Πέντε ταινίες βασισμένες σε βιβλίο που πρέπει να δείτε

ταινίες
- Διαφήμιση -

Όταν μιλάμε για ταινίες που βασίζονται σε βιβλία υπάρχουν πάντα ενστάσεις. Ειδικά αν το βιβλίο είναι στη λίστα με τα αγαπημένα μας. Σίγουρα, δεν είναι όλες οι κινηματογραφικές μεταφορές επιτυχημένες αλλά οι άνθρωποι της 7ης Τέχνης πάντα αναζητούν έμπνευση στη λογοτεχνία. Από αυτή την αναζήτηση έχουν προκύψει και κάποια κινηματογραφικά αριστουργήματα. Αν και η λίστα είναι πολύ μεγαλύτερη, εμείς επιλέξαμε 5 ταινίες βασισμένες σε βιβλία που πρέπει να δεις.

Το λάθος αστέρι
Μια ρομαντική κομεντί που κυκλοφόρησε το 2014 και πρωταγωνιστούν οι Shailene Woodley και Ansel Elgort. Η Hazel και ο Gus είναι δύο έφηβοι που μοιράζονται την εξυπνάδα τους, τη περιφρόνηση για το συμβατικό, και την αγάπη που τους οδηγεί σε ένα ταξίδι. Η σχέση τους είναι το μεγαλύτερο θαύμα, δεδομένου ότι η Hazel βρίσκεται με μια φιάλη οξυγόνου, ο Gus κάνει αστεία για το προσθετικό της πόδι, και συναντήθηκαν και ερωτεύτηκαν σε μια ομάδα υποστήριξης καρκινοπαθών.

- Διαφήμιση -

Βασίζεται στο βιβλίο του John Green με τίτλο The Fault In Our Stars που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Λιβάνη.

“Είμαι ερωτευμένος μαζί σου”, επέμεινε. “Είμαι ερωτευμένος μαζί σου και δε με ενδιαφέρει να στερήσω από τον εαυτό μου την απλή απόλαυση του να λέω αλήθειες. Είμαι ερωτευμένος μαζί σου, και το ξέρω πως ο έρωτας είναι απλώς μια κραυγή στο κενό, πως η λήθη είναι αναπόφευκτη και πως είμαστε όλοι καταδικασμένοι, και θα έρθει η μέρα που ο κόπος μας θα γίνει ξανά σκόνη, ξέρω πως ο ήλιος θα καταπιεί τη μόνη γη που θα αποκτήσουμε, κι είμαι ερωτευμένος μαζί σου”. Όταν η η Hezel συναντά τον Augustus, ανακαλύπτει στο πρόσωπό του ένα αδελφό πνεύμα και μαζί του θα μοιραστεί τους φόβους, τα άγχη, τους προβληματισμούς της, αλλά και μια αγάπη που αγγίζει τις πιο μύχιες γωνιές της ψυχής τους.

Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ
Κυκλοφόρησε το 1994 και είναι από τις περιπτώσεις που αγαπήθηκε πολύ περισσότερο από το βιβλίο. Αν και δεν πήγε καλά εισπρακτικά από την αρχή, ήταν προτεινόμενη για 7 βραβεία Όσκαρ -δεν πήρε κανένα τελικά- και θεωρείται πλέον κλασική. Πρωταγωνιστούν οι Tim Robbins και Morgan Freeman. Στην ταινία περιγράφεται η ιστορία του Andy Dufresne, ενός τραπεζίτη, ο οποίος μένει στην κρατική φυλακή Shawshank για σχεδόν δύο δεκαετίες κατηγορούμενος για το φόνο της γυναίκας του και του εραστή της. Εκεί αναπτύσσει φιλία με ένα συγκρατούμενο με το όνομα Ellis “Red” Redding και ανακαλύπτουν τη δύναμη της φιλίας ώσπου φτάνουν και οι δύο στη λύτρωση.

Bασίζεται στη νουβέλα του Stephen King με τίτλο “Rita Hayworth and Shawshank Redemption” που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Επιλογή.

“Τα μόνα πράγματα που αρνούμαι να εμπορευτώ εδώ μέσα είναι τα όπλα και τα σκληρά ναρκωτικά. Δεν έχω σκοπό να βοηθήσω κανέναν να πεθάνει ή να σκοτώσει κάποιον άλλον. Έχω τόσους θανάτους μέσα μου, που μου φτάνουν για όλη μου τη ζωή…”

Capote
Ο Philip Seymour Hoffman κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου ως πρωταγωνιστής στην ταινία που κυκλοφόρησε το 2005. Το 1959 ο εκκεντρικός και ομοφυλόφιλος συγγραφέας Truman Capote ξεκινά μια δημοσιογραφική έρευνα για την τετραπλή δολοφονία μιας αγροτικής οικογένειας στο Κάνσας, συνδέεται ποικιλοτρόπως με έναν από τους δολοφόνους και αναμένει επί πέντε χρόνια την εκτέλεσή του, για να μπορέσει να ολοκληρώσει το βιβλίο του “Εν ψυχρώ”.

Βασισμένο στο βιβλίο του Truman Capote με τίτλο “In Cold Blood” που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πατάκη.

Το κορυφαίο αριστούργημα του Truman Capote, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση όταν πρωτοεκδόθηκε το 1966. Η ατμοσφαιρική αφήγηση -καρπός εντατικής έρευνας- της ζωής της οικογένειας Κλάττερ, στο Χόλκομπ του Κάνσας, και η εναλλαγή με το χρονικό των δύο αντρών, οι οποίοι δολοφόνησαν και τα τέσσερα μέλη της οικογένειας το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου του 1959, αποτελεί το πρώτο έργο στο ρεύμα της λεγόμενης “νέας δημοσιογραφίας”. Ο Πέρρυ Σμιθ είναι ένας απ’ τους σπουδαίους “σκοτεινούς” χαρακτήρες της αμερικανικής λογοτεχνίας, γεμάτος αντιφατικά συναισθήματα. “Τον έβρισκα συμπαθέστατο άνθρωπο, ευγενικό, πραγματικό κύριο” λέει ο Σμιθ για τον Χερμπ Κλάττερ. “Το ίδιο εξακολουθούσα να πιστεύω μέχρι που του ‘κοψα το λαρύγγι”.

Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια
Η ταινία κυκλοφόρησε το 1962 με τον Gregory Peck να κερδίζει το μοναδικό Όσκαρ της καριέρας του για την ερμηνεία του σε αυτή. Ο φιλελεύθερος δικηγόρος Atticus Finch αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός Αφροαμερικανού που κατηγορείται ότι βίασε μια λευκή κοπέλα. Την ίδια στιγμή τα παιδιά του Finch, η αφηγήτρια Scout και ο Jem, βλέπουν τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη μικρή πόλη μέσα από τα δικά τους αθώα μάτια.

Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Harper Lee (To Kill a Mockingbird) το οποίο θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα και δημοφιλέστερα βιβλία της αμερικανικής λογοτεχνίας και τιμήθηκε με βραβείο Πούλιτζερ. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Bell.

“Σκοτώστε όσες κίσσες θέλετε, αν μπορείτε να τις πετύχετε, αλλά να θυμάστε ότι είναι αμαρτία να σκοτώνεις τα κοτσύφια”. Αυτή είναι η συμβουλή του δικηγόρου Άττικους Φιντς στα παιδιά του, καθώς ο ίδιος αποφασίζει να υπερασπιστεί στο δικαστήριο το πραγματικό “κοτσύφι” αυτής της υπέροχης ιστορίας, έναν νεαρό μαύρο…

Οι γέφυρες του Μάντισον
Η ταινία κυκλοφόρησε το 1995 με πρωταγωνιστές τους Meryl Streep (κέρδισε βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία της) και Clint Eastwood. Περιγράφει τη σύντομη ερωτική ιστορία μιας παντρεμένης Ιταλοαμερικανίδας αγρότισσας με έναν επισκέπτη φωτογράφο στην επαρχία Μάντισον του 1965.

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Robert James Waller (The Bridges of Madison County) που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

Μια απέραντα τρυφερή και συγκινητική ιστορία δύο ώριμων ανθρώπων, με πλαίσιο τις παλιές σκεπαστές γέφυρες της κομητείας του Μάντισον, στην Άιοβα. Ο Ρόμπερτ Κινκάιντ, πενήντα δύο χρονών, φωτογράφος, συνεργάτης του “Νάσιοναλ Τζεογκράφικ”, άνθρωπος παράξενος, σχεδόν μυστικιστής, ταξιδευτής στις ασιατικές ερήμους, στους μακρινούς ποταμούς και στις αρχαίες πόλεις, απόλυτα αφοσιωμένος στο επάγγελμά του, δεν νιώθει να βρίσκεται σε αρμονία με την εποχή του. Η Φραντζέσκα Τζόνσον, σαράντα πέντε χρονών, γυναίκα αγρότη, άλλοτε νυφούλα πολέμου από την Ιταλία, ζει τώρα σ’ ένα αγρόκτημα της Άιοβα, με θολές αναμνήσεις από τα όνειρα της κοριτσίστικης ηλικίας της. Είναι και οι δύο σχετικά ευχαριστημένοι από τη ζωή τους. Όταν όμως ο Ρόμπερτ Κινκάιντ, μέσα στη ζέστη και στη σκόνη ενός καλοκαιριού της Άιοβα, στρίβει το φορτηγάκι του στο δρομάκι του αγροκτήματός της για να ζητήσει πληροφορίες, ο κόσμος γυρίζει ανάποδα γι’ αυτούς, οι ψευδαισθήσεις τους διαλύονται στη στιγμή και ζουν μαζί έναν έρωτα σπάνιας και συνταρακτικής ομορφιάς, από αυτούς που σφραγίζουν για πάντα μια ζωή…

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.