Τοποθέτηση Λ.Αβραμάκη για τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις – Βίντεο

145
Αβραμάκης
- Διαφήμιση -

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, συμμετείχε χθες στην εκπομπή «ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ» του τηλεοπτικού σταθμού ΕΝΑ CHANNEL με τον δημοσιογράφο Γιάννη Χατζημανουήλ.
Μοναδικό θέμα της εκπομπής αποτέλεσε το ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του Μανώλη Γλέζου, αλλά και την πρόσφατη απόφαση του Γερμανικού Κοινοβουλίου να απορρίψει το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αναγνώριση και καταβολή των αιτούμενων επανορθώσεων.

Στην εκπομπή συμμετείχαν επίσης ο Αριστομένης Συγγελάκης, συγγραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού́ Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών, ο Σάββας Χιονίδης Βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας Μπούμπας, Βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης, ο Κώστας Ήσυχος, πρώην αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο επιστημονικός συνεργάτης της εκπομπής, δικηγόρος και πρώην αντιπρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο Δοξάτου, Χαράλαμπος Κουφατζής.

- Διαφήμιση -

Το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων αποτελεί ένα ιδιαιτέρως σημαντικό κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, το οποίο επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν και συστήθηκε διακομματική επιτροπή με κύριο αντικείμενο την θεμελίωση των ελληνικών θέσεων, την ανάδειξη του ζητήματος σε επίπεδο ελληνικό και διεθνές και το σχεδιασμό μιας συνολικής πολιτικής διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων. Αυτό οδήγησε στην απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου την 17η Απριλίου του 2019 με την οποία καλούνταν η Ελληνική Κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του ελληνικού λαού. Κοινό τόπο στο πάνελ της εκπομπής αποτέλεσε η θέση πως η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να σταματήσει τις ενέργειες διεκδίκησης σε όλα τα επίπεδα παρά την απόρριψη από την πλευρά της Γερμανίας.

Ο Λευτέρης Αβραμάκης εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την απόφαση της Γερμανικής Βουλής, αναφέρθηκε ιδίως στην ύπαρξη των δύο ψηφισμάτων από τα κόμματα των Πρασίνων και του Die Linke, τα οποία ουσιαστικά αναγνωρίζουν την ύπαρξη των ελληνικών απαιτήσεων, τονίζοντας έτσι το ότι ακόμη και μέσα στο γερμανικό πολιτικό σύστημα υπάρχουν φωνές που διαφοροποιούνται από την κυρίαρχη απορριπτική άποψη του κόμματος της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, των Σοσιαλδημοκρατών του SPD και των λοιπών δυνάμεων που καταψήφισαν. «Πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα ,το οποίο εδράζεται σε πραγματική βάση και για αυτό πρέπει να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες από την Ελληνική Κυβέρνηση, ακόμη και η δικαστική διεκδίκηση στα διεθνή δικαστήρια» τόνισε.

Επιπλέον, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρθηκε στις ευθύνες της Ελληνικής Κυβέρνησης σήμερα, καθώς έχει ορίσει τη Γερμανία τοποτηρητή των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, όμως η τελευταία ενώ είναι ισότιμος ευρωπαϊκός εταίρος, τηρεί μια στάση ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενώ θέτει αναχώματα στην επιβολή κυρώσεων στην τελευταία. Επιπλέον, το κράτος της Γερμανίας άφησε μεγάλες γερμανικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, όπως η Pitsos να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να μεταναστεύσουν στην Τουρκία, αφήνοντας εκατοντάδες συμπολίτες μας άνεργους. Η στάση της Γερμανίας, λοιπόν, είναι απολύτως προκλητική φροντίζοντας να διασφαλίσει μόνο τα συμφέροντα των ισχυρών γερμανικών επιχειρηματιών και δείχνοντας επιδεικτική αδιαφορία στα δίκαια αιτήματα των λαών.

Έτσι, απαιτείται η Ελλάδα να τηρήσει μια στάση αγωνιστική και δεν μπορεί να επαναπαύεται, ούτε ασφαλώς μπορεί να απεμπολήσει τα δίκαια αιτήματά της.

Στο κλείσιμο της συζήτησης ο Λευτέρης Αβραμάκης τόνισε πως η απόφαση της Ελληνικής Βουλής των Απρίλιο του 2019 αποτελεί τη βάση για να χαράξουν από εδώ και στο εξής οι ελληνικές κυβερνήσεις το δρόμο της διεκδίκησης των αποζημιώσεων σε κάθε δυνατό επίπεδο. Το γεγονός της ύπαρξης φωνών ακόμη και μέσα στη Γερμανία ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο το δίκαιο αίτημα του λαού μας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Βουλευτής: «Το χρωστάμε στους προγόνους μας, το χρωσταμε στην ιστορία μας, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές».

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.