Συμπλήρωμα ενίσχυσης μέχρι 15 ευρώ το στρέμμα με τις πράσινες πρακτικές

ενίσχυσης
- Διαφήμιση -

Εδώ και µία 7ετία περίπου οι αγρότες γνώριζαν θεωρητικά πάνω-κάτω τα ποσά ενισχύσεων που µπαίνουν στο λογαριασµό τους ετησίως από την ενιαία ενίσχυση, καθώς τα δικαιώµατα ήταν µετρηµένα και γνωστά.

Αυτό δεν ισχύει για την επιλέξιµη γη στην Ελλάδα σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, γεγονός που θα φέρει αρκετές ανατροπές στον τρόπο που θα υπολογίζεται η ενίσχυση στο νέο πρασίνισµα. Πιο συγκεκριµένα, αυτή η νέα ενίσχυση των 450 εκατ. ετησίως που δεν εξαρτάται από τα δικαιώµατα αλλά από την επιλέξιµη γη και όλα τα στρέµµατα που θα δηλώνονται στο σύστηµα κάθε χρόνο φέρνει το νέο πρασίνισµα που ξεκινά από το 2023, ανατρέποντας τον τρόπο µε τον οποίο υπολογίζουν έως σήµερα οι αγρότες το τσεκ που έχουν λαµβάνειν.

- Διαφήμιση -

Πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, αποκάλυψε τα ποσά γύρω από τα οποία θα «παίζει» η βασική ενίσχυση ως το 2026. Στα 169,13 ευρώ για τα βοσκοτόπια, 230,93 ευρώ για αροτραίες και 285,14 ευρώ για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, διαµορφώνεται η θεωρητική ενιαία περιφερειακή αξία των δικαιωµάτων για το 2026.

Στα ποσά αυτά όµως έρχονται να προστεθούν χρηµατοδοτήσεις από δράσεις του νέου πρασινίσµατος, δράσεις οι οποίες αναµένεται πως θα προσελκύσουν και αρκετούς νέους αγρότες µε χαµηλά δικαιώµατα σήµερα, δίνοντάς τους µεγαλύτερα κίνητρα καθώς θα τρέχει και η σταδιακή εσωτερική σύγκλιση. Για παράδειγµα: Μία δράση που θα πληρώνεται µε βάση των σχεδιασµό των αρχών θα είναι η «ενισχυµένη αµειψισπορά». Εφόσον προβλεφθεί ένα µπάτζετ 200 εκατ. ευρώ ετησίως για την πληρωµή αυτής της δράσης κατά µέσο όρο υπολογίζουν οι αρχές ότι κάθε αγρότης θα λαµβάνει ένα ποσό της τάξεως των 10 ευρώ. Ωστόσο, αν έρθουν πολύ περισσότερα επιλέξιµα στρέµµατα, τότε το ποσό µειώνεται ανά δικαιούχο. Κάτι σαν τη συνδεδεµένη ενίσχυση.

Από εκεί και πέρα, επίσης µπορεί να φανούν και περιπτώσεις πολύ µεγάλων εκµεταλλεύσεων που θα «µονοπωλούν» τα χρήµατα των συγκεκριµένων δράσεων, όπως γίνεται κατά κόρων στα Μέτρα Βιολογικών και Απονιτροποίησης του ΠΑΑ.

Στο νέο πρασίνισµα, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, προτείνονται µεταξύ άλλων δράσεις για την ευζωία των ζώων και τη διατήρηση των βοσκοτόπων για τους κτηνοτρόφους, η αµειψισπορά για τους κατόχους αροτραίων εκτάσεων και η προστασία µη παραγωγικών στοιχείων του περιβάλλοντος.

Ο ετήσιος προϋπολογισµός για τις σχετικές δράσεις διαµορφώνεται στα 450 εκατ. ευρώ, ποσό που θα δίνεται για να συµπληρωθούν οι απώλειες από την κατάργηση του τρέχοντος καθεστώτος πρασινίσµατος. Σηµειώνεται πως σε αντίθεση µε την τρέχουσα περίοδο, οι νέες δράσεις δεν θα προσµετρώνται επί του δικαιώµατος (48-50% επί της βασικής το τρέχον πρασίνισµα), αλλά θα δίνεται ένα στρεµµατικό ποσό (ή ανά ζώο) το οποίο µάλιστα ενδέχεται να ανεβαίνει ή να κατεβαίνει ανάλογα µε τα χαρακτηριστικά της εκµετάλλευσης.

Όσον αφορά το ποσό ενίσχυσης, αυτό βρίσκεται ακόµα στη διαδικασία υπολογισµού από τις εθνικές αρχές, που προσπαθούν και να µην ξεφύγουν από το διαθέσιµο µπάτζετ αλλά και να φτιάξουν δράσεις αρκετά ελκυστικές και εύκολες στην υλοποίηση, που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον των αγροτών για αιτήσεις.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.