Χρήστος Κωνσταντινίδης – Υποδομές και Τουρισμός στις Σέρρες

1204
Χρήστος Κωνσταντινίδης Υποδομές και Τουρισμός serrespost.gr
- Διαφήμιση -

Χρήστος Κωνσταντινίδης (Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σερρών) – Υποδομές και Τουρισμός στις Σέρρες

Εκατό περίπου χρόνια πριν, το 1923, ο τότε Δήμαρχος Σερρών, Κύριος Επαμεινώνδας Τικόπουλος, με την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, παραχώρησε 8.000 τ.μ. έκτασης σε τρεις καπνεμπορικές εταιρίες, με την υποχρέωση να κτίσουν καπναποθήκες για την ανάπτυξη του καπνεμπορίου στην περιοχή μας.
Ο ίδιος, πίστευε ότι η κατασκευή των καπναποθηκών θα έδινε μεγάλη ώθηση στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην οικονομική αναγέννηση αυτής.

- Διαφήμιση -

Οι προσδοκίες των Δημοτικών αρχόντων της εποχής, όχι μόνο δεν διαψεύστηκαν αλλά ενισχύθηκαν με το άμεσο ενδιαφέρον των επιχειρηματιών της εποχής και επιβεβαιώθηκαν στην επόμενη δεκαετία, όταν μόλις μέσα σε 4 χρόνια κατασκευάστηκαν στην πόλη των Σερρών τρία Ξενοδοχεία.
Το ξενοδοχείο Κωνσταντινούπολις το 1928.
Το ξενοδοχείο Majestic το 1929.
Το ξενοδοχείο Μητρόπολις το 1932.
Τα ξενοδοχεία αυτά φυσικά, δεν φιλοξενούσαν τουρίστες, αλλά εμπόρους της εποχής, βιοτέχνες και προσωπικό τεχνικών εταιριών που δραστηριοποιούνταν στον Νομό.

Είκοσι επτά χρόνια πριν, με την με αριθμό 660/94 απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Σερρών, που ελήφθη την 19η Ιουλίου του 1994, μετά από εισήγηση του τότε Δημάρχου Κυρίου, Ζήση Μητλιάγκα, απεφασίσθη η παραχώρηση κατά χρήση, Δημοτικής έκτασης 26.969,33τμ προς την Λέσχη Αυτοκινήτου Μοτοσικλέτας Σερρών, για την δημιουργία – κατασκευή πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής – πίστας καρτ.
Οι δημοτικοί άρχοντες του 94, σε αντίθεση με αυτούς του 1923, οι προσδοκίες των οποίων βασίστηκαν, κυρίως, στην ένταση της καλλιέργειας καπνού στην Ελληνική ύπαιθρο, ήλπιζαν σε μια λογική, περιβαλλοντολογικά ουδέτερη, χρήση της γης με σκοπό την αναψυχή των φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού και την εμπέδωση της κυκλοφοριακής αγωγής των νέων ανθρώπων.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1998, ο Δήμαρχος Σερρών Κύριος, Ιωάννης Βλάχος, ο Αντιδήμαρχος Τάκης Σωτηριάδης και το Δημοτικό τους Συμβούλιο, εν μέσω πολλών αντιδράσεων, εγκαινίασαν το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών, που σε συνδυασμό με το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, έκαναν τον Νομό Σερρών, κέντρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού των Βαλκανίων.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται!!!!!
Οι προσδοκίες και αυτών των Δημοτικών αρχόντων, όχι μόνο δεν διαψεύστηκαν αλλά επιβεβαιώθηκαν άμεσα, με την κατασκευή νέων Ξενοδοχείων και την ανακαίνιση των παλαιοτέρων.
Το 3* ξενοδοχείο ALEXANDER, ανοίγει το 2003.
Το ξενοδοχείο XENIA HOTEL, αναβαθμίζεται σε 4* το 2007.
Το 4* ξενοδοχείο ACROPOL, ανοίγει το 2007.
Το 4* ξενοδοχείο ELPIDA RESORT & SPA, ανοίγει το 2008.
Το 4* ξενοδοχείο SIRIS, ανοίγει το 2009.
Τα ξενοδοχεία αυτά αναβαθμίζουν την τουριστική υποδομή της περιοχής και υπερτριπλασιάζουν τον αριθμό των δωματίων στον Δήμο Σερρών. Συνεδριακά κέντρα και αίθουσες εκδηλώσεων εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν της περιοχής και η πόλη μας, πέρα από κέντρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, γίνεται γνωστή σε όλη την Ελλάδα διοργανώνοντας με εξαιρετική επιτυχία, δεκάδες συνέδρια διαφόρων επαγγελματικών ενώσεων και συλλόγων (αναφέρω μόνο το Πανελλήνιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, προς τιμήν του εκλιπόντος προέδρου του Επιμελητήριου Σερρών, Κυρίου Χρήστου Μέγκλα).

Από τα καπνά (φύλλα καπνού) του 1923, που έθρεψαν γενιές Σερραίων παραγωγών, μέχρι την κάπνα των εξατμίσεων και των καμένων ελαστικών του Αυτοκινητοδρομίου, υπάρχει μια διαδρομή ενός περίπου αιώνα.

Οι συνθήκες ζωής αλλάζουν και οι άνθρωποι , με την ραγδαία εξέλιξη των μέσων μεταφοράς, αναζητούν καθημερινά νέους τόπους για να περάσουν τις διακοπές τους, νέους τόπους για να διευρύνουν τις γνώσεις τους, νέους τόπους για να ασχοληθούν με το hobby τους, νέους τόπους για τις αθλητικές τους δραστηριότητες.
Η περιοχή μας δεν ενδείκνυται και δεν φημίζεται για τόπος διακοπών. Ο δήμος μας, δεν διαθέτει θάλασσα για την προσέλκυση τουριστών.
ΔΙΑΘΕΤΕΙ όμως εκπαιδευτικά ιδρύματα και δασκάλους που μπορούν να συνεισφέρουν στην γνώση,
ΔΙΑΘΕΤΕΙ χώρους αναψυχής ( Αυτοκινητοδρόμιο – Αεροδρόμιο –Χιονοδρομικό κέντρο- θέατρο Αστέρια -Ορφέα ) που μπορούν να προσελκύσουν ανθρώπους της δράσης και του πολιτισμού,
ΔΙΑΘΕΤΕΙ αθλητικούς χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν Πανελλήνια και όχι μόνο αθλητικά γεγονότα, ΚΥΡΙΩΣ, όμως,
ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, που με όραμα, ελπίδα και αισιοδοξία μπορούν χτίσουν τις υποδομές για ένα καλύτερο αύριο και ανθρώπους που μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις υποδομές για το καλό των εκπαιδευτικών τους σκοπών, για την ανάδειξη των δεξιοτήτων τους, για την επίτευξη των αθλητικών τους δραστηριοτήτων τους και τέλος για το καλό του τόπου μας.

Τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω πανδημίας, η παγκόσμια τουριστική κίνηση ελαχιστοποιήθηκε, τα σχολεία λειτουργούν διαδικτυακά, οι εκδηλώσεις πολιτισμού και αναψυχής περιορίστηκαν και οι αθλητικές διοργανώσεις , στην πλειοψηφία τους απαγορεύθηκαν.
Το σκοτάδι κάλυψε την ανθρωπότητα για λίγους μήνες και περιμένουμε με αγωνία και ελπίδα την ανατολή μιας νέας εποχής με αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο.
Για αυτό το αύριο θα πρέπει Δημόσιος και Ιδιωτικός τομέας να οραματισθούν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις υποδομές εκείνες που χρειάζεται ο τόπος μας για να το κάνουν πιο λαμπρό, έτοιμο για τις γενιές που ακολουθούν.

Από την θέση μου, ως Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σερρών, δεν θα αναφερθώ σε υποδομές που αφορούν την γενική επιχειρηματικότητα, διότι υπάρχουν αρμόδιοι φορείς που έχουν και την γνώση αλλά και την εμπειρία να το πράξουν, θα αναφερθώ αποκλειστικά και μόνο στις υποδομές εκείνες που έχουν ήδη προγραμματιστεί και θα βοηθήσουν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Κολυμβητήριο Ομόνοιας:
Εμβληματικό έργο το οποίο ξεκίνησε την εποχή των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας 2004. Έχει δρομολογηθεί η ολοκλήρωση του και οι φίλοι του υγρού στοιχείου ανυπομονούν για τις εξελίξεις. Το επίπεδο των αθλητών των συλλόγων της περιοχής, είναι πολύ υψηλό, το νέο κολυμβητήριο θα βοηθήσει στην περαιτέρω εξέλιξη αυτών και οι αγώνες που θα μπορούν να διοργανωθούν είναι σίγουρο πως θα καλύψουν το σύνολο της Βαλκανικής Χερσονήσου και όχι μόνο.
Χιονοδρομικό Λαϊλια:
Ένα από τα πρώτα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, τα τελευταία χρόνια υπολειτουργεί για διαφόρους λόγους. Η φωτιά που κατέστρεψε το «σαλέ», ο προβληματικός αναβατήρας αλλά και η κλιματική αλλαγή που έφερε μείωση της χιονόπτωσης, δημιούργησαν πλήθος προβλημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο. Το διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο. Σερρών με υπομονή και περίσσιο κουράγιο ευελπιστεί να ξαναδώσει στο χιονοδρομικό μας κέντρο, μέρος της χαμένης του αίγλης, με την ανακατασκευή του «σαλέ» και την αντικατάσταση του παλαιού αναβατήρα με νέο. Η δική μας προτροπή προς την Διοίκηση είναι, να μην ξεχάσει πως η κλιματική αλλαγή θα φρενάρει τις προσπάθειες τους για χειμερινές δραστηριότητες αλλά θα βοηθήσει εαρινές και εναλλακτικές δραστηριότητες όπως η ποδηλασία βουνού.
Μονή Τιμίου Προδρόμου:
Ένα μνημείο της πίστης μας, κτισμένο το 1270, με αρχιτεκτονική και περιβάλλοντα χώρο που συγκρίνονται μόνο με τα μοναστήρια του Αγίου Όρους και της Αγίας Αικατερίνης στην χερσόνησο του Σινά, χτυπήθηκε από πυρκαγιά τον Δεκέμβριο του 2010 και από τότε με τις άοκνες προσπάθειες της γυναικείας αδελφότητας και την οικονομική συνδρομή της πολιτείας, ανακατασκευάζεται και αναπαλαιώνετε ως δείγμα βυζαντινής τέχνης, εκπληκτικής ομορφιάς. Οι ξεχασμένες διαδρομές, το υδραγωγείο και τα τοξωτά γεφύρια προς το χωρίο «Λάκκος» θα πρέπει να συντηρηθούν και να χαρτογραφηθούν ώστε να διπλασιαστεί ο αριθμός των πιστών και οδοιπόρων που επισκέπτονται την περιοχή. Μέσω του προγράμματος «ADRIATIC LANDASCAPE INTERPRETATION NETWORK» που συμμετέχει ο Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. του Δήμου Σερρών, δύνεται η ευκαιρία για την ανάδειξη και προβολή του πλούτου της μονής και της γύρω περιοχής.
Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων – Ακρόπολις Σερρών:
Το όραμα του Δημάρχου Κυρίου Ανδρέα Ανδρέου, πού άλλαξε την εικόνα του Δήμου, επιβάλλεται να επεκταθεί. Αυτή την φορά με αρχή την Ακρόπολη των Σερρών όπου, κατά την άποψη μου, θα πρέπει δίπλα στην Ελληνική σημαία να τοποθετηθεί ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, θα πρέπει να βελτιωθεί και να αναβαθμιστεί σε όλο της το μήκος, το σύνολο της οδικής αρτηρίας μέχρι τουλάχιστον τις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου Κεντρικής Μακεδονίας.
Στην περιοχή που βρίσκονται δύο από τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης, στην περιοχή που βρίσκονται οι περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου, Μνημεία Ιστορικού ενδιαφέροντος αλλά και η προοπτική ανάπτυξης της περιοχής του πρώην στρατοπέδου Παπαλουκά και του «Μαχαλά» ( ελληνικά – συνοικία), Ιδιωτικός και Δημόσιος τομέας θα πρέπει να συνεργαστούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.
Επενδύσεις από την πλευρά των ιδιωτών ολοκληρώθηκαν ενώ νέες σχεδιάζονται και υλοποιούνται στην Κοιλάδα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα 4 νέες επιπλωμένες τουριστικές κατοικίες θα προστεθούν στο ξενοδοχειακό δυναμικό του Νομού ενώ τα 2 νέα γήπεδα τένις διεθνών προδιαγραφών που κατασκευάζονται, θα ανεβάσουν το αριθμό των γηπέδων στην περιοχή, στα δέκα. Αριθμός γηπέδων, ικανός πλέον, να φέρει περισσότερα Πανελλήνια, Βαλκανικά αλλά και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στην πόλη μας με επίκεντρο τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου μας. Η νέα νομοθεσία ( ψηφίστηκε μόλις τον Ιούνιο του 2022, και αναμένεται η διευκρινιστική ΚΥΑ) για την κατασκευή αερουποστηριζόμενων κλειστών γυμναστηρίων (θόλων μπαλονιού) θα δώσει το έναυσμα για νέες επενδύσεις αθλητικού –τουριστικού ενδιαφέροντος από Ιδιώτες αλλά και αθλητικούς συλλόγους.

Τα προαναφερθέντα έργα, αποτελούν κεφαλαίο για την περιοχή.

Η ολοκλήρωση τους θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας. Η εστίαση, οι μεταφορές, ο κατασκευαστικός κλάδος και φυσικά ο τουρισμός, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα διευρύνουν τον κύκλο εργασιών τους και θα συμπαρασύρουν σε ανοδική πορεία το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.
Η νέα δημοτική αρχή σε συνεργασία με ιδιώτες αλλά και με την καθοδήγηση των αθλητικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων της περιοχής, θα πρέπει να αναλύσουν τις ανάγκες της περιοχής, να οραματισθούν και να σχεδιάσουν υποδομές και να φροντίσουν για την υλοποίηση αυτών, έχοντας ως στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας.

Ο Δήμος μας, ήταν από τις πρώτες περιοχές που καταλήφθηκαν από τον Οθωμανικό ζυγό το 1383 και μια από τις τελευταίες που ενσωματώθηκαν στο εθνικό κορμό το 1913. Η ανάπτυξη που ακολούθησε 530 χρόνια σκότους, οφείλεται στους ανθρώπους που γεννήθηκαν «στα Σέρρας» και δούλεψαν σκληρά για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους. Οφείλουμε να τους μιμηθούμε.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.