Σχέδιο για επίδομα «μεσαίας τάξης» με εισοδήματα πάνω και… από 30.000 ευρώ

επίδομα
- Διαφήμιση -

«Υπερταμείο» επιδότησης λογαριασμών φυσικού αερίου προτείνει η κυβέρνηση στην ΕΕ – «Καύσιμα» για να κρατηθεί «ζεστή» η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή.

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, για την αναχαίτιση των επιπτώσεων για τα νοικοκυριά και την οικονομία υπό τον φόβο μιας μεγάλης ενεργειακής κρίσης, θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Και ήδη σχεδιάζει να διευρύνει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης, εντάσσοντας και υψηλότερα εισοδήματα στους δικαιούχους.

Όπως και στην πανδημία του κορωνοϊού, με τα προληπτικά lockdown και τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η κυβέρνηση επιχειρεί να δράσει έγκαιρα, για να αποτρέψει κοινωνικά προβλήματα αλλά και νέο κύκλο ύφεσης. Κινείται σε δύο επίπεδα:

- Διαφήμιση -

  • πανευρωπαϊκά –καθώς πρόκειται για διεθνές πρόβλημα και όχι ελληνικό- με την επιστολή Σταϊκούρα-Σκρέκα προς το Eurogroup και τα ευρωπαϊκά όργανα, προειδοποιεί για κίνδυνο αύξησης του ενεργειακού κόστους κατά 100 δισ. ευρώ στις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ. Και εκτός από την πρόταση για άμεση επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου των Eυρωπαίων οικιακών καταναλωτών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος (με έσοδα από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής CO2) η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι και τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξασφάλισης (Hedging Fund) που θα προφυλάσσει τους καταναλωτές από ενδεχόμενο εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου, αποτρέποντας και την επιστροφή σε ρυπογόνες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.
  • σε εθνικό επίπεδο, ανοίγει διαρκώς ακόμα περισσότερο τη «βεντάλια» των μέτρων στήριξης των καταναλωτών. Πριν καν ξεκινήσουν (στις 15 Οκτωβρίου) οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης, στο οικονομικό επιτελείο καταρτίζουν πολλαπλές «ζώνες άμυνας» των νοικοκυριών.
    Και συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στα χρονικά το κράτος εφέτος:

– θα πληρώσει 200 εκατ. ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος 4μήνου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, όλων των νοικοκυριών και χιλιάδων επαγγελματιών (ενώ προ μηνός είχαν εξαγελθεί 150 εκατ. για το 3μηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου)

– θα πληρώσει και λογαριασμούς φυσικού αερίου ευάλωτων νοικοκυριών, με κριτήρια που θα καθοριστούν τις ερχόμενες μέρες

– θα καταβάλει επιπλέον και το γνωστό επίδομα θέρμανσης, υπερδπλάσιο εν συγκρίσει με πρόπερσι (και +20% υψηλότερο από πέρυσι) και για όλα τα καύσιμα θέρμανσης -όχι μόνο για πετρέλαιο αλλά και φυσικό αέριο ή καυσόξυλα κλπ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.