Άρθρο του Γ.Στάμτση στα ΝΕΑ για τις εκκρεμότητες της ενεργειακής επανάστασης

ενεργειακή επανάσταση
- Διαφήμιση -

Η Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020 ήταν μια συνηθισμένη χειμωνιάτικη μέρα με συννεφιά, τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Εκείνη τη συνηθισμένη ημέρα, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργάνωσε το τακτικό 31ο Greek Economic Summit. Διαδικτυακά. Πώς αλλιώς, μέσα στην πανδημία; Αυτή λοιπόν τη συνηθισμένη χειμωνιάτικη Τετάρτη, στο πλαίσιο μιας τακτικής εκδήλωσης, ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης μίλησε για δύο επαναστάσεις και συγκεκριμένα είπε «…πρέπει να διασφαλίσουμε πως δεν θα χάσουμε χρόνο και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε ένα «επιθετικό» μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας μια χώρα εξωστρεφή, ανταγωνιστική, που θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις Δίδυμες Επαναστάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον μας. Αναφέρομαι στην Ψηφιακή Επανάσταση και την Ενεργειακή Μετάβαση».

To μέλλον είναι ήδη εδώ και μέσω μιας ενεργειακής κοσμογονίας η χώρα μας θα επιδιώξει να ανακάμψει κοινωνικά, περιφερειακά και οικονομικά. Η γέννηση του καινούργιου ενεργειακού κόσμου εκτείνεται σχεδόν σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αφού κάθε δραστηριότητα προϋποθέτει και την κατανάλωση ενέργειας. Το βάρος όμως κατά την τρέχουσα δεκαετία θα δοθεί στην παραγωγή ενέργειας. Βρισκόμαστε ακόμα στο πρώτο στάδιο της ενεργειακής μετάβασης. Το κρισιμότερο τώρα είναι να διασφαλίσουμε τη μεγάλη μείωση στη χρήση ορυκτών καυσίμων και την αντίστοιχη μεγάλη αύξηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

- Διαφήμιση -

Η χώρα μας έχει φτιάξει οδικό χάρτη για τα επόμενα δέκα χρόνια της ενεργειακής μετάβασης. Είναι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Σύμφωνα με αυτό, οι ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να καλύπτουν το 2030 σχεδόν το 65% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Τώρα βρισκόμαστε στο 33%-35%. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας μια γιγάντια προσπάθεια για να σχεδιασθούν, να χωροθετηθούν, να κατασκευασθούν, να συνδεθούν στο δίκτυο ηλεκτρισμού και να λειτουργήσουν χιλιάδες νέα μεγαβάτ φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θεσπίσει μέσα στα επόμενα ένα-δυο χρόνια ακόμα υψηλότερους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους για το 2030, τότε το 65% θα πρέπει σίγουρα να γίνει κάτι πάνω από 70% και άρα θα απαιτηθούν μερικές ακόμα χιλιάδες μεγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές. Ηράκλειο έργο.

Η Επανάσταση λοιπόν την οποία επικαλείται ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να μην ευδοκιμήσει. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Αλλά και για έναν ιδιαίτερο. Τα φωτοβολταϊκά λειτουργούν από το πρωί μέχρι το απόγευμα και τα αιολικά όταν φυσάει. Tο δίκτυο ηλεκτρισμού συνεχίζει λοιπόν να χρειάζεται την αρωγή συμβατικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού οι οποίες είναι διαθέσιμες όποτε εμείς τις χρειαζόμαστε π.χ. τα μεγάλα υδροηλεκτρικά και οι μονάδες φυσικού αερίου. Στο μέλλον θα χρειάζεται τις πολλές και φθηνές πηγές αποθήκευσης ενέργειας. Δηλαδή, θα χρειάζεται το δίκτυο να έχει πάντα και ελεγχόμενες πηγές ενέργειας. Καθώς όμως όλο και περισσότερη ενέργεια θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, οι ώρες λειτουργίας αυτών των -απαραίτητων- ελεγχόμενων πηγών μειώνονται. Επομένως το να πουλάνε απλά τη -συνεχώς λιγότερη- ενέργεια που παράγουν δεν αρκεί για να τις καταστήσει βιώσιμες επενδύσεις. Για αυτό και σε πολλές χώρες και περιοχές παγκοσμίως -επειδή αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν διεθνώς οι περισσότερες αγορές ηλεκτρισμού- μαζί με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί παράλληλα και μια αγορά διαθεσιμότητας ισχύος. Η οποία τιμολογεί και αμείβει το πόσο αξίζει να είναι συνεχώς διαθέσιμες οι διάφορες πηγές παραγωγής ηλεκτρισμού. Έτσι ώστε το ηλεκτρικό σύστημα να λειτουργεί ομαλά σε καθημερινή βάση παρά τα ανεβοκατεβάσματα στην παραγωγή των φωτοβολταϊκών και των αιολικών. Αλλά και να είμαστε σίγουροι ότι το σύστημα ηλεκτρισμού θα αντιμετωπίσει επιτυχώς περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων και υψηλής ζήτησης. Αυτό ακριβώς που δεν έγινε στο Τέξας. Γιατί η πολιτεία του μοναχικού αστεριού, μόνη από όλες τις αμερικάνικες αγορές, δεν ήθελε να έχει την αγορά διαθέσιμης ισχύος μαζί με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Κι έτσι ο διαχειριστής του συστήματος δεν μπορούσε να υποχρεώσει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν την κρίσιμη ώρα.

Παρεμπιπτόντως, ούτε η Ελλάδα έχει τέτοια αγορά διαθέσιμης ισχύος.
Αυτή την περίοδο είναι πολλά τα κείμενα που κάνουν τη διαδρομή Αθήνα-Βρυξέλλες. Προσχέδια για το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης, προτάσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ακόμα και μεμονωμένα εύλογα -ή λιγότερο εύλογα- μέτρα για την ενίσχυση οικονομικών κλάδων κι επιχειρήσεων. Όμως το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία της αγοράς διαθέσιμης ισχύος στη χώρα μας ακόμα δεν έχει βρει τον δρόμο του προς την πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελπίζουμε ότι αυτή η εκκρεμότητα σύντομα θα κλείσει. Κι έτσι θα επαληθευθεί η αισιοδοξία της κυβέρνησης-όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση- «…πως όταν τελειώσει η πανδημία η Ελλάδα θα είναι στην πλευρά των νικητών».

Γιώργος Στάμτσης, Διδάκτορας Μηχανικός (Dr.-Ing.)- Παραγωγός ΑΠΕ & Ακτινιδίων

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.