Σωτηρία Πάνου: “Το Κέντρο Κοινότητας του Δ.Σερρών αρωγός στους ευάλωτους συμπολίτες μας”

Κέντρο Κοινότητας
- Διαφήμιση -

Άρθρο της Σωτηρίας Πάνου – Αναστασιάδη, Αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας, Υγείας και Πολιτισμού του Δήμου Σερρών

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, μέσα στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, της αυξημένης ανεργίας και της γενικευμένης ανασφάλειας, οι ανάγκες των συμπολιτών μας για στήριξη από την Πολιτεία εντάθηκαν.
Η οικονομική δυσπραγία δημιούργησε μία «νέα γενιά» οικονομικά ευάλωτων συμπολιτών μας, ανθρώπων που έχασαν το εισόδημά τους και σε κάποιες περιπτώσεις και το σπίτι τους ακόμα. Παράλληλα αποδυνάμωσε τον κοινωνικό ιστό και ενέτεινε ήδη υπάρχοντα προβλήματα, όπως εκείνα της διαβίωσης ατόμων ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρίες.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμο Σερρών, γνωστός για την ευαισθησία του, διαχρονικά, στα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τον τόπο και τους ανθρώπους του, δεν θα μπορούσε, φυσικά, να μείνει αμέτοχος.

Η δημιουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Σερρών με Παράρτημα Ρομά, δημιουργήθηκε ακριβώς προκειμένου να αντιμετωπιστούν οργανωμένα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κοινωνικά προβλήματα και οι οικονομικές δυσκολίες όλων, ανεξαιρέτως, των συμπολιτών μας και να στηριχθούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου μας προσφέρει τις υπηρεσίες του από το 2017 και μέχρι σήμερα έχει σταθεί συμπαραστάτης και αρωγός εκατοντάδων συμπολιτών μας που το επισκέφτηκαν προκειμένου να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες που παρέχονται.
Οι επιστημονικές ειδικότητες που το στελεχώνουν περιλαμβάνουν Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγους και Ειδικούς Παιδαγωγούς. Με την επιστημονική τους επάρκεια αλλά και με τη σύμπραξη των Διοικητών στελεχών του Κέντρου ενημερώνουν, κατευθύνουν και υποστηρίζουν τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης και δυσκολίες διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος, ως προς την αντιμετώπισή τους.

- Διαφήμιση -

Ανάλογα με τις ανάγκες, το προσωπικό του Κέντρου, σε συνεργασία με άλλες κοινωνικές δομές, υπηρεσίες αλλά και την τοπική αγορά εργασίας, υποστηρίζει τους δικαιούχους στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων επιδομάτων, τους ανέργους στην εύρεση εργασίας και παρέχει υπηρεσίες επιμόρφωσης, ψυχοκοινωνικής και μαθησιακής στήριξης.
Δεδομένης της ύπαρξης σημαντικού αριθμού Ρομά στην περιοχή μας, μίας από τις περισσότερο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού που φιλοξενεί ο τόπος μας, το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σερρών προχώρησε και σε σύσταση Παραρτήματος Ρομά, στελεχωμένου με ειδικό Διαμεσολαβητή Ρομά. Είμαστε έτσι σε θέση να παρέχουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες στη συγκεκριμένη κοινότητα, προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει, με κύριο άξονα την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των μελών της και την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Στόχος μας και προτεραιότητά μας είναι η ενδυνάμωση όλων των κοινοτήτων του τόπου μας και κυρίως των αδύναμων συμπολιτών μας, όπου κι αν ανήκουν, απ’ όπου κι αν προέρχονται, χωρίς διακρίσεις και κατηγοριοποιήσεις, με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης και, πάντα μέσα από το πρίσμα της ανθρωπιάς.
Έχουν γίνει ήδη πολλά, ωστόσο χρειάζεται και θέλουμε, ως Δήμος, να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Και είμαστε αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε. Για μία κοινωνία με ισότητα και δικαιοσύνη.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.