ΔΕΥΑΣ – Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

ΔΕΥΑΣ
- Διαφήμιση -

Η 22α Μαρτίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ από το 1992 ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού για να μας υπενθυμίζει πόσο ζωτικής σημασίας είναι ο συγκεκριμένος φυσικός πόρος για μια ασφαλή και ευημερούσα κοινωνία.

Το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει ο φετινός εορτασμός είναι η αξία του νερού.

- Διαφήμιση -

Είναι μια καλή ευκαιρία να αναλογιστούμε πόσο εκτιμάμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες νερού και τι σημασία έχει για τον καθένα από εμάς προσωπικά.

Η αξία του ως φυσικού πόρου είναι πολύ μεγαλύτερη από την τιμή του.

Το νερό έχει τεράστια και σύνθετη σημασία για τα νοικοκυριά μας, τα τρόφιμα, τον πολιτισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, την οικονομία και την αειφορία του φυσικού περιβάλλοντος.

Εάν παραβλέψουμε οποιαδήποτε από αυτές τις αξίες, διακινδυνεύουμε την κακή διαχείριση αυτού του πεπερασμένου και αναντικατάστατου φυσικού πόρου.

Χωρίς μια ολοκληρωμένη κατανόηση της πραγματικής, πολυδιάστατης αξίας του νερού, δεν θα είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε αυτόν τον κρίσιμο πόρο προς όφελος όλων.

Άραγε, μήπως, θεωρούμε δεδομένη την ύπαρξη δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, δεξαμενών και συστημάτων επεξεργασίας;

Μήπως λησμονούμε εύκολα πως οι υπηρεσίες νερού προστατεύουν τη δημόσια υγεία;

-2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, το 29% του παγκόσμιου πληθυσμού στερείται ασφαλούς πόσιμο νερό το 2017

– 3 δισεκατομμύρια, δηλαδή το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού στερείται βασικής δυνατότητας πλύσης στο χέρι με σαπούνι και νερό στο σπίτι

Όλοι έχουν έναν ρόλο να διαδραματίσουν στον κύκλο του νερού.

Η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. στα 29 χρόνια λειτουργίας της έχει επενδύσει 170 εκ. ευρώ στη δημιουργία δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και στην προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού. Η επένδυση στην Ποιότητα Ζωής αποτελεί στέρεη βάση για την εξέλιξη της κοινωνίας μας.

Το μήκος του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΣ ανέρχεται σε 742,44χλμ. και της αποχέτευσης σε 483,32χλμ, εξυπηρετώντας 100.000 δημότες, περίπου (45.500 ενεργές συνδέσεις).

Η Οδηγία 2184/2020/ΕΕ αποτελεί την σημαντικότερη θεσμική εξέλιξη στον τομέα του νερού το τελευταίο διάστημα διότι με τις αλλαγές που ενσωματώνει, και οι οποίες απορρέουν από τις εξελίξεις στην επιστήμη και την κοινωνία, υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση της ποιότητας του πόσιμου νερού εισάγοντας όλους τους παράγοντες της αλυσίδας υδροδότησης που την επηρεάζουν και προωθώντας την χρήση του νερού της βρύσης. Στο πλαίσιο αυτό καλούνται να προσαρμοσθούν όλες οι επιχειρήσεις ύδρευσης της χώρας μας κι επομένως και οι Δ.Ε.Υ.Α.

Η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. σε συνεργασία με την Ε.Δ.Ε.Υ.Α. προσφέρει τη δυνατότητα μέσω ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος τη δυνατότητα παρακολούθησης της ποιότητας του νερού στο Δήμο Σερρών.

Οι επενδύσεις της ΔΕΥΑΣ για τη διασφάλιση καθαρού, ασφαλούς και πόσιμου νερού σε διαρκή βάση διαρκώς ενισχύονται. Παρεμβάσεις όπως τα «έξυπνα» υδρόμετρα, το Διυλιστήριο Νερού στον Άγιο Ιωάννη, ο νέος μεταφορικός αγωγός σύνδεσης των πηγών του Αγίου Ιωάννη με το αντλιοστάσιο του Αγίου Γεωργίου, η δημιουργία νέων δεξαμενών και «πυρήνων» σε ολόκληρο το Δήμο Σερρών αποτελούν τη μεγαλύτερη εγγύηση για το ότι ο πολύτιμος αυτός φυσικός πόρος αλλά και κοινωνικό αγαθό, το νερό, θα είναι διαθέσιμο από τη βρύση μας.

Ας εκτιμήσουμε την αξία του νερού σήμερα για να το απολαμβάνουν οι επόμενες γενιές αύριο.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.