“Υπέρμετρη επιβάρυνση λογιστών-φοροτεχνικών με διεκπεραίωση υποθέσεων άσχετων με το αντικείμενό τους”

Η επιδότηση μάλιστα δεν θα αφορά καν το σύνολο των οικιακών καταναλωτών αφού θα επιδοτείται μόνο όσα ταυτοποιηθούν ως κύρια κατοικία
- Διαφήμιση -

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες λογιστές – φοροτεχνικοί λόγω της υπερβολικής αύξησης των διαδικασιών που καλούνται να διεκπεραιώσουν για τους πελάτες τους, ανέδειξαν με ερώτησή τους στη Βουλή 35 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι από τον Μάρτιο του 2020, προκειμένου να περιοριστούν οι επαφές των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες, ένα όλο και μεγαλύτερο φάσμα υπηρεσιών παρέχεται εξ αποστάσεως, μέσω κυρίως της χρήσης των κωδικών taxis. Η μη εξοικείωση μεγάλου μέρους των πολιτών με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο έχει υποχρεώσει τους επαγγελματίες λογιστές και φοροτεχνικούς να διεκπεραιώνουν μια σειρά υποθέσεων που απέχει πολύ από τα επαγγελματικά τους καθήκοντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

- Διαφήμιση -

Οι Βουλευτές αναφέρουν ότι «η ποικιλία των αιτήσεων, τις οποίες καλούνται να συμπληρώνουν και να καταθέτουν οι λογιστές–φοροτεχνικοί, καλύπτει πλέον ένα εξαιρετικά ευρύ και ετερόκλητο φάσμα πεδίων της διοίκησης. Ενδεικτικά περιλαμβάνει (α) αιτήσεις για επίδομα παιδιού, (β) αιτήσεις για στρατολογικά πιστοποιητικά και διαδικασίες, (γ) αιτήσεις συνταγογράφησης φαρμάκων, (δ) αιτήσεις για νέα γυαλιά οράσεως, (ε) αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), (στ) αιτήσεις για υπαγωγή στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, (ζ) αιτήσεις για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων, (η) αιτήσεις για επίδομα γέννησης, (θ) αιτήσεις για φοιτητικό επίδομα, (ι) αιτήσεις προς ΟΑΕΔ (έκδοση κάρτας ανεργίας, ανανέωση αυτής κάθε μήνα και δήλωση παρουσίας ανέργου), καθώς και (ια) αιτήσεις κάθε είδους που σχετίζονται με τα έκτακτα μέτρα για τον COVID-19».

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Το επιτελικό μπάχαλο που προκαλεί από τον προηγούμενο Μάρτιο η κυβέρνηση δεν έχει προηγούμενο. Πρακτικά οι λογιστές έχουν υποκαταστήσει μια σειρά δημοσίων υπηρεσιών και καλούνται να διεκπεραιώσουν μια σειρά υποθέσεων ταυτόχρονα με τις συνήθεις φορολογικές υποθέσεις των πολιτών. Εκτός όμως αυτών, η «επιτελική» κυβέρνηση αλλάζει συνεχώς τις διαδικασίες, προσθέτει συνεχώς νέες «ψηφιακές» δυνατότητες οι οποίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν χωρίς τη συνδρομή λογιστών και όλα αυτά σε ασφυκτικές συνήθως προθεσμίες. Σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος των υπηρεσιών που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες έχει πολλαπλασιαστεί. Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να ακούσει έστω τα προβλήματα που έχει εντοπίσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών και τις προτάσεις τους. Ο όγκος δουλειάς των λογιστών – φοροτεχνικών έχει πολλαπλασιαστεί και οι επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται σε απόγνωση αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν. Η κυβέρνηση οφείλει να βρει λύσεις ενισχύοντας ιδίως τις υπηρεσίες των ΚΕΠ, του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ ώστε να μπορούν οι πολίτες να εξυπηρετηθούν εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται κάθε φορά η συνδρομή των λογιστών και χωρίς να προκαλείται πρόσθετο κόστος στους πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν από δημόσιες υπηρεσίες.»

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.