Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας – Τετάρτη 31 Μαρτίου

100
Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας Τετάρτη 24 Μαρτίου μαθήματα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας κλασσικής παιδείας
- Διαφήμιση -

Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας – 8η Διδακτική περίοδος 2020-2021
Μάθημα 21ο , Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021, ώρα 19:00 στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Μόνο τηλεοπτικά και διαδικτυακά

ΘΕΜΑ: «Το έργο του Θουκυδίδη».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Θανάσης Μπαντές, φιλόλογος

- Διαφήμιση -

Το έργο του Θουκυδίδη είναι ίσως ο ορισμός αυτού που ονομάζουμε κλασικό. O Θουκυδίδης είναι ο μελετητής του ανθρώπου, που τον φέρνει μπροστά στις ίδιες του τις πράξεις. Κι αυτός είναι ο λόγος που αδιαπραγμάτευτα θεωρείται πατέρας της επιστημονικής ιστοριογραφίας. Το ότι αναφέρεται μόνο στα γεγονότα, δε λαμβάνει υπόψη του τις διαθέσεις των θεών, ξεκαθαρίζει τι ακριβώς είναι διασταυρωμένο και τι αποτελεί προσωπική του εκτίμηση, διαχωρίζει τα αίτια από τις αφορμές, ανάγει τα γεγονότα αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγοντα, δεν είναι παρά η κατάδειξη της ίδιας της έννοιας της ιστορίας, που αναγκαστικά θα εστιάσει στον άνθρωπο.

Η παρατήρηση και η αντικειμενική καταγραφή της ανθρώπινης συμπεριφοράς μέσα στο πέρασμα του χρόνου χαρτογραφούν τα ασφυκτικά κίνητρά της, που σταδιακά διαφωτίζονται, αποκτούν υπόσταση, γίνονται σχεδόν μετρήσιμο μέγεθος. Η δύναμη της ισχύος – ή τουλάχιστον η επιθυμία για ισχύ – είναι ο καθοριστικός παράγοντας που κινεί τις πολιτικές εξελίξεις. Σταδιακά ξεπηδούν όλες οι έννοιες που διαγράφουν αυτό που σήμερα ονομάζουμε διεθνή πολιτική. Ο επεκτατισμός, η αποικιοκρατία, η διπλωματία, οι συμμαχίες των ιδίων συμφερόντων, η καχυποψία, η κυριαρχία, η εκμετάλλευση, η πολιτική σκηνή των προτεκτοράτων, η επιβολή, ο πολιτικός αριβισμός, ο μηχανισμός της εξουσίας, οι ζώνες επιρροής, η δημοκρατία, η ολιγαρχία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η βαρβαρότητα, όλες οι έννοιες που σηματοδοτούν την πορεία της ιστορίας μέχρι σήμερα, θα λέγαμε ότι θεμελιώνονται μέσα στο έργο του Θουκυδίδη. Κι αυτός είναι ο λόγος που ο Θουκυδίδης αξίζει να μελετάται ξανά και ξανά.

Ο Θανάσης Μπαντές γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975. Μεγάλωσε στις Σέρρες και το 1994 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας από όπου αποφοίτησε επιλέγοντας την κατεύθυνση της Φιλοσοφίας. Σήμερα ζει στις Σέρρες και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αρθρογραφεί τακτικά στην τοπική σερραϊκή εφημερίδα «Ελευθερία», στην ιστοσελίδα του Ερανιστή (eranistis.net) και στο φιλοσοφικού περιεχομένου περιοδικό ΝΟΗΣΙΣ. Έχει γράψει τα βιβλία «Ο Θουκυδίδης, ο Πόλεμος και η Πολιτική», «Ο Αριστοτέλης και η Γέννηση της Πολιτικής Επιστήμης», «Ο Αριστοτέλης και η Αναζήτηση της Ιδανικής Πόλης» και άλλα. Πρόσφατα το βιβλίο του «Ο Ξενοφώντας τα Ελληνικά και η Διπλωματία του Πολέμου» εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο ΑΜΜΩΝ.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube
οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές.
Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ. Μαθήματα Κλασικής Παιδείας στο Facebook

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.