Αλλάζουν τεκμήρια και Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης

341
Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης
- Διαφήμιση -

Νέα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων αναμένεται να ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες το οικονομικό επιτελείο, θέλοντας να βοηθήσει περαιτέρω τα ελληνικά νοικοκυριά από τα πολλά προβλήματα που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης και εξόφλησης του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ξακαθάρισε ότι: «Tο επόμενο χρονικό διάστημα θα δείτε μια ολιστική πολιτική της Κυβέρνησης σε ότι αφορά την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, πόσες θα είναι οι δόσεις, τι θα ισχύσει για τα τεκμήρια, τι θα γίνει με τις αποδείξεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές και τι θα ισχύσει με το τέλος επιτηδεύματος για όσους είναι άνεργοι».

- Διαφήμιση -

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης πριν λίγες ημέρες είχε αναφέρει ότι: «Όλα τα εισοδήματα που ήρθαν από το κράτος, με βάση την κείμενη νομοθεσία, πρέπει να ερμηνευθούν ως καλύπτοντα τεκμήρια τα οποία δεν αφορούν τιμωρητική πράξη. Έρχονται να προστεθούν εκεί που δεν μπορείς να δικαιολογήσεις τα εισοδήματά σου. Αν πήρες εισοδήματα από το κράτος, μπορείς να τα δικαιολογήσεις».

Ωστόσο τόσο τα τεκμήρια διαβίωσης όσο και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης αποτελούν το μεγάλο «πονοκέφαλο» για τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ καθώς ειδικά στα αυτοκίνητα και στα ταχύπλοα τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα δεν επέτρεπαν την ελεύθερη χρήση τους και βέβαια θα ήταν άδικο να επιβληθεί ολόκληρο το ποσό του τεκμηρίου που απορρέει από τη χρήση 12 μηνών καθώς και Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης σε κάποιον κάτοχο ενός αυτοκινήτου με κινητήρα 2 λίτρων που κινήθηκε μόλις 6 μήνες το 2020 ενώ ακόμη χειρότερα αν είναι κάτοχος ενός ταχυπλόου με το οποίο μπόρεσε να πάει βόλτα ή για ψάρεμα μόλις 3 μήνες εντός του 2020 καθώς τους υπόλοιπους μήνες απαγορεύονταν η χρήση του!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr το οικονομικό επιτελείο εξετάζει μια πιο δίκαιη εφαρμογή τόσο των τεκμηρίων όσο και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης, και τα σενάρια που εξετάζονται θυμίζουν τη λύση που ακολουθήθηκε στην εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας 2021 κατά την οποία οι ιδιοκτήτες τους είχαν σκοπό να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στα τέλη του 2020 τελικά τα έθεσαν σε προσωρινή ακινησία την 1η Μαρτίου χωρίς καμία επιβάρυνση εξαιτίας της παράτασης που έδωσε το ΥΠΟΙΚ.

Η λύση που εξετάζεται αφορά στα επιδόματα και τις αποζημιώσεις που έχουν εισπράξει οι πληγέντες από τον κορωνοϊό τα οποία μάλλον θα καλύψουν μέρος των τεκμηρίων διαβίωσης. Ωστόσο αν επιτρέψουν τα οικονομικά στοιχεία είναι πολύ πιθανό να μειωθεί το ύψος των τεκμηρίων ή ακόμη και να ανασταλεί η εφαρμογή τους σε ειδικές ομάδες φορολογουμένων ενώ αντίστοιχα για το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης εξετάζεται να καταβληθεί μέρος του ή να ανασταλεί εντελώς η εφαρμογή του για την χρονιά που μας πέρασε.

Να υπενθυμίσουμε πως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είχε επίσης προαναγγείλει την αξιοποίηση όλων των ποσών των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού που έλαβαν για την κάλυψη εισοδηματικών απωλειών του 2020 περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, για την κάλυψη προστιθέμενων διαφορών εισοδήματος που μπορεί να προκύψουν, λόγω εφαρμογής τεκμηρίων, στις φετινές φορολογικές τους δηλώσεις καθώς θεωρούνται εισόδημα από μισθωτή εργασία απαλλασσόμενο από φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Πάντως το 2019 πιάστηκαν στα τεκμήρια 1,9 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι φορολογήθηκαν για υψηλότερα εισοδήματα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Ο φόρος, ωστόσο, που πλήρωσαν δεν ξεπέρασε τα 140-150 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης αποτελούν οι κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα δίδακτρα που πληρώνονται σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια, η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, τα σκάφη αναψυχής, οι πισίνες, ενώ υπάρχει και η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου, που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.