Επιχορήγηση ως 80% για νέες επενδύσεις και ετήσιο εφάπαξ πριμ νέων αγροτών

95
Επιχορήγηση ως 80% για νέες επενδύσεις serrespost.gr
- Διαφήμιση -

Επιχορήγηση ως 80% για νέες επενδύσεις και ετήσιο εφάπαξ πριμ νέων αγροτών.

Πιέζει η Κομισιόν για παρεμβάσεις όπως το πριμ εξόδου που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο καθιερωμένο πρόγραμμα Νέων Αγροτών την ερχόμενη πενταετία.

- Διαφήμιση -

Επιχορήγηση ως 80% για νέες επενδύσεις, εγγυήσεις για αγορά γης και ετήσιο εφάπαξ πριμ νέων αγροτών.
Το πριµ εξόδου, το µέτρο πρώτης εγκατάστασης µε αυξηµένο όριο ενίσχυσης και τη συµπληρωµατική στρεµµατική επιδότηση για αγρότες κάτω των 41 ετών, προωθεί η Κοµισιόν στα πλαίσια της προσπάθειας ανανέωσης των γενεών στην ύπαιθρο. Αυτό έδειξε η σειρά αναρτήσεων στο Twitter του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, µε αφορµή τις πρόσφατες στατιστικές που δείχνουν ότι µέσα στο 2019 8,6% περισσότεροι νέοι αγρότες υπέβαλαν αίτηση για βασική ενίσχυση, αγγίζοντας τον αριθµό των 525.000 στο σύνολο της ΕΕ. Ωστόσο ακόµα και αυτή η βελτιωµένη στατιστική ένδειξη, αφορά το 7,5% του συνόλου των δικαιούχων άµεσων ενισχύσεων της ΕΕ, µε 584 εκατ. ευρώ να φτάνουν σε εκµεταλλεύσεις νέων αγροτών.

Πιο συγκεκριµένα, ο Πολωνός Επίτροπος, στάθηκε στη δυνατότητα για αυξηµένο πριµ πρώτης εγκατάστασης στη νέα περίοδο της ΚΑΠ, που ξεκινά από το 2023, στην οποία το ποσό θα µπορεί να ανέρχεται έως και 100.000 ευρώ, από 70.000 που ήταν µέχρι σήµερα. Πρόκειται για µια γραµµή που ήδη έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, αυξάνοντας το πριµ πρώτης εγκατάστασης στα 35.000-40.000 ευρώ για το πρόγραµµα της µεταβατικής περιόδου από 17.000-22.000 ευρώ που ήταν στην προηγούµενη προκήρυξη.

Επόµενο µέτρο, η υποχρέωση των κρατών µελών να µοιράσουν συµπληρωµατική ενίσχυση σε νέους αγρότες που θα ανέρχεται στο 3% του συνόλου των άµεσων ενισχύσεων.

Τέλος, ο Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι φαίνεται να δίνει έµφαση στη δυνατότητα εκπόνησης του πριµ εξόδου αγροτών, το οποίο αναµένεται ότι θα δοθεί σε συνδυασµό µε τη µεταβίβαση της εκµετάλλευσης σε κάποιον νέο αγρότη.

Οι παρεµβάσεις συνολικά που προωθούνται στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης νέων αγροτών στο επάγγελµα είναι συγκεκριµένα:

Άµεσες ενισχύσεις
Συµπληρωµατική ενίσχυση νέων αγροτών:
Ετήσιο ποσό ανά στρέµµα µε µέγιστο όριο έκτασης που επιδοτείται ή εφάπαξ πριµ ανά εκµετάλλευση σε αγρότες κάτω των 41 ετών που εγκαταστάθηκαν στη γεωργία την τελευταία 5ετία.

Εθνικό Απόθεµα: Προτεραιότητα σε νέους αγρότες για τη λήψη δικαιωµάτων.

Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης
Πριµ πρώτης εγκατάστασης:
Για αγρότες κάτω των 41 ετών. Το µέγιστο ποσό ενίσχυσης που µπορεί να προσφέρει το κράτος-µέλος είναι έως 100.000 ευρώ.

Επενδύσεις: Αυξηµένο ποσοστό ενίσχυσης έως 80% και κατά προτεραιότητα ένταξη στα επενδυτικά προγράµµατα της νέας ΚΑΠ…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.