Ίδρυμα Ευγενίδου – «Τα Μαθηματικά και η Φυσική των Ελλήνων πριν και μετά την Επανάσταση του 1821»

225
Ίδρυμα Ευγενίδου
- Διαφήμιση -

Η πρώτη συζήτηση του κύκλου «Συναντήσεις Επιστήμης» του Ιδρύματος Ευγενίδου, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021 και ώρα 18:00, με θέμα «Τα Μαθηματικά και η Φυσική των Ελλήνων πριν και μετά την Επανάσταση του 1821», θα ξετυλίξει την ιστορία των Μαθηματικών και της Φυσικής, από την πτώση της Κωνσταντινούπολης μέχρι την ίδρυση του Αστεροσκοπείου Αθηνών, του πρώτου ερευνητικού ιδρύματος του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, το 1842.

Οι ιστορικοί των Μαθηματικών, Καθηγητές Μιχάλης Λάμπρου και Χριστίνα Φίλη, και οι ιστορικοί της Φυσικής, Καθηγητές Γεώργιος Βλαχάκης και Ευθύμιος Νικολαΐδης, παρουσιάζουν την συνεισφορά των Ελλήνων επιστημόνων στα Μαθηματικά και τη Φυσική, τόσο κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας όσο και μετά την Επανάσταση του 1821. Τέσσερις διακεκριμένοι Καθηγητές, με συντονιστή τον κύριο Γεώργιο Δάσιο, Ομότιμο Καθηγητή των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και από το 2017 αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ακολουθούν την πορεία των Μαθηματικών και της Φυσικής πριν και μετά την Επανάσταση του 1821.
Ο κύριος Μιχάλης Λάμπρου, Καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα εξετάσει τα Μαθηματικά την εποχή της Tουρκοκρατίας και η κυρία Χριστίνα Φίλη, Καθηγήτρια Ιστορίας των Μαθηματικών στο ΕΜΠ, θα μιλήσει για τη δημιουργία της Ελληνικής Μαθηματικής Κοινότητας από την Ιόνιο Ακαδημία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο κύριος Γεώργιος Βλαχάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών και της Φιλοσοφίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), θα αναφερθεί στις Φυσικές Επιστήμες ως «όχημα» για τη διαμόρφωση εθνικής συνείδησης κατά τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, ενώ ο Καθηγητής Ευθύμιος Νικολαΐδης, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, θα ξεδιπλώσει την ιστορία του Αστεροσκοπείου Αθηνών τον 19ο αιώνα.

- Διαφήμιση -

Περισσότερες πληροφορίες για τα βιογραφικά σημειώματα των ομιλητών μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.
Για να κάνετε την εγγραφή σας στην πρώτη – διαδικτυακή – συζήτηση των «Συναντήσεων Επιστήμης» του Ιδρύματος Ευγενίδου πατήστε ΕΔΩ.
Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο κανάλι του Ιδρύματος Ευγενίδου στο YouTube.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.