήμερα να μιλάμε για φιλέλληνες και φιλελληνισμό σε πολλαπλά επίπεδα, που αφορούν, όμως, κυρίως στην πολιτιστική και πολιτισμική έκφανση αυτού του φαινομένου.
Τι σήμαινε αρχικά ο όρος «φιλελληνισμός και φιλέλληνας»; Πώς χρησιμοποιήθηκε, από ποιους και σύμφωνα με ποιες προϋποθέσεις ; Πώς επηρέασε την αποδοχή του, από όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του και την ανάδειξη αυτού που ονομάζουμε «κλασικό μεγαλείο» και με ποιον τρόπο επηρέασε την αυτοσυνειδησία και τον επαναπροσδιορισμό των ίδιων των δημιουργών του – των Ελλήνων – σε συνάφεια με τις πλούσιες και ετεροβαρείς ιστορικές διαδρομές τους;
Στη συνέχεια, θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε στη δεύτερη ενότητα, που άπτεται κύρια με τον εμβληματικό εκπρόσωπο του κύματος του φιλελληνισμού της επαναστατικής περιόδου, λόρδο Βύρωνα και με ταυτόχρονες αναφορές και σε άλλους, πως το κίνημα αυτό αναδείχθηκε σε μία από τις κύριες συνιστώσες που βοήθησε ποικιλοτρόπως τις πνευματικές και πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις έως και τις μέρες μας.

Ο Απόστολος Μπάτης είναι φιλόλογος, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μουσικής, θεωρητικά βυζαντινής μουσικής, ενώ συμμετείχε σε εκπομπές του European School Radio και σε βιωματικά σεμινάρια θεάτρου, με τους Δ. Ποταμίτη, Λ. Καλλέργη κ.ά.. Έλαβε μέρος στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα με τη συγγραφή ψηφιακού δίσκου (CD-ROM) με θέμα τη ζωή και το έργο του Φιλόσοφου Σωκράτη, στον οποίο ήταν αφιερωμένο το πρώτο έτος, 2001.
Δίδαξε την ελληνική γλώσσα σε μετανάστες και παλιννοστούντες στη Ν.Ε.Λ.Ε. Σερρών και παιδιά Ρομά, εθελοντικά. Οργάνωσε και υλοποίησε μέσω της Δ.Ε.Π.Κ.Α. και του 6ου Γυμνασίου Σερρών, στο τμήμα πληροφορικής μαθήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας εξ αποστάσεως, μέσω υπολογιστή, με μαθητές ελληνικής καταγωγής που διέμεναν στη Βάρνα Βουλγαρίας από το 2000 έως το 2006. Ακόμη μέσω του Λογοτεχνικού εργαστηρίου παρουσίασε έργα των Ο. Αβραμίδη, Θ. Χειμωνά, Θ. Βαλτινού και πρόσφατα του Σ. Δάνδολου.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.