Τοποθέτηση Βασίλη Τερζή για το θέμα της απελευθέρωσης της Πλατείας Ελευθερίας από τραπεζοκαθίσματα

520
Βασίλης Τερζής serrespost
- Διαφήμιση -

Τοποθέτηση Βασίλη Τερζή για το θέμα της απελευθέρωσης της Πλατείας Ελευθερίας από τραπεζοκαθίσματα.

Δελτίο Τύπου του Δημοτικού Συμβούλου Βασίλη Τερζή με θέμα:
«Δεν ήταν παρέλκυση ήταν νόμιμο δικαίωμα…»

- Διαφήμιση -

Στην 22η συνεδρίαση του Δ.Σ., στις 29 Σεπτεμβρίου 2021, υπήρχε στο 4ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, η «Τροποποίηση της αριθ. 665/2012 κανονιστικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί Τροποποίησης κανονισμού δράσεων, χρήσης πεζοδρόμων, πεζοδρομίων, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων».

Για το θέμα προηγήθηκαν:

Α) Αίτημα εκπροσώπου επιχείρησης εστίασης, που για 18 χρόνια νόμιμα και με αποφάσεις υπερκείμενων οργάνων, τμημάτων και υπηρεσιών, της έχει παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση χώρος επί της Πλατείας «Ελευθερίας», να αποσυρθεί το θέμα και να συζητηθεί στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να εκπροσωπηθεί από τον δικηγόρο της.
Β) Αίτημα τριών επικεφαλής παρατάξεων να αποσυρθεί για το επόμενο Δ.Σ. το θέμα, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του εκπροσώπου της επιχείρησης.

Ακολούθησε ψηφοφορία στην οποία τέθηκαν προς ψήφιση δύο διαφορετικά θέματα:
α) η πρόταση να ψηφίσουμε την εισήγηση ως έχει, και η οποία αφαιρεί την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων από την εν λόγω επιχείρηση και
β) η απόσυρση του θέματος για την επόμενη συνεδρίαση.

Και ενώ η πρόταση για την απόσυρση μειοψήφησε, το θέμα τελείωσε παραδόξως εκεί, με τους δημοτικούς συμβούλους που ήταν υπέρ της και δεν ήταν λίγοι, να μην έχουν ψηφίσει ουσιαστικά για το θέμα της τροποποίησης, ούτε να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις και προτάσεις και φυσικά να τοποθετηθούν όπως ορίζει ο κανονισμός και η διαδικασία λειτουργίας του Δ.Σ.
1ον Ψηφίζεις καταρχήν, για απόσυρση ή όχι του Θέματος,
2ον Σε περίπτωση μη απόσυρσης, ψηφίζεις ναι ή όχι στην εισήγηση, σύμφωνα με τις προτάσεις, τις τροποποιήσεις και τις τοποθετήσεις και ερωτήσεις που προηγήθηκαν.

Στην προσπάθεια συμβούλων να πάρουν τον λόγο, ο Πρόεδρος χρησιμοποίησε επανειλημμένως τη φράση «πως λειτουργούνε παρελκυστικά για ένα θέμα που έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό και που πέρασε από όλα τα όργανα και υπήρξαν αποφάσεις».
Απόφαση γνωμοδοτική από το Τοπικό Συμβούλιο: στο οποίο μέλη της αντιπολίτευσης δε ψήφισαν ζητώντας το θέμα να έρθει και να συζητηθεί δια ζώσης λόγω της σοβαρότητάς του.
Απόφαση γνωμοδοτική από την Επιτροπή Διαβούλευσης: όπου η πρώτη της συνεδρίαση αναβλήθηκε λόγω μη ύπαρξης απαρτίας και στη δεύτερη από τα 45 μέλη της, παρόντα ήταν τα 15 και ψήφισαν θετικά μόνο τα 10 ενώ ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου ζήτησε να αναβληθεί διότι για το ίδιο θέμα θα συνεδριάσει το Επιμελητήριο στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα ήθελε να καταθέσει τις δικές τους προτάσεις. Αυτή ήταν η συμμετοχή, 10 από τα 45 μέλη μιας επιτροπής, την «ομόφωνη» γνώμη της οποίας ο κ. Δήμαρχος χρησιμοποίησε ως επιχείρημα διότι αντιπροσωπεύει όλη την κοινωνία.
Στην επιτροπή Ποιότητας Ζωής: ενώ πήραν απόφαση για την αφαίρεση τραπεζοκαθισμάτων από συγκεκριμένους χώρους, στην ίδια πράξη γράφουν «…να αποδοθεί όσο το δυνατόν περισσότερος νόμιμος χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος προς όφελος των πολιτών και του Δήμου από την είσπραξη των σχετικών τελών». Δύο μέτρα – δύο σταθμά.

Για την ιστορία θυμίζω πως ήμουν από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που ψήφισα στην προηγούμενη θητεία, την τροποποίηση της Κανονιστικής για την πλήρη αφαίρεση των τραπεζοκαθισμάτων από την «Κων/νου Καραμανλή». Σε μια έντονη συνεδρίαση που ιδιοκτήτες και προσωπικό των εκεί επιχειρήσεων, φίλοι και συγγενείς μου μεταξύ τους, είχαν κατακλείσει διαμαρτυρόμενοι το κτήριο της Αντιπεριφέρειας από τα σκαλοπάτια και τους διαδρόμους έως και την αίθουσα του Δ.Σ.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως δεν είναι θέμα «λαϊκισμού», να προλάβω χαρακτηρισμούς που εύκολα αποδίδονται. Απλά οι μισοί σχεδόν στην ουσία δε συμμετείχαμε στην ψηφοφορία του θέματος και συγχρόνως δεν εξαντλήσαμε όλα τα χρονικά περιθώρια να εκπροσωπηθεί η επιχείρηση στο Δ.Σ. Η ολιγοήμερη καθυστέρηση λήψης απόφασης 10 – 20 ημερών, δε θα ανέτρεπε το όραμα και τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής, για ένα θέμα που όλοι είμαστε αρωγοί και σύμφωνοι να δοθεί μια οριστική λύση λαμβάνοντας υπ’ όψη, τον πολίτη, το δημόσιο συμφέρον και τη λειτουργία του δημόσιου ελεύθερου χώρου.
Το εθιμικό λέει πως άπαξ και τοποθετηθούν οι επικεφαλής και ο κ. Δήμαρχος δε παίρνει το λόγο κανείς στο Δ.Σ. !!!
Ως πολίτης όμως και ως εκπρόσωπος της κοινωνίας στο Δ.Σ. έχω δικαίωμα ελεύθερης σκέψης, λόγου, και άποψης.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.