Η πρώτη πόλη του Άρη βρίσκεται ήδη στα σκαριά

230
Άρη
- Διαφήμιση -

Το Ντουμπάι είναι ένα μέρος με φουτουριστική αισθητική. Αν χαθείς ανάμεσα στην έρημο και τους ουρανοξύστες του, θα μπορούσες πολύ εύκολα να σκεφτείς ότι βρίσκεσαι στο σκηνικό μίας ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, το πλούσιο εμιράτο ετοιμάζεται ήδη για την αποίκηση του Άρη.

- Διαφήμιση -

Το project του με προσωρινό ορίζοντα ολοκλήρωσης την επόμενη εκατονταετία περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την κατασκευή μίας πόλης που μπορεί να καταστήσει τη ζωή στον Άρη εφικτή. Πριν τη χτίσει, όμως, στον κόκκινο πλανήτη, θα τη “συναρμολογήσει” στην έρημο. Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα, μάλιστα, το κομμάτι του σχεδιασμού της έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Θόλοι, καλλιέργεια γης και κτηνοτροφία
Σύμφωνα με το πλάνο, η πόλη θα χτιστεί στον Άρη μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια. Θα διαθέτει ένα σύστημα προστασίας από τις υπεριώδεις ακτίνες και τις ακραίες θερμοκρασίες, αλλά και τη δυνατότητα καλλιέργειας φυτών και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας.

Το πιο σημαντικό; Έχει επινοηθεί ένα τελείως πρωτοποριακό σύστημα επέκτασής της, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν. Το συγκεκριμένο σύστημα θα λειτουργεί με “θόλους”, μονάδες που θα μπορούν εύκολα να αναπαραχθούν και να συνδεθούν μεταξύ τους για την επέκταση του κατοικήσιμου χώρου.

Η Επιστημονική Πόλη του Άρη
Η αποικία θα ονομαστεί Επιστημονική Πόλη του Άρη. Στο Ντουμπάι, έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει σε πρώτη φάση 176.000 τετραγωνικά μέτρα ερήμου, μία έκταση ίση με περίπου 30 γήπεδα του ποδοσφαίρου. Όσον αφορά το κόστος της; Όπως αναφέρθηκε σε μία εκτεταμένη ανάλυση του αμερικάνικου τηλεοπτικού δικτύου CNN, ανέρχεται στα 135 εκατομμύρια Ευρώ.

Οι πρώτες εικόνες
Οι αρχιτέκτονες του Bjarke Ingels Group, οι οποίοι εργάζονται στο project, μάλιστα, έδωσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες που δείχνουν το πώς θα μοιάζει η πόλη στον Άρη. Παρότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ανάμεσα στα σχέδια και την πραγματικότητα, η αλήθεια είναι ότι η κατασκευή της στην έρημο συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Οι τεχνολογικές προκλήσεις
Οπότε προκύπτει το εξής ερώτημα: θα έχουμε, δηλαδή, πράγματι αποικίσει τον Άρη μέσα στον επόμενο αιώνα; Προς το παρόν, είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε μία απάντηση με βεβαιότητα, αλλά γνωρίζουμε ότι η ολοκλήρωση του σχεδιασμού και η έναρξη του κατασκευαστικού σταδίου στο Ντουμπάι αντιμετώπισε με επιτυχία ορισμένες πρωτοφανείς τεχνολογικές προκλήσεις.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται το πώς μπορεί ένα κτίριο να χτιστεί ξεκινώντας από το εσωτερικό του, χωρίς εξωτερική βοήθεια, το πώς είναι δυνατόν να σχεδιαστούν είσοδοι που κρατούν το οξυγόνο εντός των κτιρίων χωρίς να υπάρχει διαρροή ή να επινοηθούν είδη κιγκαλερίας που επιτρέπουν στο φως να περάσει και την ίδια στιγμή προστατεύουν τους ανθρώπους από ακτίνες επικίνδυνες για την υγεία τους.

Η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας
Ένα ακόμα εμπόδιο που έπρεπε να υπερκεραστεί για να ξεκινήσουν οι εργασίες είναι αυτό της ενέργειας. Πώς μπορεί να τροφοδοτηθεί ενεργειακά μία πόλη στον Άρη; Σίγουρα όχι με εργοστάσια πυρηνικής ή υδροηλεκτρικής ενέργειας, γι’ αυτό και η λύση βρίσκεται στη χρήση της ηλιακής.

Τα συστήματα που θα αιχμαλωτίζουν τις ηλιακές ακτίνες θα εγκατασταθούν από ρομπότ και, αν όλα πάνε καλά, θα επιτρέψουν την ενεργειακή τροφοδότηση των αυτοκινήτων, των σπιτιών και άλλου εξοπλισμού εκατοντάδων εποίκων.

Ένα φυλάκιο έρευνας
Η πόλη στον Άρη, με το που ολοκληρωθεί η κατασκευή και ο εποικισμός της, θα λειτουργεί ως ένα “φυλάκιο” αφιερωμένο στην επιστημονική έρευνα και την ανάπτυξη κάθε τεχνολογίας που μπορεί να φανεί χρήσιμη για τη ζωή στον κόκκινο πλανήτη. Ο εποικισμός έχει σχεδιαστεί, ξεκινώντας από αυτό το project, να είναι μόνιμος. Οπότε, ίσως οι πρώτοι Αρειανοί να είναι άνθρωποι σαν εμένα και εσένα.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.