Αυξημένο πριμ και μπάτζετ για βιολογικά στον εθνικό φάκελο ΚΑΠ

58
Βιολογικά
- Διαφήμιση -

Από τα 97 εκατ. ευρώ ετήσιας δαπάνης να φτάσει έως και τα 450 εκατ. ευρώ όσον αφορά στη στήριξη των παραγωγών που συµµετέχουν σε πρόγραµµα Βιολογικής Γεωργίας, καλείται η Ελλάδα, ώστε να συνδράµει στον ευρωπαϊκό στόχο για την αύξηση των στρεµµάτων που έχουν βιολογική πιστοποίηση στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ.

Πενταπλάσιο μπάτζετ και αυξημένο πριμ για βιολογικά προκρίνεται στον σχεδιασμό του εθνικού φακέλου ΚΑΠ
Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο έως το 2030 να καλύψει το 25% της χρησιµοποιούµενης αγροτικής γης µε βιολογικές συµβάσεις, κάτι που επικυρώθηκε στο συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας την Δευτέρα 19 Ιουλίου. Σύµφωνα µε το σχέδιο δράσης της ΕΕ, τα κράτη-µέλη είναι υποχρεωµένα να συµβάλουν σε αυτό τον στόχο µε τα κονδύλια της ερχόµενης προγραµµατικής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον έχει η σχετική µελέτη της διεθνούς οργάνωσης για τη βιολογική γεωργίας, IFOAM, που αναφέρει ότι ειδικότερα η χώρα µας θα πρέπει να αυξήσει από 2 έως 4,5 φορές πάνω τις δαπάνες της για τη βιολογική γεωργία, και την ίδια ώρα να προχωρήσει σε αναθεώρηση προς τα πάνω του ετήσιου πριµ ανά καλλιεργητική οµάδα.

- Διαφήμιση -

Πιο συγκεκριµένα, σύµφωνα µε την έκθεση, η Ελλάδα διαθέτει 5,28 εκατ. στρέµµατα βιολογικής γης την οποία διαχειρίζονται 30.124 βιοκαλλιεργητές/βιοκτηνοτρόφοι µε µέσο όρο έκτασης τα 176 στρέµµατα και µεταποιούν 1.642 επιχειρήσεις (στοιχεία του 2019). Στην τρέχουσα περίοδο η χώρα µας, µέσω του Μέτρου 11 για τη στήριξη της…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.