Καρπουχτσής Κώστας: Στήριξη Εστίασης στις καθυστερήσεις …ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Καρπουχτσής εστίαση
- Διαφήμιση -

Γράφει ο Κώστας Καρπουχτσής 
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Πρωταπριλιά (!), ανακοινώθηκε ένα πρόγραμμα ύψους 330 εκατ. € (μέσω ΕΣΠΑ) για την επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης ως ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης πριν αποφασιστεί το άνοιγμα του κλάδου, με την υποσχετική για εκταμίευση 20-25 Απριλίου.
Τελικά όπως αποδεικνύεται το «τυράκι» ήταν μια ανακοίνωση χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός σχεδιασμός και προεργασία για το πρόγραμμα, αλλά προέκυψε αίφνης μόνο και μόνο για να κάμψει τις κλιμακούμενες αντιδράσεις του κλάδου εστίασης που έβραζε από αγανάκτηση για την ολιγωρία της κυβέρνησης.

- Διαφήμιση -

Ο Απρίλιος πέρασε, ο Μάϊος ήρθε με νέα υποσχετική για άνοιγμα πλατφόρμας στις 10 Μαΐου, και εκταμιεύσεις στις… 15 Μαΐου. Η 10η Μαΐου ήρθε, και ήρθε με νέα δεδομένα και νέες καθυστερήσεις. Νέες δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης για πιθανή έγκριση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (περιμένουν το email!!!) εντός επόμενου χρονικού διαστήματος ενώ τώρα μιλά ευθαρσώς για εκταμιεύσεις μετά από έναν μήνα. Άρα καλό μέσο καλοκαιριού.

Βέβαια όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν η κυβέρνηση έκανε το εξής απλό: αν άκουγε τόσο τις φωνές του κλάδου, όσο και τις συστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 6 μήνες πριν.

Σήμερα τα λεφτά θα ήταν στα ταμεία των πολύπαθων επιχειρήσεων και δεν θα συζητούσαμε για «αναμενόμενη έγκριση του προγράμματος». Ο κλάδος έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από το πιο σκληρό παρατεταμένο lockdown (περισσότεροι από έξι μήνες), και την απουσία ουσιαστικής στήριξής του. Δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείται και από τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης.

Κάθε μετάθεση ημερομηνίας στην αναμενόμενη στήριξη, θέτει σε κίνδυνο της βιωσιμότητα των επιχειρήσεων με τα σωρευμένα τους χρέη να τους απειλούν και τον συνακόλουθο κίνδυνο κύματος απολύσεων των εργαζομένων σε αυτές.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.