Λ.Αβραμάκης: «Η κυβερνητική πολιτική θέτει σε κίνδυνο τις περιοχές NATURA και η Ελλάδα απειλείται με πρόστιμα από την ΕΕ»

περιοχές NATURA
- Διαφήμιση -

Δελτίο Τύπου εξέδωσε το Πολιτικό Γραφείο του Βουλευτής Σερρών ΣΥΡΙΖΑ Λευτέρη Αβραμάκη, με θέμα: «Η κυβερνητική πολιτική θέτει σε κίνδυνο τις περιοχές NATURA και η Ελλάδα απειλείται με πρόστιμα από την ΕΕ»:

Με αφορμή τις εξηγήσεις που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την κυβέρνηση για τις αλλαγές που επέβαλλε στο καθεστώς προστασίας των περιοχών NATURA, 44 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν Ερώτηση και ΑΚΕ στη Βουλή με την οποία ζητούν μεταξύ άλλων την κατάργηση του άρθρου 218 του Ν. 4782/2021 που προβλέπει τη θεσμοθέτηση με προεδρικό διάταγμα «υπο-περιοχών προστασίας στις περιπτώσεις ήπιων αναπτυξιακών έργων» εντός προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
Οι Βουλευτές τονίζουν ότι η κυβέρνηση σε αυτά τα δύο χρόνια, αποδόμησε το Σύστημα Διοίκησης των περιοχών δικτύου Natura 2000, πάγωσε τις δρομολογημένες εκτελούμενες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, υποβάθμισε και ιδιωτικοποίησε τον περιβαλλοντικό έλεγχο, με τον αντιπεριβαλλοντικό Νόμο 4685/20, επιφέροντας σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας μας ως προς τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Παράλληλα πάγωσε τα Πολεοδομικά Σχέδια και τους Δασικούς Χάρτες και άνοιξε παραθυράκια για «επενδύσεις» σε περιοχές Natura με μια παράλληλη διαδικασία, εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Ακολούθως με το άρθρο 218 του Ν. 4782/2021 προβλέπει τη θεσμοθέτηση με προεδρικό διάταγμα «υπο-περιοχών προστασίας στις περιπτώσεις ήπιων αναπτυξιακών έργων εντός προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, θεσμοθέτηση που θα τεκμηριώνεται από τον ενδιαφερόμενο «επενδυτή» στη συγκεκριμένη υποπεριοχή, στη βάση προφανώς του «επενδυτικού» σχεδίου και όχι στη βάση όσων επιβάλλουν την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημικών λειτουργιών των περιοχών και οικοτόπων.

- Διαφήμιση -

Η εξέλιξη αυτή που διαφημίστηκε από την κυβέρνηση ως «εξευρωπαϊσμός» παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και καθολικά των περιβαλλοντικών οργανώσεων, προκάλεσε την αντίδραση και του αρμόδιου Ευρωπαίου Επίτροπου, ο οποίος έχει ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της στο ζήτημα αυτό, καταδεικνύοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετήσει «επενδυτικά αιτήματα» νομοθετεί στην αντίθετη κατεύθυνση από όσα επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία των οικοσυστημάτων και τις περιοχές NATURA. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ανοίγει εκ νέου τον δρόμο για την επιβολή προστίμων στη χώρα μας για παραβίαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:
«Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχουμε αντιδράσει έντονα στις επαναλαμβανόμενες αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης που απειλούν ευθέως τις περιοχές NATURA και περιορίζουν το καθεστώς προστασίας τους. Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί εξευρωπαϊσμού και εκσυγχρονισμού του πλαισίου προστασίας των πολύ σημαντικών για την χώρα μας προστατευόμενων περιοχών καταρρίπτεται με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κανένα φραγμό όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Η συνέπειά της να καταργεί προστατευτικές διατάξεις για το φυσικό περιβάλλον, τα δάση ακόμα και τις περιοχές NATURA, είναι προκλητική και επικίνδυνη. Η ΝΔ αδιαφορεί συστηματικά τόσο για το περιβάλλον όσο και για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Το φυσικό περιβάλλον και οι προστατευόμενες περιοχές αποτελούν τον συλλογικό πλούτο της ελληνικής κοινωνίας και η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα θέτει σε κίνδυνο αυτόν τον πλούτο. Ας ελπίσουμε ότι με την απειλή των προστίμων από την ΕΕ, η κυβέρνηση θα ευθυγραμμιστεί και θα καταργήσει τις αντιπεριβαλλοντικές διατάξεις πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα, πριν υλοποιηθούν περιβαλλοντικά εγκλήματα και πριν αναγκαστεί ο ελληνικός λαός να πληρώσει για μια ακόμη φορά τις προκλητικές εξυπηρετήσεις συμφερόντων από τη ΝΔ».

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.