Σχέδιο για πρόσθετες φοροελαφρύνσεις – Σε πρώτο πλάνο η εισφορά αλληλεγγύης

61
φοροελαφρύνσεις
- Διαφήμιση -

Στη στρατηγική της κυβέρνησης βρίσκεται η λήψη πρόσθετων θετικών μέτρων, υπό την προϋπόθεση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα υπερβεί το 5,9% για το 2021, δημιουργώντας έτσι επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, που μπορεί να αξιοποιηθεί από το οικονομικό επιτελείο. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων και φοροελαφρύνσεων, εφόσον τα μακροοικονομικά αποτελέσματα το επιτρέψουν.

Σε πρώτο πλάνο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, βρίσκεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους και στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι έως τώρα έμεναν εκτός της απαλλαγής, η οποία ήταν «προνόμιο» του ιδιωτικού τομέα. Στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης και μόνιμη απαλλαγή όλων των φορολογούμενων από την εισφορά αλληλεγγύης, έως το τέλος του 2023.

- Διαφήμιση -

Επιπρόσθετα στο «μικροσκόπιο» του οικονομικού επιτελείου, βρίσκεται και η περαιτέρω μείωση ( κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα) των ασφαλιστικών εισφορών εντός του 2022, ούτως ώστε συνολική πτώση να προσεγγίσει τις 5 μονάδες, «εκπληρώνοντας» έτσι την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, γίνονται σκέψεις για πρόσθετες παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ και στο τέλος επιτηδεύματος, εντός του 2022.

Οι εκτιμήσεις, πάντως, συνηγορούν στο ότι η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» πάνω από την τελευταία αναθεωρημένη πρόβλεψη της κυβέρνησης (5,9%) και θα προσεγγίσει υψηλότερα επίπεδα. Χαρακτηριστική είναι η πρόβλεψη της Moody’s Analytics, η οποία στο αισιόδοξο σενάριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκτιμά ότι η ανάπτυξη στο τέλος του 2021, θα φτάσει στο 8,2%.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.