Β.Τερζής: «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σερρών, με νέα προοπτική, μια πρόκληση και ευκαιρία»

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
- Διαφήμιση -

Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης του Δ.Σερρών, Βασίλης Τερζής, με θέμα:

«Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σερρών, με νέα προοπτική, μια πρόκληση και ευκαιρία»

- Διαφήμιση -

Πριν από δύο χρόνια, την πρώτη εβδομάδα του Απρίλη του 2019, συνεργάστηκαν το Τμήμα Πολιτισμού Αθλητισμού, ο Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. και η Κ.Ε.ΔΗ.Σ. για την πραγματοποίηση της «Εβδομάδας Αφιερωμένης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών». Επτά ημέρες με διαλέξεις, επισκέψεις σχολείων και ενηλίκων, ξεναγήσεις στα μουσεία της πόλης, δραστηριότητες για τα παιδιά, ειδικό πρόγραμμα «ΝΟΗΣΙΣ» από το «Πλανητάριο», διαγωνισμοί, χορευτικά και μουσική βραδιά. Όλα αυτά με την έμπνευση, την αμέριστη εθελοντική προσπάθεια, το ζήλο, την προσφορά και τον κόπο του συλλόγου «Φίλων Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών», με πρωτεργάτη και οραματιστή τον Σπύρο Μαρκογιάννη.

Αν και το γεγονός επισκιάστηκε, από το Final 4 του κυπέλου Volley Γυναικών, που φιλοξενήθηκε την ίδια περίοδο με απόλυτη επιτυχία στην πόλη μας, οι Φίλοι του Μουσείου και ο κόσμος μας έδειξαν το δρόμο.
Ένα Μουσείο από τα καλύτερα στον Ελλαδικό χώρο που καλύπτει με τα εκθέματά του, το 80% της τοπικής μας πανίδας.
Ένα Μουσείο όμως που το ξεπέρασαν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις της εποχής.
Στον Δήμο μας έγινε ένα μεγάλο βήμα. Ο χαρακτηρισμός και η ονομασία του πρώην στρατοπέδου Παπαλουκά σε «Πολιτιστικό Πάρκο Κωνσταντίνος Καραμανλής». Μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία.

1ον: Η μεταφορά και μετεγκατάσταση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο «Πολιτιστικό Πάρκο». Σε ένα από τα μεγάλα κτήρια του πρώην στρατοπέδου. Σε ένα χώρο εύκολα προσβάσιμο, με πάρκινγκ, σε φυσικό περιβάλλον, κοντά σε μια από τις εισόδους της πόλης, στον περιφερειακό και σε δύο μεγάλα ξενοδοχεία.
2ον: Η μετατροπή του σε «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Περιβαλλοντολογικό – Τουριστικό Κέντρο Πληροφόρησης και Θεματικό Εργαστήριο». Με σύγχρονη αίθουσα προβολών και διαλέξεων. Με πληροφορίες για τα υπόλοιπα Μουσεία της πόλης και του Νομού. Με ενημέρωση και καθοδήγηση επισκεπτών για τις φυσικές ομορφιές και προορισμούς στο Νομό μας. Με διαδραστικά εργαστήρια και παιχνίδια. Με εκπαιδευτικά προγράμματα από την πρωτοβάθμια έως και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και μεταπτυχιακά προγράμματα. Με διασύνδεση και συνεργασία με άλλα μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
3ον: Με προοπτική για περαιτέρω εμπλουτισμό του. Ήδη υπάρχει καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Σερρών (πρώην Τ.Ε.Ι.) ο οποίος έχει στην κατοχή του μια από τις μεγαλύτερες, ίσως τη μεγαλύτερη, συλλογή πεταλούδων που ζουν στον Ελλαδικό χώρο και έχει εκδηλώσει το έντονο ενδιαφέρον να βοηθήσει στη δημιουργία τμήματος στο Μουσείο των Σερρών, με όλα τα είδη των πεταλούδων που απαντούν στο Νομό μας.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών να κάνει το μεγάλο άλμα, να γίνει το Μουσείο του Νομού μας. Με συνεργασία 1ου και 2ου βαθμού Αυτοδιοίκησης, Δήμου και Αντιπεριφέρειας. Με τη μεγάλη συνδρομή των 6 κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μας, των τεσσάρων κυβερνητικών Βουλευτών και των δύο Υπουργών. Εδώ και ένα χρόνο περίπου γινόμαστε μάρτυρες ευχάριστων ανακοινώσεων, απόσπασης υποσχέσεων, ένταξης σε προγράμματα και δέσμευσης χρηματοδοτήσεων προκειμένου να λυθούν χρόνια προβλήματα, πάγια αιτήματα και να πραγματοποιηθούν μεγαλόπνοα έργα και σχέδια.

Το Νέο «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας» του Δήμου Σερρών μπορεί να αποτελέσει ένα αναπτυξιακό έργο. Περιβαλλοντολογικός, Επιστημονικός, Εκπαιδευτικός Τουρισμός, σε συνδυασμό με πολιτιστικές δράσεις, με εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορούν να δώσουν μια ταυτότητα στην πόλη, τον Δήμο και το Νομό μας.

Δεν είμαι ο πιο κατάλληλος να αναπτύξω περαιτέρω την πρόταση. Υπάρχουν τα μέλη των «Εθελοντών Φίλων του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Δήμου Σερρών», διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία, διάθεση μα το κυριότερο αγάπη και πάθος για αυτό που κάνουν. Υπάρχουν και οι ειδικοί επιστήμονες και μελετητές, μα πάνω από όλα υπάρχει τώρα η χρυσή ευκαιρία.
Εύχομαι να μη μιλάμε την επόμενη δεκαετία για την ευκαιρία που πέρασε από μπροστά μας.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.