Δ.Σιαμάγκας: “Να δικαιωθεί ιστορικά η προσφορά του Εμμανουήλ Παπά”

258
εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου Εμμανουήλ Παπά Ημέρα των Ενόπλων επέτειος Δυνάμεων
- Διαφήμιση -

Με ανάρτησή του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δ.Σερρών Δημήτρης Σιαμάγκας συντάσσεται με το αίτημα του Δ.Σερρών να δικαιωθεί ιστορικά η προσφορά του Εμμανουήλ Παπά, κάνοντας αναφορά στον αγώνα του και τονίζοντας την πρωτοβουλία του Δ.Σερρών να εκδώσει ψήφισμα με το οποίο θα προτείνεται στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης να αποδοθεί ο τίτλος του Στρατηγού στον Εμμανουήλ Παπά.

Η ανάρτηση του Αντιδημάρχου Παιδείας Δημήτρη Σιαμάγκα:
Ο Εμμανουήλ Παπάς, ο Αρχιστράτηγος των Μακεδονικών δυνάμεων στην επανάσταση του 1821, υπήρξε ένας αληθινός πατριώτης, που έδωσε όσα λίγοι για την ελευθερία της πατρίδας. Τα λόγια του καθηγητή Ιωάννη Βασδραβέλλη καταγράφουν μια πραγματικότητα «Δεν γνωρίζω άλλην οικογένειαν εν Ελλάδι να υπέστη εις τοιαύτην έκτασιν πατριωτικάς θυσίας άνευ και του ελαχίστου ανταλλάγματος».

- Διαφήμιση -

Έως σήμερα η Πολιτεία ελάχιστα έχει κάνει για την ιστορική δικαίωση του Σερραίου ήρωα. Ακόμα κι ο ανδριάντας, που υπάρχει στην πλατεία Ελευθερίας, έγινε το 1965 με πρωτοβουλία του επιθεωρητή της Β΄ Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Σερρών, Βασιλείου Παπαστεφάνου, και χρήματα που συγκεντρώθηκαν μετά από έρανο μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων τους σε όλο το νομό Σερρών. Το ίδιο συνέβη και με την προτομή του στην πλατεία της γενέτειράς του, όπου την πρωτοβουλία ανέπτυξε ο δάσκαλος Ζαφείρης Σοφίτσης το 1972, και πάλι μετά από έρανο μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών τους. Η ίδια πρακτική, με ιδιωτικές δαπάνες δηλαδή, στήθηκαν κι άλλα μνημεία σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οι δάσκαλοι πάντα είχαν στο μυαλό τους την αποκατάσταση του Σερραίου ήρωα κι ο συνδικαλιστικός μας σύλλογος φέρει το όνομά του, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και απόδοσης τιμής στον ίδιο και την οικογένειά του.

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η «Επιτροπή Αγώνα», που εργάστηκε για δεκαπέντε χρόνια (1850-1865) κατέταξε τον αρχιστράτηγο της επανάστασης στη Μακεδονία «ως αξιωματικό Β’ Τάξεως, με το βαθμό του συνταγματάρχη». Το ίδιο άγνωστο είναι σε πολλούς (δεν υπάρχει ούτε μια ταμπέλα) ότι στο οικόπεδο, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την παλαιά Μητρόπολη, ήταν η κατοικία του τέκνου της σερραϊκής γης, που τόσο αγάπησε και με θυσίες υπηρέτησε.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΕΛΛΑΔΑ 2021 – ΣΕΡΡΕΣ 2021» ο Δήμος Σερρών επιχειρεί να αποκαταστήσει αυτή την μέγιστη αδικία, με την απόφασή του να ζητήσει να αποδοθεί στον ήρωα και εθνομάρτυρα Εμμανουήλ Παπά ο βαθμός του Στρατηγού. Στην ίδια κατεύθυνση η προσπάθειά του να περιέλθει στην κυριότητά του το ακίνητο, ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα και να καταστεί επισκέψιμος χώρος από μαθητές, κατοίκους κι επισκέπτες της πόλης.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.