Στροφή με ενεργοποίηση δράσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί αλλά και με νέες στοχευμένες παρεμβάσεις κάνει η κυβέρνηση μέσω ενός πακέτου μέτρων στήριξης για την επανεκκίνηση της οικονομίας ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Βασική επιδίωξη είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη στήριξη κλάδων όπως η εστίαση και ο τουρισμός που από το Μάιο θα «σηκώσουν» ρολά αλλά και όσοι θα παραμείνουν κλειστοί.
Αμέσως μετά το Πάσχα ανοίγει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα επιδότησης της εστίασης ενώ εντός του Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα στήριξης για τον τουριστικό κλάδο, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ. Δύο προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ.
Μέσα στο Μάιο θα καταβληθεί η αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού από 1.000 έως 4.000 ευρώ για όσες επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο, ένα μέτρο το οποίο ενδεχομένως να υποκαταστήσει την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, βάζοντας έτσι στο «ντουλάπι» το ενδεχόμενο ενός ακόμα 8ου κύκλου Επιστρεπτέας.
Παράλληλα, αναμένεται να συνεχιστεί και για το μήνα Μάιο η απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (ο αριθμός των οποίων πλέον θα είναι πολύ μικρότερος) ενώ όσων εργαζομένων η σύμβαση εξακολουθήσει να είναι σε αναστολή, θα εισπράττουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ
Αμέσως μετά το Πάσχα εκτιμάται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα δράσης για την παροχή επιδοτήσεων στον κλάδο της εστίασης συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ.
Από το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 77.000 λαμβάνοντας ενίσχυση ίση με το 7% του ετήσιου τζίρου τους και ως το ποσό των 100.000 ευρώ. Τα ποσά θα χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης για τα πρώτα έξοδα που απαιτούνται κατά την επαναλειτουργία τους. Οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει :
* να καταγράφουν μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Όσες επιχειρήσεις συστάθηκαν εντός του 2019, για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας. Οι επιχειρήσεις που συστάθηκαν το 2020, μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν και οι εποχικές επιχειρήσεις.
Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.
Αποζημίωση ειδικού σκοπού
Εντός του Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η καταβολή της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις που ανήκουν σε κλάδους που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή τον Απρίλιο και απασχολούν έως 50 εργαζόμενους.
Το ύψος της αποζημίωσης ανέρχεται σε :
· 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 5 εργαζόμενους
· 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις από 6 έως 20 εργαζόμενους
· 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις από 21 έως 50 εργαζόμενους.
Αν οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση, τα ποσά θα μειωθούν στο ήμιση.
Η καταβολή των 130 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εκταμίευσης των ενισχύσεων στους δικαιούχους του 7ου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών
Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης με τις λεπτομέρειες του προγράμματος επιδότησης των παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία. Η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το Μάιο ενώ η πίστωση των σχετικών ποσών στους δικαιούχους τοποθετείται περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.
Η επιδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της έκδοσης πιστωτικού το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Δηλαδή, ο δικαιούχος αντί να εισπράξει ένα χρηματικό ποσό, θα λάβει μία πίστωση με την οποία η επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει υποχρεώσεις όπως ο φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, κ.α. Μάλιστα η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ποσό που θα δικαιούται οι επιχειρήσεις, θα αφαιρούνται οι ενισχύσεις που έχει λάβει από το κράτος.
Τo επόμενο διάστημα θα τεθούν σε εφαρμογή και οι βελτιώσεις που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Μεταξύ των επιλογών που έχουν επιχειρήσεις με εργαζόμενους που είδαν το τζίρο τους να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30% το 2020 και έλαβαν ενίσχυση μέσω των 3 πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι :
· να πληρώσουν εφάπαξ εντός του 2021 το 50% της επιστρεπτέας που έλαβαν κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%
· να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως πιστωτικό φέτος. Το ποσό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν σε 60 μηνιαίες δόσεις από 31/1/2022.
Μια έμμεση μορφή ενίσχυσης της ρευστότητας αποτελεί και το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων επιχειρηματικών δανείων «ΓΕΦΥΡΑ 2» με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί να ξεπερνούν τις 5.000. Η καταβολή των πρώτων επιδοτήσεων για εξυπηρετούμενα δάνεια προγραμματίζονται για τα τέλη Μαΐου και θα αφορούν και τη δόση για το μήνα Απρίλιο.