Πίστωση 19,2 εκατ. ευρώ κρατική ενίσχυση για κηπευτικά και πατάτες

Πίστωση 19,2 εκατ. ευρώ κρατική ενίσχυση serrespost.gr πατατόσπορος πατάτας
- Διαφήμιση -

Πίστωση 19,2 εκατ. ευρώ κρατική ενίσχυση για κηπευτικά και πατάτες

Πιστώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 9 Σεπτεμβρίου η έκτακτη κρατική ενίσχυση σε παραγωγούς υπαίθριου καρπουζιού, πατάτας, θερμοκηπιακών κηπευτικών και βουβαλοτρόφων.

- Διαφήμιση -

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι περισσότεροι παραγωγοί θα δουν στους λογαριασμούς τους τα μισά ποσά από αυτά που υπολόγιζαν ότι θα πάρουν, με την εκκαθάριση να προορίζεται για τον Οκτώβριο, μαζί με την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης κατά πάσα πιθανότητα.

Τα επί μέρους ποσά που πιστώθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου αφορούν:

  • 5.300.317,340 ευρώ για υπαίθριο καρπούζι, mini και obla
  • 10.394.602,112 ευρώ για καλοκαιρινή, φθινοπωρινή πατάτα
  • 551.457,902 ευρώ για τομάτα θερμ. καλλιέργειας στην Επικράτεια, πλην της Περ. Κρήτης
  • 403.826,694 ευρώ για αγγούρι θερμ. καλλιέργειας στην Επικράτεια, πλην της Περ. Κρήτης
  • 607.385,130 ευρώ για Βουβαλοτροφία.

Υπενθυμίζεται ότι η εκκαθάριση, αν τελικά συμβεί, θα περιλαμβάνει και το μεγαλύτερο ποσοστό της περικοπής που σχετίζεται με τις παρακρατήσεις που έφεραν τα αρμόδια υπουργία σε όσους παραγωγούς είχαν συμμετάσχει στους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής που συμπεριλάμβαναν και τους αγρότες. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση που έφεραν τα δύο υπουργεία προέβλεπαν την παρακράτηση του 50% του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής σε όσους αγρότες δικαιούνται την κρατική ενίσχυση.

Έπειτα από αυτό, σε κόλαφο εξελίσσεται τελικά για χιλιάδες αγρότες η λεγόμενη επιστρεπτέα ενίσχυση που έλαβαν μετά κόπων και βασάνων τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι ιθύνοντες των οικονομικών υπουργείων έχουν άλλη άποψη και οδηγούν τα πράγματα σε συμψηφισμό της εν λόγω ενίσχυσης με ότι έχουν λαμβάνειν από τις ειδικές ενισχύσεις λόγω covid.

Η παραπάνω εξέλιξη προκαλεί οργή και αγανάκτηση στον αγροτικό κόσμο, σε μια εποχή που η πανδημία έχει ανατρέψει συθέμελα την ισορροπία των αγορών και τα κόστη παραγωγής απειλούν τη βιωσιμότητα χιλιάδων των αγροτικών…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.