Συνάντηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κ.Καραμανλή με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος

Αρχιεπίσκοπο
- Διαφήμιση -

Με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο συναντήθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη, με αφορμή την τελετή έναρξης των εργασιών για το Εκκλησιαστικό Μητροπολιτικό Μουσείο και το Κέντρο Συντήρησης Κειμηλίων, προϋπολογισμού 12 εκ ευρώ.

Στην προγραμματική σύμβαση του εν λόγω έργου περιλαμβάνονται επίσης η αποκατάσταση του πρώην κτιρίου της Ιεράς Συνόδου στην Αγίας Φιλοθέης, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το ΚΑΣ, καθώς και η αποκατάσταση του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα, παρεκκλησίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η μελέτη για την οποία αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του Ιουλίου.

- Διαφήμιση -

Κατά τη συνάντηση υπεγράφη απόφαση για τη σύναψη τριμερούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ιεράς Αρχεπισκοπής Αθηνών και της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λιβαδειάς, για την αποπεράτωση του Κέντρου Επιμόρφωσης και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λιβαδειάς (προϋπολογισμού τριών εκ ευρώ) και επισκευές και πρόσθετο εξοπλισμό της Ιεράς Μονής Ευαγγελιστρίας Αλιάρτου Βοιωτίας (προϋπολογισμού 500.000 ευρώ).

Συζητήθηκε επίσης η ένταξη στο ΠΔΕ 2021 του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να εκτελεστεί μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, η ανακατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του Κέντρου Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, «Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία» στον Αυλώνα Αττικής, καθώς και το αίτημα του Δήμου Λιβαδειάς για χρηματοδότηση κατασκευής οδικού τμήματος μήκους 2,5 χλμ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν και πολλά ακόμη έργα, με στόχο την ανάδειξη της θρησκευτικής μας κληρονομιάς και την υποστήριξη του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας.

Ο κ. Καραμανλής στη συνέχεια δήλωσε:
«Με μεγάλη χαρά σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα για την κατασκευή του Εκκλησιαστικού Μητροπολιτικού Μουσείου και του Κέντρου Συντήρησης Κειμηλίων. Η Ορθοδοξία είναι αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής Ιστορίας και πέραν των άλλων μας έχει προσφέρει και υπέροχα έργα τέχνης, που συγκινούν με την πνευματικότητα και το κάλλος τους.

Η προμελέτη του έργου θα υποβληθεί άμεσα για έγκριση και αφού εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, θα δημοπρατηθεί και η οριστική μελέτη του έργου. Εκτιμούμε ότι η μελέτη θα έχει δημοπρατηθεί το Σεπτέμβριο και η δημοπράτηση της κατασκευής θα μπορεί να ξεκινήσει τέλη του 2022.

Οι χρόνοι τώρα εξαρτώνται από το πότε θα εγκριθούν οι μελέτες από τους αρχαιολόγους. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από την πλευρά του είναι έτοιμο.

Ταυτόχρονα στόχος είναι να προχωρήσει και η αποκατάσταση του πρώην κτιρίου της Ιεράς Συνόδου στην Αγίας Φιλοθέης. Ένα κτίριο, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το ΚΑΣ. Αναμένουμε τις οριστικές μελέτες από την Περιφέρεια Αττικής.

Οφείλουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό της Εκκλησίας, όπως και εκείνη βρίσκεται στο πλευρό όλων, ιδίως των αδύναμων. Γιατί όπως η Ορθοδοξία μας έχει διδάξει, εν τέλει η αλληλεγγύη αξίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης τόνισε από την πλευρά του:
«Σήμερα είχα την τιμή να παρευρεθώ, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του Υπουργού Κώστα Καραμανλή, στην Τελετή Έναρξης Εργασιών για την υλοποίηση της Μελέτης και Κατασκευής του Εκκλησιαστικού Μητροπολιτικού Μουσείου και του Κέντρου Συντήρησης Κειμηλίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ. Ένα εμβληματικό έργο που θα αναδείξει τον εκκλησιαστικό πλούτο της χώρας μας και θα υλοποιηθεί μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με την Γενική Γραμματεία Υποδομών.

Παράλληλα, ο Υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας του Υπουργείου με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσω νέας Προγραμματικής Σύμβασης που θα περιλαμβάνει δύο σημαντικά έργα, την αποπεράτωση του Κέντρου Επιμόρφωσης και Επικοινωνίας της Ι. Μ. Θηβών και Λεβαδείας, καθώς και τις επισκευές και τον πρόσθετο εξοπλισμό της Ιεράς Μονής Ευαγγελιστρίας Αλιάρτου Βοιωτίας.

Είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την ανάδειξη της σπουδαίας εκκλησιαστικής κληρονομιάς της χώρας μας».

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.