Οι δυσκολίες στην εξίσωση των Νέων Αγροτών 2021

170
Οι δυσκολίες στην εξίσωση των Νέων serrespost.gr
- Διαφήμιση -

Οι δυσκολίες στην εξίσωση των Νέων Αγροτών 2021

Σε φάση προετοιµασίας για τους φακέλους και τα επιχειρηµατικά τους σχέδια έχουν µπει για τα καλά οι υποψήφιοι Νέοι Αγρότες (29 Οκτωβρίου οι αιτήσεις).

- Διαφήμιση -

Υψηλή τυπική απόδοση και χαμηλός τζίρος κάνουν δύσκολη την εξίσωση των Νέων Αγροτών 2021

Προς το παρόν όπως αναφέρουν µεγάλα µελετητικά γραφεία στην Agrenda, σε πρώτη φάση οι περισσότεροι που έκαναν ΟΣ∆Ε ώστε να µπορέσουν να µπουν στην προκήρυξη, φαίνεται πως τελικά θα προχωρήσουν µε την αίτηση. Ωστόσο, έχει ξεκινήσει να εκφράζεται κάποιος προβληµατισµός ως προς την ετήσια δέσµευση τζίρου (50% της Τυπικής Απόδοσης ένταξης), κυρίως όσον αφορά τους υποψήφιους µε νέες πολυετείς φυτεύσεις.

Αυτοί, θα δυσκολευτούν για κάποια χρόνια να δηλώσουν στο Ε3 τον τζίρο που απαιτείται όσο τα δέντρα τους είναι µη παραγωγικά, δέσµευση που ενέχει τον κίνδυνο απένταξης από το Μέτρο εφόσον δεν καλυφθεί. Ως προς αυτή τη δέσµευση, παρότι η προκήρυξη δεν θέτει εξαιρέσεις, δεν αποκλείεται κάποια τροποποίηση µε ειδική µνεία για περιπτώσεις µε νεοφυτεµένο φυτικό κεφάλαιο.

Σηµειώνεται εδώ πως για να πιάσουν το κριτήριο της παραγωγικής δυναµικότητας, οι περισσότεροι υποψήφιοι προσπάθησαν να πιάσουν Τυπικές Αποδόσεις ένταξης άνω των 20.000-25.000 ευρώ (συν 10 µόρια), κάτι που σηµαίνει ότι ετησίως ο τζίρος δεν πρέπει να πέφτει κάτω από τα 10.000-12.500 ευρώ.

Γι’ αυτό το ενδεχόµενο, έµπειρος µελετητής αναφέρει πως κάποιοι που ήθελαν να µπουν στο Μέτρο µε νεοφυτεµένα δέντρα, τελικά εφόσον είχαν τη δυνατότητα, πήραν µε γονική παροχή παραγωγικά δέντρα, ώστε να είναι σε θέση να δικαιολογούν τους τζίρους. Από εκεί και πέρα, όλη αυτή η ιστορία µε τα έσοδα έχει να κάνει και µε τους δείκτες Τυπικής Απόδοσης, οι οποίοι θεωρούνται εκτός πραγµατικότητας, ενώ το γεγονός ότι οι στρεµµατικές αποδόσεις µετριούνται οριζόντια χωρίς διαχωρισµούς ανά Περιφέρεια, δεν βοηθά στη σωστή διαχείριση του προγράµµατος.

Όπως και να έχει από τα 25.000 ΟΣ∆Ε που είναι υποψήφια προς ένταξη, εκτιµάται ότι τελικά περί τις 20.000 αιτήσεις θα συγκεντρωθούν στο ηλεκτρονικό σύστηµα το διάστηµα 29 Οκτωβρίου -15 ∆εκεµβρίου (διορία αιτήσεων Μέτρου 6.1.).

Τα κονδύλια ανά Περιφέρεια

Σηµειώνεται εδώ πως µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές, τα 420 εκατ. ευρώ της προκήρυξης δεν είχαν µοιραστεί ανά Περιφέρεια. Αυτό είναι ένα κρίσιµο στοιχείο που θα καθορίσει τις τύχες των υποψήφιων που συγκεντρώνουν µόρια που είναι στα όρια της βάσης. Για παράδειγµα στην πρώτη πρόσκληση του 2016 (πριν την ένταξη όλων των επιλαχόντων) η βάση ένταξης στη Θεσσαλία ήταν 60 µόρια και σε άλλες Περιφέρειες…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.